Коментар за разпространените записи от Радостин Василев направии главният прокурор

...
Коментар за разпространените записи от Радостин Василев направии главният прокурор
Коментари Харесай

Гешев: Записите доказват, че има заговор срещу съдебната власт

Коментар за публикуваните записи от Радостин Василев направии основният прокурор Иван Гешев. Той съобщи, че те удостоверяват изказванието, че има огромен скрит план против правосъдната власт, и че става въпрос за опит за преодоляване на правосъдната власт и на прокуратурата в частност. 

За прекратяването на следствието за чекмеджетата разбрах от медийни изявления, заяви главният прокурор Иван Гешев, представен от БГНЕС.

Вълна от страсти заля Народното събрание, от Политическа партия попитаха дали има връзка сред днешната конференция и бавенето на втория мандат от президента

Вчера стана ясно, че на 10 май т.г. с разпореждане на прокурор на Софийска градска прокуратура е прекъснато досъдебно произвеждане по кореспонденция 10019/2020 година по разказа на СГП.

„ Това, което мога да кажа, е че този случай опровергава политическата опорка и хибридната офанзива против прокуратурата, която не почива на българската Конституция, че българският основен прокурор е всесилен, всевластен и неконтролируем. Няма законово обвързване да бъда уведомяван при изговаряне на прокурорите. Просто този случай онагледява това, че българският основен прокурор не е всевластен и всесилен, добави Гешев.

Бившият министър председател отхвърля да има кюлчета

Към момента, когато това досъдебно произвеждане е било прекъснато, основният прокурор е бил в командировка в Съединени американски щати, когато негов заместител на процедура е Борислав Сарафов, прецизира БГНЕС.

 Произнасянето е станало под персоналния контрол на изпълняващия длъжността „ основен прокурор на Република България “ Сарафов.

„ Когато звъннах на сътрудници да попитам дали това е правилно, беше доказано, че производството е прекъснато. Служебно ми е известно, че делото е взето на специфичен контрол от Върховната касационна прокуратура. Днес ми споделиха, че има инструкции от ВКП да се извърши длъжностен надзор от горестоящата прокуратура – Апелативна прокуратура, върху прекратяването. Има две юридически благоприятни условия оттук насетне – да бъде прекъснато, и да бъде анулирано това разпореждане за преустановяване на наказателното произвеждане “, изясни основният прокурор.

„ Заставам зад всеки прокурор, в това число и зад този, който се е произнесъл по това досъдебно произвеждане. Заставам и зад всеки български прокурор или магистрат, който прецизно съблюдава законите и конституцията на страната. Но в прокуратурата има законова процедура за длъжностен надзор на произнасянията като отводи от формиране на наказателни производства. Сигурен съм, че сътрудник от Апелативната прокуратура ще ревизира правилността на отхвърли, и това дали са осъществени цялостният размер от дейности по следствието. Това е кардинална позиция на магистрат “, изясни основният прокурор.

На въпрос дали е допустимо производството да е прекъснато под нечий напън, Гешев разяснява: Изключвам опцията съответният прокурор по делото да се е поддал на напън, тъй като познавам сътрудника. Имам доверие освен на този прокурор, а на всички прокурори. Но опциите за напън като цяло не се изключват в никакъв случай в живота. Това не значи, че няма да бъде осъществена инспекция от по-високо стоящата прокуратура, която ще реши дали е вярно постановлението на сътрудника от СГП “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР