Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала на Виваком

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала на Виваком
Коментари Харесай

КЗК разреши на Виваком да придобие инфраструктурата на Булсатком

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала на " Виваком " да купи инфраструктурата на " Булсатком ". Тук става въпрос не за неотдавна оповестените през ноември, която отприщи същинска война в телеком бранша, а за предшестваща история от 2022 година

След като и стана ясно, че това е станало със, беше оповестена и договорка сред двете страни по продажба и назад наемане на кули и друго съоръжение на доставчика на платена телевизия и интернет. Тя също породи неодобрение измежду съперниците, които непосредствено заговориха, че още първичната договорка е действителна централизация. Според решението на антимонополния орган в този момент обаче тя не попада в полето на българското законодателство и няма потребност от регулаторно утвърждение.

Аргументите на Комисия за защита на конкуренцията са много противоречиви, което проличава най-малкото и от изключително мнение на един от комисарите - Димитър Кюмюрджиев, който пази тезата, че действително се трансферира цялото дружество на " Булсатком ". Затова и евентуално идната спирка на проблема ще е Административния съд - София-област, където засегнатите страни могат да апелират. Отделно Комисия за защита на конкуренцията следва да се произнесе и във връзка с.

Реално решението на Комисия за защита на конкуренцията идва във значим за притежателя на " Виваком " миг. United Group чака това позволение, с цел да получи парите от, с които да покрие част от огромните си отговорности. А около, които държат контрола над Комисия за защита на конкуренцията.
Реклама По волята на купувача
Решението на Комисия за защита на конкуренцията, докладвано от члена Красимир Витанов, който през годините придвижва някои от противоречивите и близки до ползите на Делян Пеевски проблеми, е напълно съгласно желанието на United Group, които още през декември 2022 година обявиха, че договорката не би трябвало да бъде обект на регулаторно утвърждение. " Смятаме, че транзакцията за оптичната мрежа също не би трябвало да бъде потвърждавана от регулаторите, защото " Булсатком " ще резервира цялостния надзор над нея ", пишеше тогава в доклада на United Group към акционерите си. Според Комисия за защита на конкуренцията спомагателните проекти за обединение на " Булсатком " и " Виваком " не трансформират събитията.

По създание в производството регулаторът преглежда два контракта от 24 и 25 ноември 2022 година В първия се продават 167 кули от неработещата мобилна мрежа на " Булсатком ", като Комисия за защита на конкуренцията преценя, че цената е под прага от 3 млн. лева и по тази причина не следва да я преглежда. А вторият е за прекачване и назад наемане на мрежата на " Булсатком ", като тук комисията приема, че поради клаузите на контракта и дългия очакван период оборудването да се употребява от продавача няма действителна смяна на контрола.
Насред едно изключително мнение...
Заместник-председателят на Комисия за защита на конкуренцията Димитър Кюмюрджиев е подписал решението на регулатора с изключително мнение. Той е несъгласен и с двете решения и счита, че фактическите купувачи са разделили придобиването на няколко покупко-продажби " само за да се заобиколи оценката на договорката като една " и по този метод да се избегне регулаторното законодателство.

Допълнително съгласно Кюмюрджиев доводът на регулатора е: " Контролът върху оборудването и детайлите на закрепената електронна съобщителна мрежа ще остане за " Булсатком " за периода на наемното правно отношение не кореспондира с действителните условия по контракта. "
Реклама
От мнението на Кюмюрджиев може да се направи изводът и че съгласно него това е фактическата договорка за придобиване освен на инфраструктурата на " Булсатком ", само че и цялата компания, тъй като " след прехвърлянето на собствеността, предприятието не има активи, посредством които да прави оперативна активност ". Кюмюрджиев обръща внимание и на обстоятелството, че по-малко от година по-късно United Group е поела път към извънредно обединение с " Булсатком ".
... и един куп отрицателни мнения
Решението на Комисия за защита на конкуренцията цитира, само че изцяло не се преценява с отрицателните мнения на " А1 България " и " Йеттел ", както и " А1 тауърс " и " Цетин ", инфраструктурните сдружения на съответните телекоми. Становище има и от Пламен Генчев, създател на " Булсатком ".

Според А1 може да се направи " правно аргументиран извод, че в нарушаване на член 24, алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията са планувани и е почнало реализирането на поредност от покупко-продажби, посредством които групата на United Group, посредством " Вива корпорейт ", придобива надзор върху " Булсатком ". Чрез реализирането на покупко-продажбите се цели краен резултат United Group, посредством " Виваком ", да придобие главната инфраструктура на " Булсатком ", като по този метод ще откри дълготраен надзор върху сдружението ", в резултат на което пазарите, на които двете компании работят, ще бъдат значително променени.

Становищата на " Йеттел ", които са доста по-дълги, влизат в подробност по повод всеобщото изкупуване на сдружения от " Виваком " през последните години, в това число и придобиванията на " Нет 1 ", " КомНет ", " Нетуоркс ", " Телнет " и N3. Покупката и на инфраструктурата на " Булсатком " съгласно " Йеттел " ще докара до обилни промени на няколко пазара, в това число и този на колокация на съоръжение на мобилни мрежи, където " Йеттел ", през инфраструктурното си сдружение " Цетин България ", е по едно и също време клиент и съперник на United Group.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР