Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма правомощия за

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма правомощия за
Коментари Харесай

При прехвърляне на акции между ЧЕЗ и „Инерком” КЕВР няма да се произнася по сделката, лицензът се предава автоматично


Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) няма пълномощия за инспекция на договорката за продажбата на активите на ЧЕЗ към сегашния миг. Това заяви ръководителят на енергийният регулатор Иван Иванов на особено свикана конференция, на която изясни пълномощията по договорката. В коментар след това за цените на тока през новия регулаторен интервал, Иванов съобщи, че „ няма да има катаклизми за българските жители “. Заемът, теглен от сдружението за закупуване на активите на ЧЕЗ няма да се заплаща през цената на тока, успокои ръководителят на КЕВР.

„ Няма подозрение, че течащата сега процедура по продажбата на активите на ЧЕЗ в България провокира извънредно огромен публичен интерес. По мотив на разнообразни изявления по отношение на опциите на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в границите на настоящата процедура желая публично да заявя, първо КЕВР в дейностите си се управлява единствено и само от закона и подзаконовата нормативна уредба. Във връзка с това в хода на процедурата комисията може да вземе да направи инспекция единствено в два случая. Първият е, в случай че се продава обособена част от лицензирано сдружение. В случая няма такава продажба. Дружеството се продава в целокупност.
Вторият случай е в случай че покупател залага отчасти или напълно материалните активи на сдружението, с които то реализира лицензионна активност. Отново все още няма информация да има залагане на материалните активи на сдружението за осъществяване на лицензионната му активност. Това са пълномощията на комисията. Всички други пълномощия могат да бъдат търсени в друга нормативна уредба и да засягат други органи на страната “, сподели той.
В допълнение Иванов изясни, че след завършване на процедурата КЕВР ще следи прецизно спазването на изискванията по лицензията от страна на енергийното сдружение.

„ Искам обаче да отбележа незабавно, че все още тече процедурата и договорката не е финализирана и информацията, която се появи в това число в медиите е, че има единствено прелиминарен контракт. Ако договорката бъде финализирана, тогава точно КЕВР има доста ясно написани пълномощия, които са свързани с предпазен, настоящ и следващ надзор на енергийното сдружение, без значение от това кой е новият притежател и това се прави, с цел да се обезпечи на българските жители и на българският бизнес сигурност на доставките и качество на услугите “.
Председателят на КЕВР посочи в това време, че това дали има заложени активи ще стане ясно след завършването на контракта за продажбата на активите на сдружението.

В отговор на въпрос за финансирането на договорката, Иван Иванов напомни за следващ път, че това е въпрос, който касае други органи на страната като ДАНС. Той се ангажира, че след привършване на договорката енергийният регулатор ще реализира мониторинг върху ЧЕЗ за съблюдаване на лицензията и качеството на реализираната от сдружението услуга. В случай, че качеството на услугата не бъде обезпечено на нужното равнище, то регулаторът има опция за налагане на административни наказания, при които сдружението ще понесе наказания.
Иван Иванов напомни, че това не е първият случай на продажба на активи на електроразпределително дружество. Става въпрос за продажбата от страна на E.ON на Енерго-Про.

Председателят на енергийния регулатор напомни, че от 1 юли стартира да тече новата ценова рамка от тригодишния регулаторен интервал. До края на февруари сдруженията би трябвало да приготвят прогнозата си и да предадат на КЕВР предложенията си. В този смисъл той успокои жителите, че би трябвало да са спокойни за цените на тока. „ Българските жители могат да бъдат спокойни, че няма да има катаклизми при определянето на цените на електрическата енергия “, сподели Иван Иванов. Той се ангажира с обзор на разноските на сдруженията за тригодишния регулаторен интервал и налагане на корекции, в случай че има потребност от такива и напомни, че през предходната година това е било направено.

Председателя на КЕВР бе безапелационен също по този начин, че заемът, теглен от компанията, декларирала покупката на активите на ЧЕЗ, „ Инерком “ няма да се изплаща през цените на електрическата енергия. „ Заемът няма да натовари българските консуматори “, сподели Иван Иванов.

В отговор на въпрос за срещата с президента ден по-рано във връзка продажбата на активите на ЧЕЗ, ръководителят на КЕВР сподели, че е обяснил опциите на регулатора до момента и последващите дейности след подписване на окончателния контракт.
В допълнение, ръководителят на регулаторната комисия съобщи, че поради тежката климатична конюнктура българската енергийна система остава постоянна, както и, че все още не е задействан леден запас. Той посочи също по този начин, че сега тече тестване на 6 блок на Топлоелектрическа централа „ Варна “ за работа на природен газ и към този момент тестванията са сполучливи.

Ден по-рано бе конкретизирано, че в случай че антимонополният орган - Комисията за отбрана конкуренцията /КЗК/, утвърди договорката сред CEZ Прага и " Инерком България " - няма спънка за нейното завършване. Продажбата на сдруженията на ЧЕЗ в България не изисква утвърждението на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

В понеделник притежателят на " Инерком " Гинка Върбакова изясни в изявление за бТВ, че ще бъде направено прекачване на акции и електроразпределителната мрежа няма да бъде
залог по заема, единствено ще бъде заменена собствеността. " По-голямата част ще бъде финансирана с банков заем, в такива случаи купувачът дава като залог акциите си. „ Инерком” ще бъде притежател на фирмите, които сега са на ЧЕЗ. Като техен притежател, той ще заложи акциите си ", сподели Върбакова и особено акцентира, че компанията няма да залага разпределителната мрежа. " Придобиваме акции в работещи сдружения, които са лицензирани. Ние ще би трябвало да осведомяваме КЕВР за промяната на собствеността и на името, само че единствено това ", добави тя.

Продажбата на ЧЕЗ в действителност не е първата промяна на собствеността на енергодружество у нас след приватизацията. През 2012-та година немската EoN продаде бизнеса си в Североизточна България и трансферира акциите си на сдружение на чешката " Енерго- Про ", което също беше записано особено за договорката. Tогава единствено беше заменено името на компанията, като новият притежател пое активите, потребителите и лиценза на ЕоN. Очевидно това ще бъде схемата, по която ще бъде осъществена и продажбата на сдружението на ЧЕЗ в България.

Ако продажбата стане по-същата скица, по-която се извърши продажбата от EoN преди години - тогава като
залог за привлечения капитал се използваха акциите на сдружението - КЕВР няма пълномощия по в този момент настоящото законодателство да се произнася по договорката, уточни Пламен Младеновски от дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " към КЕВР.

Той добави, че смяна на името на сдружението не е съображение за смяна или за преразглеждане на лицензията. Така на процедура компанията няма потребност да потвърждава опита си пред КЕВР, каквато беше поръчката на властта до момента. „ И аз се учудих на това изявление, само че както споделих изговаряне изискуем единствено и само, в случай че са заложени активи”, сподели Младеновски за бТВ.

Междувременно от централата на CEZ в Прага, разясниха за бТВ, че преди одобряването на купувача той е трябвало да потвърди, че може да финансира договорката и не чакат пречки за завършване на процедурата.

Същото очакване изрази и госпожа Върбакова: " Процедурата беше транспарантна и всички претенденти са били на равна основа. Не знам кои са останалите претенденти, само че щом сме определени ние, сме дали най-хубавата и най-сигурната за заплащане оферта. Цялата оферта е на пазарна основа. Преминахме през доста тежки процедури. Оттук нататък би трябвало да уведомим Комисия за защита на конкуренцията, по-късно, в случай че получим утвърждение, да приключим договорката да получим акциите на ЧЕЗ в България, да платим и да станем действителни притежатели ".

Искам да успокоя, че това е строго контролиран от страната бизнес и в случай че не се оправяме, страната ще ни управлява, съобщи още притежателят на " Инерком ".

В същото време ЧЕЗ към този момент би трябвало да са съвсем подготвени със заявката си за нови цени за бита от 1 юли. По закон - без значение кой е притежателят, до края на март всички сдружения би трябвало да внесат заявките си за новите цени в комисията за енергийно и водно контролиране.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР