Комисията по отбрана прие на първо четене проект на Закон

...
Комисията по отбрана прие на първо четене проект на Закон
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри договор за системи за сигурност на помещенията за съхранение на F-16

Комисията по защита одобри на първо четене план на Закон за одобрение на интернационален контракт „ За създаване на системи за сигурност на пространствата за предпазване на класифицирано съоръжение и въоръжение с подредба „ US Secret ” за самолети F-16 Block 70 “.

Договорът се отнася до създаване на системи за сигурност на пространствата за предпазване на класифицирано съоръжение и въоръжение с подредба „ US Secret ” за самолети F-16 Block 70 по програмата FMS на Съединени американски щати. Това стана с гласовете на 12 народни представители.

Съгласно изискванията на подписаните и влезнали в действие интернационалните контракти BU-D-SAB и BU-D-SAD за придобиване на самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка българската страна следва да съблюдава посочените в договорите ограничения за надзор, сигурност и отчетност на предоставените от Съединени американски щати отбранителни произведения, като разноските за създаване на нужната за задачата инфраструктура са напълно за сметка на Република България. Договорът се подписва по изискванията на Програмата за задгранични военни продажби на Съединени американски щати – FMS, а общата му стойност възлиза на 7 238 842 щатски $. Проектодоговорът е направен според законодателството на Съединени американски щати при спазването на общоприети условия, както и към този момент влезлите в действие контракти за придобиване на аероплан F-16 Block 70 с нужното за него съоръжение и въоръжение.

Тези общоприети условия имат редица особености, несъответстващи на откритата договорно-правна процедура в Република България, като най-основните от тях са: посочената в контракта цена е в щатски долари (USD) без включени налози и такси и отразява оптимално точна прогноза за нужните финансови средств а за възнаграждение все още на осъществяване на доставката.

Въпреки това държавното управление на Съединени американски щати поема ангажимент да направи всичко допустимо, с цел да съветва купувача при промени в графика за заплащане и нарастване на разходите; при изключителни и непреодолими условия, когато националният интерес на Съединени американски щати го изисква, държавното управление на Съединени американски щати си резервира правото да приключи използването напълно или част на контракта във всеки един миг преди доставката на отбранителните изделия/артикули или осъществяването на отбранителни услуги.

От своя страна купувачът може да анулира осъществяването на контракта напълно или да заличи обособени точки във всеки миг преди доставката на отбранителни изделия/артикули или осъществяването на услуги по защитата, само че той носи отговорност за всички разноски в резултат на отмяната; потребление на общоприет формат на обособените линии и наличие на пояснителните бележки към тях, които не може да се трансформират и първичният депозит, нужен за сключване на плана на контракт от страна на купувача е неразделна част от приемането на договорката ", сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР