Колосалното трепетликово дърво (Populus tremuloides), известно като най-големият жив организъм

...
Колосалното трепетликово дърво (Populus tremuloides), известно като най-големият жив организъм
Коментари Харесай

Кой е най-големият жив организъм в света и защо се разпада

Колосалното трепетликово дърво (Populus tremuloides), известно като най-големият жив организъм в света, по всичко наподобява, че губи своята целокупност и се раздробява. Известен като Пандо, големият организъм, ситуиран в американския щат Юта, е жертва най-вече на наедрял рогат добитък, а последни проучвания демонстрират, че човешката интервенция изостря казуса.
 Защо местоположението на най-високото дърво в света се пази в строга загадка
Защо местоположението на най-високото дърво в света се пази в строга загадка

И може да попаднем даже зад решетките

Пандо постоянно бива бъркан с огромна широколистна, състояща се от повече от 40 000 дървета. А в действителност това е група от генетично идентични стъбла с обща коренова система, която съставлява един организъм.

Макар че точната възраст на тази сбирка от клонинги е незнайна, учените считат, че Пандо евентуално датира от края на последната ледникова ера.

Редица проучвания обаче, направени в последните години, разкриват, че елени и други сходни животни, обитаващи региона, унищожават прекалено много от младите издънки на трепетликата и им пречат да доближат зрялост. Това значи, че по-старите дървета не се заменят от нов напредък, което заплашва продължаването на тази превъзходна форма на живот.

В отговор на тази опасност, локалните управляващи издигат огради към Пандо, надявайки се по този начин да държат пасящите животни на разстояние. Установява се обаче, че оградите евентуално не оказват мечтаното влияние върху растителността.

Едва 16 % от Пандо са вярно оградени. В рамките единствено на тази предпазена зона младите издънки на трепетлика могат да доближат зрялост и да заменят умиращите дървета.

В останалата част растежът продължава да се забавя. А гибелта на зрелите стъбла на трепетликата основава празнини в горните етажи, което разрешава на слънчевата светлина да доближи съвсем до корените. Нещо, което трансформира цялата екосистема.
 Амазония, Amazon Fund и възобновяване на фонда за запазване на дъждовните гори след успеха на Лула
Има ли късмет за Амазония

Ще се възвърне ли дъждовната гора

Така Пандо, за жалост, се разпада. Оградите, както се оказва, не са безусловно решение и вместо това опитите за отбрана би трябвало да са ориентирани към управление популацията на пасящите животни. Според експерти даже може да се стигне до миг, в който би трябвало да се избира сред унищожаването на дивите елени или спасението на Пандо, написа IFL Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР