Комисията по конституционни въпроси на Република Северна Македония гласува днес

...
Комисията по конституционни въпроси на Република Северна Македония гласува днес
Коментари Харесай

Комисията по конституционни въпроси на РСМ прие вписването на българите в конституцията

Комисията по конституционни въпроси на Република Северна Македония гласоподава през днешния ден две изводи - за пристъпване към изменение на конституцията и за подготовка на проектоизмененията на конституцията, ако на парламентарното съвещание на 18 август се одобри нуждата от изменение на главния документ. И двете изводи бяха признати с 10 гласа " за " и седем гласа " срещу ", съобщи МИА.

Първо, комисията поддържа предлагането за пристъпване към изменение на конституцията, импортирано от държавното управление на Република Северна Македония. Второ, комисията предлага на Народното събрание да вземе решение за пристъпване към изменение на конституцията, сподели Талат Джафери, който е ръководител на македонския парламент и на комисията по конституционни въпроси.

Второто умозаключение се отнася до подготовката на проектоизмененията в конституцията, в случай че бъде подкрепена нуждата от такива промени на съвещанието на Народното събрание на 18 август.

Предлагам на комисията да одобри и да предложи на Народното събрание следното умозаключение: вносителят на предлагането за изменение на конституцията, държавното управление на РСМ, най-късно до 15 дни да изготви текста на проектоизмененията и да го съобщи на Народното събрание, сподели Джафери.

По-рано министър председателят Димитър Ковачевски обоснова пред комисията предлагането за конституционни промени. Изказаха се и представители от всички парламентарни групи. Против конституционните промени са 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ и двама депутати от Левица.

Освен Ковачевски, на съвещанието участваха министърът на правораздаването Кренар Лога, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, а по-късно към тях се причислиха министърът на външните работи Буяр Османи, както и представители на дипломатическия корпус и задачите в Скопие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР