Колкото по-рано бъде открит, толкова по-големи са шансовете на пациента

...
Колкото по-рано бъде открит, толкова по-големи са шансовете на пациента
Коментари Харесай

Д-р Георги Костадинов: Времето е решаващ фактор при сепсис

" Колкото по-рано бъде открит, толкоз по-големи са възможностите на пациента да го надживее ", безапелационен е хирургът

13 септември се счита за Световния ден за битка със сепсиса

Отбелязването на този ден е част от акция, която цели да се увеличи равнището на груповото схващане за този проблем 

В тази връзка публикуваме изявление с доктор Георги Костадинов*, експерт хирург в Русе:

От 10 години насам по самодейност на Глобалния Алианс за Сепсис  означаваме Световния ден за битка със сепсиса. Какво тъкмо се крие за това разбиране?

О, тук може да се написа и са написани доста неща, само че ще се постарая да бъда къс на наличен език:

Има доста схващания, само че за мен е вярно да се приказва за етапност в това смъртоносно заболяване.

* септицемия - тежка зараза на кръвта(обща гнойна зараза без метастази),или " отравяне на кръвта ". Възниква когато бактериална зараза в част на тялото, например бели дробове и други  органи, включително кожата,навлезе в кръвта. Така бактериите и техните отрови могат да се разпространят посредством кръвния поток в цялото тяло. Септицемията може да докара до животозастрашаващо положение, по тази причина би трябвало да се лекува в болнични условия, тъй като в случай че бъде лекувана неправилно прогресира до Сепсис-синдром на систематичен инфекциозен отговор(SIRS).

*Сепсисът съставлява още по-тежка зараза, която може да докара до образуването на тромби и да блокира доставянето на О2 до всички витално значими органи и оттова до полиорганна непълнота. Когато това се развие в комбиниране със срив на кръвното налягане  се стига до септичен потрес, който е съдбовен в доста случаи. Причините са доста, като: инфекции на пикочните пътища и бъбреците; белодробни инфекции; инфекции на органите в коремната кухина; открити рани и огромни изгаряния и така нататък

Среща ли се постоянно?

Да, за жалост. Няма безусловно точна статистика( друга в разнообразни региони на света),но средно  е при 10 от 1000 приети в болница пациенти, като смъртността варира от 20% до 80%.Например в Обединеното кралство годишно умират повече от 40000 души годишно от сепсис.

Какви са признаците и вярната реакция?

Всяка инфекция-бактериална, вирусна, гъбична, паразити в организма може да аргументи сепсис. Може и при инциденти-тежки контузии,големи изгаряния и така нататък ай-чести обаче са патогените, причиняващи пневмонии, чревни, бъбречни, кръвни, мозъчни, кожни инфекции. Развива се единствено на фина на доста нарушаване на реактивността на организма. Морфологичните промени са неспецифични. В органите се развиват разнообразни дистрофични промени: в слезката - флебит на трабекуларните вени; бъбреците - гломерулонефрит и остра тубуларна некроза; в черния дроб-некрози и септичен хепатит; в червата-ентероколит и други

На фона на клиничната картина присъща за сепсиса се демонстрира и клиничната картина на гнойното огнище според от неговата локализация. Най-чести локализации на гнойните метастази са: белите дробове-60-70 %;бъбреци-10-40 %;черен дроб-4-12 %;мозък, мускули, кости и стави-останалите. Възможно е сепсисът при протичането си да минава от една форма в друга.

Според динамичността се дели на: мълниеносен, изострен, подостър,хроничен и продължителен рецидивиращ. Характерна е септичната триада: редовно инфектиране,коагулация и нарушена фибринолиза. Много настояща в този момент е инфекцията с Коронавирус, като доста от заболелите умират от сепсис. Реално това не е тъкмо " отравяне на кръвта ", а свръхреакция на имунната система. т.е. отбранителната реакция е толкоз мощна, че организма стартира да нападна и унищожава личните си тъкани и органи. Изисква се незабавна хоспитализация при всяка по-тежка инфекция(това допуска първокласен, виновен челен фронт с навременно ориентиране към профилирани здравни заведения).Основните признаци са:

*температура по-висока от 38.5,или по-ниска от 36 градуса; учестено и затруднено дишане; мощно изпотяване; апатия, уязвимост, замайване; загуба на вкус.

*във втората фаза се добавят; комплицирани мисли и фрази; срив на кръвно налягане; отвод на някои органи; диария, гадене, повръщане; понижаване на отделената урина - олигурия; мускулни болки; загуба на схващане. В тази фаза е съвсем невероятно пациента да бъде оздравял.

Лекува ли се сепсисът и по какъв начин?

Спасяването на човек със сепсис желае оптималната експедитивност!

Първата стъпка е курс антибиотици след антибиограма. Ако е заловен рано, това може да е задоволително. Интензивни грижи - назначават се: съдоразширяващи средства; инсулин; кортикостероиди; болкоуспокояващи; съответни венозни вливания; респирация; диализа; хирургично лекуване. Подобно интензивно лекуване излиза доста скъпо. В Съединени американски щати да вземем за пример лечебните заведения харчат годишно по 24 милиарда Щатски долар за лекуване на пациенти със сепсис. За злощастие септичния потрес рядко се хваща навреме  и смъртността е огромна.

Поради огромната резистентност на микробите към антибиотици и потребността от нападателно лекуване се търсят  и други оръжия-напр. сп. " Интензивно лекуване " разказва пробна терапия с р-р на Вит C;Вит B1; и хидрокортизон, прилагана за интервал от 7 месеца. Смъртността при тази терапия е 8.5%,а при общоприета -40.4 %.Ще мине обаче време до момента в който бъде утвърдена, защото трябват доста проби с животни и хора.

Кои са рисковите групи?

Хора над 65 година и под 2 година Хора с компрометирана имунна система, в резултат на ХИВ; левкемия; лекуване с химиотерапия, кортикостероиди, тежки изгаряния и доста други, а напоследък подлата КОВИД зараза.

Как можем да се предпазим,или оправим с този световен проблем?

Проучванията демонстрират, че това е постоянно срещана болест в международен мащаб. Последните от тях предоставиха нови способи за лекуване на клиницистите. Няколко тактики като уравновесено потребление на кортикостероиди, лекуване с антидетоксин, вазоактивни сътрудници като левосимендон, лекуване с HBO(хипербарна терапия), фибрати и няколко антиоксидантни добавки са надеждни подходи за лекуване на сепсиса. Има доста изследвания, само че са нужни по-нататъшни проучвания за създаване на нови способи на лекуване.

Цитирано от симпозиум през 2019 година в Лондон по отношение на предотвратяване от сепсис:

Проучване от Brian Injury Group-Лондон по отношение на идентифицирането и лекуването на сепсис и пагубните и постоянно съдбовни последствия, които може да има при забавянето  в диагностицирането на сепсис.

Стъпките, които виновните лекари би трябвало да подхващат, са за идентификация на сепсиса допустимо най-рано, и по този начин лекуването да докара до по-добри резултати. Интересно е да се знае, че самата зараза не е проблем при пациенти със сепсис (въпреки че източникът на зараза би трябвало да бъде контролиран), а по-скоро реакцията на организма при такива инфекции. В най-тежките случаи реакцията на организма може да докара до многоорганна непълнота, даже и гибел.

Диагнозата на сепсиса първоначално може да е извънредно сложна. Много от признаците са сходни на други постоянно срещани положения, като елементарна простуда да вземем за пример, изключително в първите 4 до 6 часа. Често персоналните лекари са първите, които срещат пациентите и има редица стъпки,които да подхващат,за да се уверят, че не пропущат диагнозата сепсис. Те би трябвало да водят и записват наблюдения от своите пациенти. Един  от най-често срещаните признаци е нарасналата дихателна периодичност. Записаните наблюдения дават опция на персоналните лекари да виждат всяко утежняване на положението на пациента и да работят надлежно.

Статистично персоналния доктор ще  следи единствено един-двама  пациенти със сепсис годишно. Предизвикателството е да го разпознава. Създадени са принадлежности,които да им оказват помощ да слагат,или изключат диагнозата сепсис. Например: " Trust Sepsis " е създал насоки за персоналните лекари.

Има редица опасности и случаи, при които персоналните лекари няма да съумеят да диагностицират сепсис:

*незаписване, или реагиране на жизненоважни признаци като: кръвно налягане; пулс; дихателна честота; температура; засищане с О2.

*диагностициране на диария и повръщане като гастроентерит - персоналния доктор би трябвало да могат да изключат сепсис като алтернатива. Ако не са сигурни, по-добре е да насочат пациента към съответната болница.

* загуба на непрекъснатост на грижите-често пациентите ще се върнат, в случай че не се подобрят,но може да не бъдат следени от същия доктор.

* неслушане на пациента от лекаря(много важно). Ако пациента споделя, че в никакъв случай до момента не е имал такова неразположение, това  би трябвало да е червен байрак и да се подхващат спомагателни ограничения.

*Телефонен съвет е обезсърчителен. Трябва персонално да се види пациента.

*Грешна диагноза. Личния доктор не би трябвало да слага диагноза, в случай че не е сигурен. Важно е пациента да бъде предизвестен да се върне, или да отиде в Спешно поделение, в случай че положението му се утежни.

Изводите са, че времето е решителен фактор при сепсис. т.е. в случай че лекуването стартира по-рано, резултатите биха били по-добри за пациента и лекарите.

В днешната обстановка, когато има зараза от Коронавирус, е изключително значимо да има задоволително кревати за интензивно лекуване. При към половината от пациентите, излекувани от сепсис могат да настъпят разнообразни затруднения, включително нова инфекция; отвод на бъбреците; сърдечно-съдови разстройства. Много пациенти развиват тежки и дълготрайни болести като частични парализи,депресии,страхова невроза.

Затова дублирам, сепсисът би трябвало да бъде бързо диагностициран и предотвратен. Колкото по-рано бъде открит, толкоз по-големи са възможностите на пациента да го надживее.

*Д-р Костадинов е експерт хирург в Русе с дълголетен опит и професионални интереси  във всички остри и хронични хирургични болести в корема и общата хирургия, като например изострен панкреатит, хирургичен сепсис, контузии, лапароскопска хирургия и така нататък

Завършва Медицинска академия - София през 1983 година Своята компетентност Обща хирургия придобива през 1992 в МУ- София. Има редица квалификации:

*1993 г.-УМБАЛСМ " Н.И. Пирогов " - София - диабетна гангрена.

*1994 г.- Абдоминална ехография - МУ Пловдив.

*1998 г.- Лапароскопска хирургия - МУ София.

*Гнойно септична хирургия.

*Сертификат за козметични филъри.

*Член на БЛС.

*Участие в голям брой конгреси и симпозиуми на хирургична тема.

След  дипломирането си Д-р Костадинов практикува като доктор поредно в с. Полско Косово; Началник Мед. работа в отделение град Търговище; ординатор и специализант по хирургия в гр. Сливо поле; хирург в УМБАЛ " Канев " - Русе; Директор на фармацевтичен склад " Калиман РТ " - Русе. В момента е част от екипа на ХО на УМБАЛ " Медика ООД " - Русе и ДКЦ-2 - Русе. Владее свободно британски и съветски езици документално и говоримо.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР