Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е

...
Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е
Коментари Харесай

Финансовият регулатор на САЩ повдигна обвинения и срещу крипто борсата Kraken

Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC) е завела дело против крипто борсата Kraken. Обвинението е за разбъркване на потребителски средства и за това, че не се е записала при регулатора като борса за скъпи бумаги, брокер, дилър и агентство за клиринг. В тъжба, подадена на 20 ноември във федералния съд в Сан Франциско, SEC твърди, че Kraken е управлявала платформа, която нелегално е улеснявала пазаруването и продаването на криптовалути от 2018 година насам. Говорител на Kraken заяви пред Cointelegraph, че компанията не се съгласява с обвиняванията на SEC и възнамерява да се пази в съда. Повдигането на обвиняването идва в миг, в който, се призна за отговорна в нарушение на федералното законодателство и ще заплати санкция от 4.3 милиарда $. Kraken e една от 5те най-големи крипто тържища, като съгласно данни от Coingecko има 5.76 млн. визити на уеб страницата за последния 1 месец, като за съпоставяне, Binance има малко над 50 милиона.

Делото е последният ход на организацията, ръководена от Гари Генслер, да включи криптовалутите " под своя надзор ", като твърди, че крипто активите са контракти за скъпи бумаги по законите на Съединени американски щати. " Без да се записва при SEC в каквато и да е роля, Kraken е работила по едно и също време като брокер, дилър, борса и агентство за клиринг във връзка с тези крипто активи като скъпи бумаги ", декларират от финасовия регулатор.

Цените на крипто пазара стремително се усилиха откакто напрежението около Binance утихна и въпреки Kraken сигурно да е фактор, към този момент не оказва някакво въздействие. Мнозина спекулират каква е точната роля на това дело и даже умаловажават опциите пред SEC да завоюва, в случай че от Kraken в действителност " запретнат ръкави ", както направиха преди няколко месеца екипите на Grayscale и XRP. За последните 24 часа биткойн и етър са в зелено със надлежно 2.6% до 37.5 хиляди $ и 3.5% до 2070 $. От алткойните Uniswap-токена на най-голямата децентрализирана борса е напред с над 18%, поради нараствания интерес към един евентуален алткойн бичи пазар.
Реклама
SEC упреква бизнес практиките на Kraken и " незадоволителния " вътрешен надзор за разбъркване на до 33 милиарда $ от активите на клиентите със личните си средства. SEC декларира, че това е довело до " забележителен риск от загуба " за клиентите. Жалбата твърди, че Kraken е платила оперативни разноски непосредствено от сметки, съдържащи потребителски активи, като се базира на самостоятелния инспектор на борсата. " Обвиняваме Kraken, че е взела бизнес решение да печели стотици милиони долари от вложителите, вместо да се преценява със законите за скъпи бумаги ", сподели шефът на отдела за правоприлагане на SEC Гурбир Гревал в изказване. " Това решение докара до бизнес модел, изпълнен с спорове на ползи, които слагат средствата на вложителите в риск. "

Kraken отхвърли обвиняванията на SEC, като представител съобщи, че борсата в никакъв случай не е работила с нерегистрирани скъпи бумаги. " Не се съгласяваме с жалбата на SEC против Kraken, стоим твърдо във визията, че нямаме скъпи бумаги и планираме пламенно да защитим позицията си ", сподели той. " Разочароващо е да забележим, че SEC продължава по пътя си на регулация посредством правоприлагане, което вреди на американските консуматори, задушава нововъведенията и е в ущърб на световната конкурентоспособност на Съединени американски щати ", добави представителят, което подсети за методът по които представители на Конгреса се държаха с Гари Генслър по отношение на изменящите му се и неразбираеми позиции, що се отнася до крипто, както и връзките му със Сам Банкман-Фрийд и FTX.

В следваща обява в блога си от 22 ноември, Kraken съобщи, че обвиняванията на SEC за разбъркване са " не повече от Kraken, която харчи такси, които към този момент е спечелила ", и че регулаторът не твърди, че някакви средства на потребителите липсват. В жалбата си SEC изброява 16 криптовалути, които смята за скъпи бумаги, в това число ADA, AXS, ALGo, ATOM, CHZ, COTI, DASH, FIL, FLOW, ICP, MANA, MATIC, NEAR, OMG, SAND и SOL. Обвинението на SEC е, че Kraken нарушава наредбите за регистрация на Закона за тържищата и скъпите бумаги от 1934 година. Те желаят Kraken да заплати санкции и обезщетение и упорстват борсата да върне " нелегално добитите облаги ".

На 9 февруари Kraken реализира съглашение за 30 млн. $ с регулатора, където се съгласи да прекрати предлагането на артикули и услуги за крипто стейкинг на клиенти от Съединени американски щати.
Реклама Съоснователят на Kraken подлага на критика SEC и предизвестява други да изоставен Съединени американски щати
Съоснователят на Kraken Джеси Пауъл остро подлага на критика SEC откакто тя заведе дело против неговата криптовалутна борса за хипотетични нарушавания на законите за скъпи бумаги.

В обява от 21 ноември в X, Пауъл назова регулатора " най-големият забавящ в Съединени американски щати " - термин, употребен в софтуерните среди за обидно обозначение на някой, който забавя напредъка - и твърди, че SEC не е удовлетворен от 30 млн. $, който е наложила на Kraken като съглашение през февруари и желае повече.

В следваща обява Пауъл сподели, че посланието на SEC към Kraken и други крипто компании е ясно и предизвести другите крипто компании да изоставен " военната зона на Съединени американски щати ", с цел да избегнат скъпи правосъдни борби. USA`s top decel is back with another assault on America. The masochists haven`t been happy with the beatings they`ve been taking in NY and are shopping for a different flavor of RegDom in CA. I thought we settled all their concerns for $30m in Feb. Now they`re back for seconds?

- Jesse Powell (@jespow)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР