Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание

...
Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание
Коментари Харесай

КЕВР нанесе тежък предпразничен удар по джоба на българина с това решение

Комисията на енергийно и водно контролиране (КЕВР) организира закрито съвещание в профилиран състав "ВиК ", на което одобри дефинитивно решение за изменение на цени на ВиК услугите за 2020 година

С решението са поправени цени на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната. Това оповестиха от пресцентъра на КЕВР. С признатото от комисията решение обновените цени на ВиК услугите влизат в действие от 1 януари 2020 година

В осъществяване на нормативно избраните отговорности и задължения на КЕВР за контролиране на бранш ВиК, в сходство с наредбите на Закона за контролиране на ВиК услугите и наредбите към него, признати от Министерски съвет през 2016 година, в края на всяка календарна година Комисията е задължена служебно да актуализира към този момент одобрените с 5-годишните бизнес проекти на ВиК сдруженията пределни цени на услуги за всяка последваща година от регулаторния интервал 2017-2021 година

Съгласно нормативните условия, актуализацията на пределните цени се прави на основата на утвърдената с бизнес проектите цена на услугите за 2020 година, с отчитане на размера на инфлационния показател и използване на самостоятелен коефициент за успеваемост за всяко едно ВиК сдружение.

Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги (чл. 6, т. 2 и член 29), призната от Министерски, съвет, задължава Комисията да извърши този собствен ангажимент, в това число и при съществуване на зародили форсмажорни условия на обслужвани територии на ВиК сдружения.

Законът за контролиране на ВиК услугите прави категорично разграничаване сред одобрени пределни цени на ВиК услуги от КЕВР и прилагани цени на ВиК услуги от ВиК операторите.

Законовите разпореждания не разрешават на ВиК операторите да ползват по-високи от одобрените цени, като позволяват противоположната опция - да ползват по-ниски цени. Решението за въвеждане на одобрените от КЕВР цени на ВиК услуги се взема от шефовете на комерсиалните сдружения – ВиК оператори.

В пълномощията на принципала на ВиК сдруженията с държавно присъединяване – Министерство на регионалното развитие е да реши дали одобрените от КЕВР пределни цени на ВиК услугите да бъдат въвеждани. Такова деяние на притежателя на комерсиалното сдружение е обвързвано с неговото комерсиално ръководство и няма отношение към регулаторните пълномощия на Комисията.

Преди да бъде прегледан и утвърден от КЕВР бизнес проектът на всяко едно ВиК сдружение авансово е следвало да бъде прегледан и координиран от съответната регионална Асоциация по ВИК, в която членуват представители на всички локални органи на власт.

Всички бизнес проекти и цени на сдруженията са одобрявани от КЕВР с обособени процедури за всяко ВиК сдружение, като в духа на гласност и бистрота по тях са провеждани открити съвещания и публични разисквания.

С приемането на бизнес проектите ВиК сдруженията и Асоциациите по ВиК са поели осъществяването на съответни задължения в границите на петгодишния регулаторен интервал, свързани с възстановяване на качеството на услугите посредством нови вложения, понижаване на загубите на вода, повишение на успеваемостта и ръководството.

Комисията ползва ценообразуващ механизъм, който да подсигурява устойчивото развиване на ВиК сдруженията, само че регулаторът не е техен притежател и не може да въздейства върху метода на тяхното ръководство.

Във връзка с решението за актуализиране на цените на ВиК услугите за 2020 година Комисията съблюдава прецизно плануванаъа законова процедура. На 17.12.2019 година беше извършено намерено съвещание с присъединяване на представители на ВиК сдружения от цялата страна, на Омбудсмана на Република България, профсъюз „ Водоснабдител “-КНСБ, неправителствени и цивилен организации.

На съвещанието всички участници показаха своите мнения и оферти по отношение на препоръчаните за актуализация цени на ВиК услуги. В признатото през днешния ден Решение за изменение на утвърдените цени на услугите на ВиК сдруженията за 2020 година Комисията дава стимулиран отговор по всички импортирани писмени мнения от страна на участници в откритото съвещание.

Пълният текст на Решението на КЕВР за обновените цени на ВиК услугите за 2018 година е оповестен на интернет страницата на регулатора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР