Комисията реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз

...
Комисията реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз
Коментари Харесай

Брюксел дава на съд България заради Натура 2000

Комисията реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз против България за неспазване на отговорностите ѝ според Директивата за местообитанията (Директива 92/43/ЕИО).

След като страните членки впишат своите територии от голяма важност за Общността, те разполагат със период от шест години, с цел да дефинират тези територии за специфични предпазени зони. Те също по този начин са длъжни да открият природозащитни цели, които са характерни за всяка територия, и да вкарат нужните ограничения за запазване, ориентирани към съхраняването или възобновяване на предпазените типове и местообитания в териториите, тъй че да се реализира удобен природозащитен статус.

Целта на Европейски Съюз за преустановяване на загубата на биологично многообразие посредством запазване на естествените обекти и възобновяване на повредените екосистеми до положително екологично положение е дефинирана в Европейския зелен пакт и Европейската тактика за биологичното многообразие за 2030 година

България към момента не е определила 194 от общо 229 територии от голяма важност за Общността за специфични предпазени зони в границите на наложителния срок; също по този начин страната редовно и поредно не извършва задължението си да откри характерни за всяка територия природозащитни цели и ограничения за запазване. Тези условия са от основно значение за опазването на биологичното многообразие в Европейски Съюз.

През януари 2019 година Комисията изпрати публично уведомително писмо до България, а през юли 2020 година — и стимулирано мнение по въпроса. Тя смята, че досегашните старания от страна на българските органи са незадоволителни и незадоволителни, и предявява иск против страната пред Съда на Европейски Съюз.

Създаването на общоевропейска мрежа от предпазени естествени зони — „ Натура 2000 “, е заложено като цел в Директивата за местообитанията (Директива 92/43/ЕИО на Съвета). Тази мрежа би трябвало да бъде формирана от специфични предпазени зони и специфични предпазени зони за птици според Директивата за птиците (Директива 2009/147/ЕО). Всяка страна от Европейски Съюз дефинира и предлага зони, които са значими за опазването на типовете и местообитанията, срещащи се естествено на нейната територия. Впоследствие Комисията приема тези зони като територии от голяма важност за Общността. В рамките на шест години страните би трябвало да дефинират тези територии за специфични предпазени зони и да вкарат нужните ограничения за ръководство за запазване или възобновяване на срещащите се в тях типове и местообитания до удобен природозащитен статус.

България разгласи нов метод при ръководството на мрежата "Натура 2000 " на нейната територия, който беше показан на Комисията през 2017 година, само че към момента не се ползва. Липсата на природозащитни цели, съобразени с правния стандарт на Директивата за местообитанията, води до пропуски при правенето на нужните оценки на плановете, засягащи мрежата „ Натура 2000 “, която обгръща съвсем 35 % от територията на страната.

В интервала 2014-2019 година няма прогрес при издаването на заповеди за оповестяване на предпазените зони за местообитанията. Към сегашния миг са обнародвани в „ Държавен вестник " заповеди за оповестяване на 186 предпазени зони за местообитанията. Те са нанесени в обществения указател, наличен на страницата на Министерство на околната среда и водите, раздел "Природа ". За останалите 43 предпазени зони е признато Решение на Министерски съвет от лятото на тази година за смяна на границите, които се чака Европейска комисия да утвърди, според процедурата.

В момента в министерството е в развой приемането на пилотно създадени характерни цели за две предпазени зони, като наличието им е съветвано от интернационалните специалисти, ангажирани от службите на Европейска комисия. Възложено е създаването на характерни и подробни природозащитни цели за общо 64 предпазени зони, като 43 от тях са със период за създаване до края на месец ноември 2021 година

Предприети са дейности за възлагане създаването на цели за още 22 зони. Разработването на характерните и подробни цели на запазване за всички останали предпазени зони е планувано да бъде направено в границите на планово предложение, включено в плана на Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР