Комисията за защита на конкуренцията твърди за извършени нарушения и

...
Комисията за защита на конкуренцията твърди за извършени нарушения и
Коментари Харесай

КЗК твърди за извършени нарушения и злоупотреба с господстващо положение на Лукойл

Комисията за защита на конкуренцията твърди за осъществени нарушавания и корист с господстващо състояние на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ и „ Лукойл България “. Това се споделя в известие на регулатора.

Ето какво написа в него:

Предвид социално-икономическата значителност на горивата, заради директното им влияние във връзка с цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, в границите на формирано антитръстово произвеждане, Комисията извърши разбор на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива.

В хода на производството, Комисията разпознава конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни хранилища, заради което концентрира изследването върху държанието на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД и „ Лукойл България “ ЕООД (група Лукойл) по отношение на ограничение на достъпа до данъчни хранилища и транспортна инфраструктура, което е от естество да ограничи вноса на горива в страната.

Комисията откри, че група Лукойл има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо дружество на пазара на предпазване на автомобилни горива. Дружествата от групата са направили корист с господстващо състояние посредством цялост от дейности, изразяващи се в непредоставяне на услуги по банкет и предпазване на горива в лични данъчни хранилища, ограничение на достъпа до данъчните хранилища, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на импортирани горива.

Разглежданите практики съставляват една обща тактика на групата за основаване на спънки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушаване, защото са ориентирани към еднакъв антиконкурентен резултат.

Тези дейности лимитират конкуренцията още на първото равнище по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което разрешава поддържането на лидерската позиция на група Лукойл в страната на идващите равнища – търговията на едро и дребно. Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да докара до пренасочване на търсенето към горива с локален генезис, т.е. тези на Лукойл Нефтохим Бургас АД. Това понижава избора на търговците на едро и надлежно се трансферира надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в последна сметка върху потребителите.

Поведението съставлява корист с владичество, както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото ограничавайки вноса на територия на страната, може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки.

В период от 60 (шестдесет) дни получателите на определението имат право да показват в Комисията писмени възражения по предявените изказвания.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР