Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Иран и Русия ще произвеждат нов тип дронове

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



На 5 януари високопостовена иранска делегация е пристигнала скрито в град Елабуга, Татарстан, намиращ се на 960 км източно от Москва, осведомят израелски профилирани източници. Плановете са да се отговори на съветското искане за

основаването на нов, супердрон, който да е сензитивно по-боеспособен във военните дейности в Украйна. Идеята е да бъде по-бърз и по-безшумен от доставените до момента Шахид-136.

От съветска страна е установено без голям ентуасиазъм, че до този миг украинската Противовъздушна отбрана е свалила 540 от доставените до този миг 1000 ирански дронове. Това е повода те да не обезпечават задоволително надеждна въздушна поддръжка на сухопътното нахлуване, което до този миг се характеризира с големи човешки загуби. Както стана видно, иранските дронове са доста евтини, само че прекомерно шумни и могат да бъдат свалени даже с лекострелково оръжие от земята.



Иранската делегация се е ръководела от бригаден военачалник Абдулла Мехраби, началник на отдела за аерокосмически проучвания и за независим джихад към Корпуса на ислямските гвардейци /КИГ/ и Гасем Дамавандиан, основен изпълнителен шеф на иранската военна промишленост към КИГ, която създава множеството ирански дронове.     

В рамките на един ден двете страни са се договорили да стартират градежа на фабрика за супер дронове в града на река Кама. Съвместният план ще коства към един милиард $ като концепцията е да бъдат създадени към 6000 дрона годишно. Срокове за завършването на плана не са посочени.  

Според израелските източници тази вест провокира угриженост освен в западните страни, само че и в Израел. В същото време съгласно договореностите Русия се ангажира да даде на Ислямската република съветски оръжия /предимно Су-35, от покупката на които напълно неотдавна се отхвърлиха Египет и Индонезия, заради неудовлетворителни индикатори на антирадарните уреди по време на военните дейности в Украйна/, само че и на инженерни експерти. Последните щели да инструктират иранските офицери в метода на потребление на западното оръжие, което руснаците са завладели от украинските сили. В това число се загатва и за съвременни Противовъздушна отбрана системи, предоставени от Съединени американски щати за защитата на Киев.

Подбраното място за построяването на новата оръжейна фабрика е забавно.

Очевидно се възприема като задоволително несъмнено, само че и с развита инфраструктура на военно-промишления комплекс. В столицата на Тарарстан, Казан през 1955 година е роден актуалният шеф на Генералния щаб на съветската войска и командващ военните дейности в Украйна военачалник Валерий Герасимов. Там той е приключил Казанското висше командно танково учебно заведение. В същото време град Елабуга, наброяващ малко над 70 000 души е учреден от волжко-българския хан Ибрахим I бен Мохамед /1006-1026/, чийто монумент е открит през 2007 година на един рид над селището. Градът е прочут още със своята рок група „ Барадж “, чийто членове декларират, че не са татари, а волжки българи.       
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР