Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди с 47% по-евтин природен газ за ноември

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за ноември в размер на 123,01 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

За предходния месец октомври одобрената от регулатора цена беше 233,36 лева./MWh, което значи, че за ноември природният газ поевтинява с 47%, оповестиха от КЕВР.

Комисията дефинира цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян на контрактувани цени по интерконектора IGB. Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната.

Необходимото количество за м. ноември е обезпечено и с два контракта за доставка на полутечен природен газ /ВПГ/, подписани от „ Булгаргаз “ ЕАД след проведени тръжни процедури. Количествата природен газ, надвишаващи поръчките на клиентите за м. ноември, ще бъдат употребявани за нагнетяване в ПГХ „ Чирен “ и за продажба на свободния пазар.

След осъществената инспекция на всички разноски за закупуване на природен газ Комисията поправя препоръчаната в днешното заявление на „ Булгаргаз “ цена и я понижи от 123,47лв. /MWh на 123,01 лв/MWh. Установено е, че в цената безпричинно са включени разноски в размер на 1 243 575 лева за доставка на количества на Виртуална комерсиална точка България. Тези разноски са извадени от общите разноски на публичния снабдител за покупка на природен газ, които образуват цената за м. ноември 2022 година

С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, по отговорностите според Програмата за освобождение и по Плана за нагнетяване в ПГХ „ Чирен “.

Значително по-ниската цена за м. ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е образувана напълно от котировките на петрола за интервал от 6 месеца обратно и не зависи от динамичността на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на извършените търгове за доставка на полутечен природен газ и сензитивното понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари. Спрямо настоящите газови показатели постигнатите от „ Булгаргаз “ отстъпки варират сред 38% и 50 %.

Значително по-ниската цена за м. ноември благоприятства всички битови и икономически консуматори, в това число и топлофикационните и газоразпределителните сдружения. Заради поевтиняването на газа КЕВР ще резервира сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от 1.01.2023 година Освен това одобрената от регулатора цена на природния газ е съвсем двойно по-ниска от прага от 250лв./MWh за природния газ, над който българският бизнес настояваше за приемане на обезщетения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР