Колкото повече се говори за изкуствения интелект (AI) през 2023

...
Колкото повече се говори за изкуствения интелект (AI) през 2023
Коментари Харесай

Каква е ролята на AI при онлайн плащанията? Много хора не знаят

Колкото повече се приказва за изкуствения разсъдък (AI) през 2023 година, толкоз повече потребителите демонстрират любознание към смисъла му за цифровите разплащания. Проучване измежду 14 000 консуматори, поръчано от световната платформа за цифрови разплащания Paysafe, акцентира големия капацитет на AI в света на онлайн заплащанията, в случай че актуалната липса на осведоменост за тези технологии бъде адресирана вярно.    В момента едвам 14% от потребителите в световен мащаб споделят, че употребяват основани на изкуствения разсъдък технологии, до момента в който 86% имат запаси да го вършат. Според изследването 10% от респондентите показват предпочитание да употребяват основани на AI заплащания в идващите 2 години, в случай че станат по-достъпни, а 17% са безапелационни, че няма да го създадат в никакъв случай. Едновременно с това, близо една четвърт (24%) декларират, че не са наясно по какъв метод се подсигурява сигурността на заплащанията им с AI, а 35% показват, че не знаят задоволително за AI основаните технологии, с цел да се усещат удобно с тях.   

Някои консуматори съумяват да разпознаят използването на AI при разнообразни видове разплащания, като да вземем за пример заплащане онлайн (58%), прилагане на цифрови портфейли (52%) или при приложимост на чатбот за заплащане (50%). На въпроса до каква степен са наясно, че някои търговци към този момент интегрират технологията, близо 1/3 от потребителите споделят, че знаят задоволително за използването на AI при идентифициране на измами (35%), оценка на риска (33%), потребителски трендове (36%) и персонализиране на преживяването при заплащане (36%). 
„ С ускореното и доста влияние на AI, на което сме очевидци в последните месеци, разбираемо е за какво потребителите изпитват терзания да се доверят на AI при цифрови разплащания. За да насърчим по-широкото му приложение, е основно да повишим информираността измежду потребителите и познаваемостта на основаните на AI технологии за разплащания, както и по какъв метод те работят. Търговците би трябвало да образоват потребителите за изгодите от AI основаните заплащания – измежду които елементарно прилагане, улеснение и сигурност, с цел да може това съмнение да се пречупи. Да приказваме за отбрана и сигурност е водещо, тъй като AI има все по-широко приложение в оценката на риска, идентифицирането на измами и персонализацията “, споделя Роб Гатто, Chief Revenue Officer в Paysafe.   

От друга страна, проучването открива, че когато става дума за заплащания, основани на виртуална или добавена действителност - AR и VR, макар че единствено 3% от потребителите имат опит с тях, е преодолян първичния дискомфорт към приложението им. Загрижеността за сигурността при този тип технологии е минимална, като единствено 12% от потребителите сочат, че не биха употребявали AR или VR за закупуване на артикули, тъй като не наподобяват безвредни. 
Значителен брой от потребителите биха се доверили на технологията - 27% споделят, че биха употребявали VR, а 28% - AR, в случай че те станат по-широко налични и знаят повече за тях. По същия метод малко над 1/4 от респондентите (26%) се усещат по подобен метод във връзка с заплащанията в метавселената.    „ Когато приказваме за AR и VR основани заплащания, потребителите са по-склонни да ги възприемат и употребяват. В резултат на това, че доста от софтуерните колоси слагат огромен фокус върху тях, следим бързо повишаване на търговията, основана на виртуална или добавена действителност “, изясняват от Paysafe.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР