Колкото и кръвожадно същество да е човекът и каквито и

...
Колкото и кръвожадно същество да е човекът и каквито и
Коментари Харесай

Най-смъртоносните болести в човешката история

Колкото и кръвожадно създание да е индивидът и каквито и войни да е водил против себеподобните си, най-големият главорез на човешката раса са смъртоносните заболявания. Дали става дума за Черната гибел, появила се през 14 век в Европа, или за еболата в днешна Африка, броят на изгубените животи е астрономически. Ето и къс лист на най-смъртоносните заболявания в човешката история.

Холера

Тази зараза на тънките вътрешности се предава главно посредством пиянство на вода или яденето на храна, съдържаща рисковите бактерии. В международен мащаб към 5 милиона души са наранени от холерата, а всяка година тя лишава към 100 000 човешки живота.

Едра шарка

След всеобщи акции по имунизации на популацията, едрата шарка става една от двете заболявания, които са публично оповестени за изцяло премахнати (другата е чумата по говедата). През цялата история на човечеството това смъртоносно заболяване е лишило вцепеняващ брой животи. Само през 20 век, преди всеобщите имунизации, нейни жертви са станали 500 милиона души.

Магарешка кашлица

 Малария

Технически известно като коклюш, това мощно инфекциозно заболяване е известно в някои страни като кашлица от 100 дни. Смята се, че болестта сега визира 48. 5 милиона души годишно, а всяка година неговите жертви са почти 300 000.

Бубонна чума

Тази смъртоносна болест е известна и като зооноза. Тя се придвижва основно от дребни гризачи и техните бълхи. Без неотложно лекуване болестта убива човек за четири дни. Основно огнище на заболяването е Средна Азия. Смята се, че в предишното това заболяване е заличавало цели цивилизации, а приблизителният брой на жертвите му е 700 милиона. Нови проучвания демонстрират, че Черната чума, която съвсем унищожила европейската цивилизация през 14 век, е била точно бубонна чума.

СПИН

Вирусът на СПИН предизвиква на хората прогресивна имунна непълнота, като разрешава по този метод животозастрашаващи инфекции и рак да процъфтяват. От своето изобретение СПИН е причина за гибелта на повече от 30 милиона индивида.

Малария

Маларията се среща и до през днешния ден. Причинява тресчица, кома и гибел. Все още не е открита ефикасна ваксина против нея. Смята се, че болестта, известно в Античността като римска тресчица, е предизвикало краха на Римската империя и на Китайската империя по време на династията Хан. Всяка година заболяването лишава по 2 милиона човешки живота.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР