Коментар на Аби Уилкинсън за The GuardianИзбирателната комисия във Великобритания

...
Коментар на Аби Уилкинсън за The GuardianИзбирателната комисия във Великобритания
Коментари Харесай

Трябва ли интернет троловете да бъдат лишавани от правото да гласуват?

Коментар на Аби Уилкинсън за The Guardian

Избирателната комисия във Англия предложи т.нар онлайн тролове и хора, които са нападателни в интернет пространството, да бъдат лишавани от правото им на глас на избори. Но правото на глас не е специфична привилегия. Не е нещо, което би трябвало страната да може да отнеме като способ за дисциплинираност.

Приемам интернет издевателството съществено. Била съм негова жертва. Като множеството дами с ясно изразено мнение и наличие в общественото пространство, и на мен са ме заплашвали, че ще бъда изнасилена, убита и са ме наричали с всички прилагателни под слънцето. Непознати са правили отвратителни неща със фотосите ми в обществените мрежи. Страхувала съм се за сигурността си.

Повечето сходни прояви към този момент са наказуеми от закона и с право. Те не са допустими в никакъв подтекст, онлайн или не. Не ми е прелестно да ме атакуват със секситски мнения, само че и не мисля, че някой би трябвало да бъде наказван по този метод за това.

Англия към този момент лишава от право на глас за други закононарушения. Ако го направи и за интернет троловете, ще подкопае функциониращата си народна власт. Ще зародят доста въпроси кой ще бъде таргетиран. Предложението на Избирателната комисия е обвързвано с мнения против политически претенденти. Но с какво неприятното отношение онлайн към някой народен представител е по-различно от това към всеки различен човек?

Трябва да се има поради кои са хората, най-често нападащи политици в обществените мрежи. Обикновено са такива, които са били предадени от страната и са изгубили доверие в нея. И точно те са тези, за които политиците би трябвало да мислят най-вече.

Зад предлагането несъмнено стоят положителни планове, само че то демонстрира, че управляващите не одобряват съществено правото на глас. От нас зависи да се борим против възходящата ерозия на демокрацията. Не бива мненията против депутати онлайн да ни заслепяват за същинското значение на сходна възбрана.

Полиците се избират, с цел да ни съставляват. Мандатът им идва от демократичната легитимност, която ние влагаме с тях посредством вота си. Никой не заслужава тормоз за това, че си прави работата, само че намесата в съществени правила не е задоволително решение. Правителството би трябвало да помни, че властта му е пристигнала от електората. За да продължи обществото да действа вярно, някои правила не трябва да се нарушават.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР