Коментар на Евгений Кънев, икономист, в Linkedin Четох интервюто на

...
Коментар на Евгений Кънев, икономист, в Linkedin Четох интервюто на
Коментари Харесай

Къде бърка Варуфакис за България и еврото

Коментар на Евгений Кънев, икономист, в Linkedin
Четох изявлението на някогашния гръцки финансов министър Варуфакис пред " Капитал ".

След банкрута на Гърция той тества ролята на поборник против " гнета " на ЕЦБ, еврозоната и Европейски Съюз, само че претърпя цялостен провал. Оттогава се бори за Федерална Европа, която да поеме тежките задължения на Южна Европа. Написа много книги, произнесе доста речи и завоюва значително почитатели и у нас.
Реклама
И в действителност, по някои тематики за слабата политическа интеграция на Европа и превъзходството на Германия има аргумент. Аз също съм подлагал на критика неведнъж статуквото, при което с решителната роля на Бундесбанк Германия натрупа търговски остатъци, а множеството други членки на еврозоната - дефицити.

Всъщност в случай че не беше решителността на италианеца Марио Драги през 2012, който макар съпротивата на германците в борда на ЕЦБ въпреки всичко се намеси изрично да спре спекулациите против еврото, можеше през днешния ден да приказваме за него в минало време.

Прекалено доста политически капитал е вложен в еврото и едва ли еврозоната ще се разпадне - тъй като цената за множеството страни в нея ще е трагична.

И въпреки всичко Варуфакис не демонстрира задълбочени знания за въздействието на еврото върху българската стопанска система, като се афишира против неговото въвеждане:
Реклама
1 . Не регистрира де факто участието на България в еврозоната поради валутния ръб и синхронизацията на икономическите цикли, инфлационните трендове и паричните политики.

2 . Често реферира към безусловно несъответстващия образец на Гърция с опита й в еврозоната при напълно други стопански действителности, държавни политики и икономически практики.

3 . Привижда му се някакво навлизане на парични потоци след влизането в еврозоната, които щели да вдигнат рисковия профил на страната - вместо да види, че самото ни приемане би било предхождано от понижаване на високия в този момент рисков профил поради неприятно ръководство и бандитски имидж.

4 . Банките щели старателно да почнат да кредитират, заредени с европари - ами те и в този момент преливат, само че не кредитират, тъй като е прекомерно рисков профилът на стопанската система и плановете на получателите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Пазари 3 Икономика 1 Политика 2 Право 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика Реклама
5 . Щели да изоставен при рецесия тези потоци и да причинят гръцки сюжет - ами това към този момент се е случвало през 2009-2010 г без някакви макроикономически разтърсвания.

6. Никъде не загатва безумната държавна политика на гръцката страна, която вземаше нови и нови задължения, с цел да подвига предизборно заплати и пенсии, и подправения висок витален стандарт на гърците, който нямаше икономическо покритие. И която в действителност аргументи рецесията.

Истината е, че при многото рецензии към еврото няма нищо по-добро за нашата икономическа и политическа интеграция с Европа. Това е не просто икономическа, а геополитическа задача на България.

Няма нито една страна, която да желае да напусне еврозоната; няма нито една нация, в която това да е национална идея или национално въжделение. Единствените страни, които са влезнали с нашия профил, са балтийските и те освен се оправят сполучливо, само че и печелят от участието.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Алтернативата е да продължим с фасадното участие в Европейски Съюз, надалеч от разпоредбите и реда на Европа.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгений Кънев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР