Комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон обяви план за

...
Комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон обяви план за
Коментари Харесай

ЕК обяви план за модернизация на електропреносната мрежа за почти 600 млрд. евро

Комисарят по енергетиката на Европейски Съюз Кадри Симсон разгласи проект за деяние за реорганизация на 40-годишната електропреносна мрежа. Целта е да се отговори на новите потребности от възобновима сила поради ускорението на енергийния преход.

Електрификацията на превоза, както и включването на нови офшорни вятърни паркове и слънчеви електроцентрали са измежду множеството планове, планувани за идващите години, с цел да се свържат с енергийния пазар на блока.

Комисията чака търсенето на електрическа енергия в Европейски Съюз да нарасне с 60% от тази година до 2030 година, като към това се прибавят още индустрията, отоплението на домовете, колите и някои водородни планове. Колко е значима трансграничната инфраструктура Комисията съобщи, че трансграничната инфраструктура сред страните членки би трябвало да се удвои през идващите седем години. По предварителни оценки на Европейска комисия за модернизацията ще са нужни общо 584 милиарда евро, заяви Reuters.
Реклама
Това значи увеличение на трансграничния транспорт с 64 гигавата (ГВт) до 2030 година, като първичната цел е до 2025 година да бъдат добавени 23 ГВт. В момента страните от Европейски Съюз разполагат с 93 GW трансгранични електропреносни връзки.

" Мрежите ще би трябвало да интегрират и огромен дял от променливата сила от възобновими източници ", се споделя в проекта на Брюксел. Те би трябвало да се приспособяват към една по-децентрализирана, цифровизирана и гъвкава система с милиони слънчеви панели на покривите и локални енергийни общности, които споделят ресурсите.

Комисията разгласи също по този начин 166 нови плана от общ интерес (ПОИ), като множеството от тях са в региона на електрическата енергия и водорода. Включването в листата е авансово изискване, с цел да могат плановете да аплайват за финансиране от Европейски Съюз през 2024 година

" Наличието на подобаваща инфраструктура е последното парче от пъзела ", сподели Симсън.
Реклама
Половината от плановете са за модернизиране и по-добро свързване на електропреносните мрежи и прибавяне на нови уреди за предпазване на сила, както и за 12 плана в Северно море, Балтийско море и Атлантическия океан.

" Имаме доста притеснителен опит в процесите, които текат до 10 години, съобщи чиновник на Европейски Съюз. Някой би трябвало да построи тези неща, за които продължаваме да приказваме, и да сплоти заинтригуваните страни. Стандартизацията е добра тематика, в случай че има положително схващане, тъй че 2500-те електроразпределителни сдружения да не измислят едно по едно колелото. "
Комисията предвижда, че търсенето на сила в Европа ще скочи с 60% до 2030 година, отчасти поради разрастващите се промишлености, битовото отопление и растящия бранш на електрически автомобили.
Длъжностното лице съобщи, че осъществяването на проекта за деяние за мрежата би трябвало да стартира след 18
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР