Комисията за защита на конкуренцията разреши на Катарина Папас, гражданин

...
Комисията за защита на конкуренцията разреши на Катарина Папас, гражданин
Коментари Харесай

Дистрибуторът на МПС с марката Iveco - с нов собственик

Комисията за защита на конкуренцията позволи на Катарина Папас, жител на Австрия, да придобие едноличен надзор върху "Папас Холдинг " ГмбХ (Pappas Holding GmbH), Австрия, оповестиха от антимонополния регулатор. Планираната договорка е оповестена и пред органите, регулиращи конкуренцията в Австрия, Унгария, Германия и Румъния.

Чрез дъщерни компании "Папас Холдинг " прави активност по дистрибуция и препродажба на камиони, рейсове, търговски и леки МПС, на аварийни елементи за тях, както и даване на следпродажбени и сервизни услуги на територията на Евросъюза. В момента компанията се управлява от семейството Папас. Катарина Папас, дружно със своя брат Александер Папас, упражнява индиректен взаимен надзор върху "Данюбтрак България " ЕООД - София, чийто едноличен притежател на капитала е "Папас Холдинг ".

Планираната договорка ще се реализира по силата на Договор за прекачване, подписан сред Катарина Папас (като купувач) и Александер Папас (продавач). С него ще се извърши покупко-продажба на 49.86% от дяловете на "Папас Холдинг ", които все още са притежавани от Александер Папас. След привършване на плануваната договорка Катарина Папас ще стане собственик на общо 99.72% от капитала на холдинга и ще придобие едноличен надзор върху него. Така че в последна сметка интервенцията е обвързвана с вътрешноорганизационни промени в границите на фамилния бизнес на фамилия Папас.

В България "Папас Холдинг " прави активност косвено посредством своето еднолично дъщерно сдружение "Данюбтрак България " ЕООД, което е оторизиран дистрибутор на цялостната гама на индустриални транспортни средства с марката Iveco, както и оторизиран снабдител на услуги по следпродажбено сервизно обслужване. И това е повода Комисия за защита на конкуренцията да проучва договорката.

По оценка на уведомителя, пазарните дялове на "Данюбтрак България " ЕООД на пазарите на дистрибуция на търговски МПС (на база продадени количества) в страната са, както следва: дистрибуция на тежкотоварни търговски МПС- [5-10]% за 2018 година, дистрибуция на приблизително тежки търговски МПС- [20-30]% за 2016 година, и дистрибуция на лекотоварни търговски МПС- сред [5-10]% и [10-20]% за 2018 година.

Така че не съществуват непреодолими бариери (регулаторни или икономически) за нахлуване на евентуални съперници на пазара на дистрибуция на търговски МПС в страната.

В съответния случай българският антимонополен регулатор смята, че поради особеностите на концентрацията, както и предвид на посочените нагоре пазарни позиции на комерсиалните МПС с марка Iveco в страната, договорката няма да докара до смяна на пазарното състояние на "Данюбтрак България " ЕООД на нито един от пазарите, на които работи компанията.

Концентрацията в тази ситуация не води до определяне или усилване на господстващо състояние, посредством нахлуване на нови икономически субекти и обединяване на стопански запаси, което доста би попречило на ефикасната конкуренция на съответния пазар, на който интервенцията ще окаже влияние.

В резултат на осъществения разбор Комисия за защита на конкуренцията откри, че тази интервенция е обвързвана с овакантяване на един от взаимно контролиращите съдружници и без да навлиза нов стопански индивид в предприятието цел, защото придобиващ се явява другият контролиращ все още съучастник. Поради това, в съответния случай плануваната договорка няма да докара до смяна в пазарното наличие на засегнатите предприятия, надлежно не е налице възможност за увреждане на конкуренцията на български пазар. В съответния случай Катарина Папас, придобиваща едноличен надзор върху "Папас Холдинг " и надлежно индиректен върху неговите дъщерни сдружения, в това число "Данюбтрак България " ЕООД, не упражнява надзор върху други предприятия, извършващи действия, идентични с тези на холдинга. Следователно, договорката води само до промяна на типа на упражнявания надзор от взаимен в едноличен. Това е основанието на Комисия за защита на конкуренцията да позволи нотифицираната договорка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР