Комисията за финансов надзор одобри проспекта за публично предлагане на

...
Комисията за финансов надзор одобри проспекта за публично предлагане на
Коментари Харесай

КФН одобри проспекта на Монбат за конвертируеми облигации

Комисията за финансов контрол утвърди проспекта за обществено предложение на конвертируеми облигации, които ще бъдат издадени от "Монбат " АД.

Емисията е в размер на 30 000 броя безналични, лихвоносни, конвертируеми, свободнопрехвърляеми, необезпечени дългови бумаги. Те са с базов актив елементарни безналични акции с номинална и емисионна стойност 1000 евро за облигация, с плаваща рента, формирана от 6-месечен EURIBOR плюс надбавка от 300 базисни точки, само че не по-малко от 3% на годишна база, платима на 6-месечен интервал, прецизират от сдружението.

Изплащането на главницата ще стане на три вноски: в края на петата, шестата и седмата година надлежно по 20%, 30% и 50% от номинала на емисията. В случай на съществуване на конвертиране (преобразуване на облигации в акции), погашенията на главницата ще бъдат изчислявани на база на настоящия размер на номинала на облигационната емисия към датата на съответното заплащане по главницата. Книжата са с матуритет 84 месеца (седем години).

Емисията конвертируеми облигации (в развой на емитиране) на "Монбат " АД е вписана към този момент във водения от Комисията за финансов контрол указател.

Мениджърите на производителя на оловно-кисели акумулаторни акумулатори в Монтана бяха овластени да вземат решение за издаване на тези облигации на последното общо заседание на акционерите.

Със средствата от тях ще бъде финансирана част от огромната капиталова стратегия на компанията, която беше оповестена в края на септември. Тя включва разширение на пазарите и нови придобивания на компании със същия или подобен предмет на активност. Както вестник "БАНКЕРЪ " към този момент писа, компанията възнамерява покупки на цех за батерии в Тунис и рециклиращи мощности в Италия. Става въпрос за тунизийската ASSAD, отвесно интегрирана група за произвеждане на оловно-кисели акумулатори, която работи в Северна Африка. В момента се прави дю дилиджънс, резултатите от който се чакат към края на декември. В края на септември от "Монбат " оповестиха и придобиването на Piombifera Italiana - една от трите най-големи рециклиращи компании в Италия.

Мениджърите на компанията възнамеряват покупка на сдружения и разширение на портфолиото му в Африка, в Русия, в Германия и Азия. Председателят на съвета на шефовете Атанас Бобоков разгласи, че упоритостите ще се осъществят със лични средства, с банкови заеми и с притеглен капитал - в тази ситуация посредством емисия от конвертируеми облигации.

Модата за финансиране на бизнеса с конвертируеми облигации (които по-късно се преобразуват в акции, вместо да получат погашение на главница) още веднъж се връща. Две от огромните български компании - "Захарни фабрики " - Горна Оряховица, и "Монбат " - Монтана, ще създадат опит да привлекат от неособено великодушния капиталов пазар у нас общо към 90 млн. лв.. А те би трябвало да се конкурират с още дузина други компании, които пробват от началото на годината да привлекат част от парите точно оттова - с процедури за нарастване на капитала си с нови акции.

Конвертируеми облигации емитират най-вече бързо разрастващи се компании, защото по този начин си обезпечават относително на ниска цена финансиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР