Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ обяви налагането на имуществени

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ обяви налагането на имуществени
Коментари Харесай

КЗК: Налага над 84 000 лева глоби на компания и собственика й заради нелоялни практики

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ разгласи налагането на имуществени наказания на компанията „ HS Hydro & Spa “ SRL и на едноличния ѝ притежател Теодора Гаджалова . Решението идва в отговор на открити нарушавания на Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/, свързани с нелоялна конкуренция.

Комисия за защита на конкуренцията е наложила санкция в размер на 59 280 лв. на „ HS Hydro & Spa “ SRL, което съставлява 1% от чистите доходи от продажби на сдружението за миналата година, поради нарушаване по член 29 от Закон за защита на конкуренцията. Този член визира общата възбрана за нелоялна конкуренция. Теодора Гаджалова, като едноличен притежател на сдружението, е наложена санкция от 25 000 лв. за нарушаване по член 2, алинея 1, т. 4 по отношение на член 29 от същия закон.

Проучването на случая, извършено от Комисия за защита на конкуренцията, е открило, че дейностите на „ HS Hydro & Spa “ SRL са включвали осъществяване на поръчки , неадресирани към компанията, както и даване на финансови отстъпки и отправяне на оферти за продажба на съоръжение с марка Hayward към клиент на формалния представител на марката в страната. Това държание е оценено като сложно недобросъвестно и противодействащо на правилата на добросъвестната комерсиална процедура .

Изявленията на госпожа Гаджалова, която е била интензивно ангажирана както в ръководството на „ HS Hydro & Spa “ SRL, по този начин и в това на представителя на Hayward, са спомогнали за образуването на безпричинно конкурентно преимущество пред останалите участници на пазара. Такова държание е оценено като противоречащо на добросъвестната комерсиална процедура и способно да засегне ползите на другите съперници по непозволен метод.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията акцентира уговорката на комисията да пази правилата на честната конкуренция и да се бори против нелоялните практики на пазара. Пълният текст на решението е оповестен в обществения електронен указател на Комисия за защита на конкуренцията и може да бъде открит на интернет адрес: http://reg.cpc.bg.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР