Комисията по транспорт към СОС изслуша шефовете на транспортните дружества

...
Комисията по транспорт към СОС изслуша шефовете на транспортните дружества
Коментари Харесай

Транспортната задача в София се запазва, но държавата трябва да се намеси

Комисията по превоз към СОС изслуша шефовете на транспортните сдружения по отношение на тяхното финансово положение. Информацията бе поискана от зам.-председателя на отрасловата комисия Зафир Зарков. „ Липсата на държавен бюджет и надлежно на общински усложнява обстановката, породена от сливането на двете рецесии – здравна и енергийна. Ние, обаче като общински съветници сме длъжни да я проследим и планираме решенията в точния момент. “, сподели Зарков. Директорът на ЦГМ показа информация за предстоящите резултати от транспортната задача за 2022-а, а точно – сдружението възнамерява опазване на транспортната задача и увеличение на приходите си, само че заради покачването на цените на горивата и електрическата енергия, загубите в превоза също се усилват. Планираната задача за 2022 година е в размер на 63 930 хиляди километра. Съгласно плановете на обособените сдружения, цените им на километър пробег са както следва: за Столичния електротранспорт – 9,02 лева без Данък добавена стойност за трамваен и тролейбусен транспорт и 4,14 лева без Данък добавена стойност за транспорт с електробуси, за Столичния автотранспорт – 4,95 лева без Данък добавена стойност и за Метрополитена – 22,80 лева без Данък добавена стойност.

При по този начин направените планове, нужната сума за финансиране на публичния превоз за 2022 година е 503 милиона лева с отчасти Данък добавена стойност. Част от плануваните средства за разплащане на транспортната задача са от доходи от продажба на транспортни документи – 131 милиона лева с Данък добавена стойност (94 милиона лева са планувани в бюджета на ЦГМ, което съставлява нарастване с 8%, по отношение на заложените в икономическата рамка за 2021 година и 37 милиона лева посредством продажби на транспортните оператори). Също и от доходи от обезщетения за преференциални карти – 176 милиона лева с Данък добавена стойност (150 милиона от бюджета на Столична община и 21 милиона от държавния бюджет). От ЦГМ рапортуват, че е планувано е и нарастване на приходите от платено паркиране в размер на 5 милиона лв., заради увеличението на зоните за платено паркиране.
Финансират 125 плана по Столична стратегия „ Култура “ през 2022 година
Столичният общински съвет утвърди на 27 януари плановете, които ще се осъществят в границите на годината с финансовата поддръжка на Програ...
Прочети повече
Недостигът на средства в градския превоз е в размер на 201 милиона лв. и следва да бъде обезпечен от Държавния бюджет за разплащане по Регламент 1370. При отчитане на опцията да не бъде изплащана 5% рационална облага на сдруженията, която е в размер на 23 милиона лв., нужните средства от Държавния бюджет по Регламент 1370 са в размер на 178 милиона лв.. Като всичко това е на база цените на суровините сега. Във връзка със положението на градския превоз ръководителят на отрасловата комисия Карлос Контрера сподели, че ни се постанова да решаваме задача с три незнайни.

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР