Колко бързо нещата могат да се разпаднат. Смъртоносният удар в

...
Колко бързо нещата могат да се разпаднат. Смъртоносният удар в
Коментари Харесай

Анализ | Само САЩ могат да спрат войната между Израел и Газа да не стане катастрофа

Колко бързо нещата могат да се разпаднат. Смъртоносният удар в Газа по болничното заведение " Ахли Араб " на 17 октомври умъртви доста палестинци, които търсеха леговище. Въпреки доказателствата, че тяхната гибел е била вследствие на нередовност на палестинска ракета, арабските страни бързо упрекнаха Израел. Ливанската формация " Хизбула " прави стъпки към пълномащабна война с израелците. Мостовете, построени с огромен труд сред Израел и неговите арабски съседи, са прекратени.

Колко нежни са силите, които пробват да удържат срутва. Петнайсет часа след гърмежа американският президент Джо Байдън кацна в Израел - един възрастен човек, претрупан със международното задължение на плещите си. Неговата дипломация идва във значим геополитически миг. Освен че акцентира тъгата и поддръжката за Израел, тя носи нов фокус върху обстоятелството какъв брой мощно тази рецесия е от голяма важност за Близкия изток и за Съединени американски щати.

През последните 50 години Америка е единствената страна, която е способна да внесе някакъв ред в района. Въпреки множеството провали на американската политика там, в това число в Ирак и Сирия, Байдън и неговият държавен секретар Антъни Блинкен още веднъж поемат това задължение. Смърт и заболявания са надвиснали над Газа. Отровата е разпростряна из арабския свят. Двамата нямат доста време.
Реклама
Непосредствената заплаха е от втори фронт в северната част на Израел. " Хизбула " и нейните ирански спонсори рискуват да изгубят репутацията си, в случай че не съумеят да отмъстят за изгубените палестински животи. Сега " Хизбула " също по този начин ще има мощна поддръжка в арабския свят, в случай че реши да нападна. Ако Израел сметне, че войната е неизбежна, може да нападне първи. Съединени американски щати натовариха два самолетоносача със задачата да респектират " Хизбула " и Иран, с цел да не отворят втори фронт. Ако те не се вслушат, американците би трябвало да употребяват плавателните съдове, с цел да показват мощ.
Броят на жертвите в болница " Ахли Араб " значи, че " Хизбула " и нейните ирански спонсори рискуват да изгубят репутацията си, в случай че не съумеят да отмъстят за изгубените палестински животи.
Втората заплаха е опцията арабско-израелските връзки да бъдат върнати десетилетия обратно. Арабите си спомнят предходни войни, в които Израел е удрял учебни заведения и лечебни заведения. Сега Израел наложи цялостна обсада на Газа; израелският президент съобщи, че всички поданици на Газа носят отговорност за случилото се. Въпреки израелското превишаване на силата арабските водачи можеше да призоват за успокоение и за без значение следствие на гърмежа в болничното заведение. Това, което наподобява като всеобщо ликвидиране на палестинци от палестинци, трябваше да удвои техните старания за опазване на живота на цивилните в Газа и да ги накара да основат районен проект за по-добро палестинско бъдеще.

Вместо това в изказвания, които не могат елементарно да бъдат върнати обратно, арабските сътрудници на Израел хвърлиха виновността върху еврейската страна. Йордания неотложно приключи среща сред Байдън и арабските водачи, която щеше да бъде доста добра вяра за районна дипломация. Египет е по-решен от всеки път да задържи краткотрайните бежанци отвън Синай, отчасти тъй като се опасява да не бъде общопризнат като част от това, което палестинците се опасяват, че е проект за непрекъснатото евакуиране на Газа.

Това е печална липса на водачество с дълбоки районни и световни последствия. Повечето арабски държавни управления ненавиждат " Хамас " и поддръжника на групировката Иран. Страни като ОАЕ и Саудитска Арабия се нуждаят от непоклатимост и се възползват от положителните връзки с Израел. И въпреки всичко те по този начин се тормозят да тестват гнева на своите жители с истината за произхода на ракетата, че са решили да саботират дълготрайните ползи на своите нации.
Реклама
За Иран това наподобява като победа. С години страната има тактика за финансирането, въоръжаването и обучаването на проксита като " Хамас " и " Хизбула ". Тя счита, че насилието и хаосът отслабват Израел и дискредитират арабските държавни управления. Ако гледката на Съединени американски щати, които се бият с " Хизбула " дружно с Израел, докара до пропукване в връзките на Байдън с арабския свят, тържествуващият Иран ще е построил основите на своята районна доминация.

Русия и Китай също печелят. В световния юг царува усещането, че тази комплицирана история в действителност е напълно елементарна - история за репресираните палестинци и за израелския колонизатор. Китай и Русия ще употребяват това, с цел да настояват, че Съединени американски щати разкриват същинското си пренебрежение към тъмните поданици на Газа, както и своето двуличие по отношение на човешките права и военните закононарушения.

Какво може да направи Байдън? Неговият разбор на обстановката би трябвало да стартира с потребността от мир сред палестинците и израелците и с признанието, че подобен не може да има, до момента в който " Хамас " ръководи Газа - не и откакто групировката показва, че поставя омразата към евреите преди всяка друга цел. Град Газа е разяден от тунели. Разрушаването на способността на " Хамас " да стартира война ще изисква наземна атака.
Анализът на Байдън за обстановката би трябвало да стартира с потребността от мир сред палестинците и израелците.
Всичко ще зависи от провеждането на тази наземна война. Трагедията с болничното заведение " Ахли Араб " валидира циничната сметка, че палестинските жертви оказват помощ на " Хамас ", като подкопават поддръжката за Израел. Израелската войска би трябвало да бъде забелязана, че пожалва цивилните. Газа е на ръба. Лошите условия там заплашват с разпространението на зараза. Израел най-малко се съгласи някаква помощ да премине в анклава. Но доста повече ще бъде нужна. Ако Египет продължава да не позволява бежанци, Израел би трябвало да направи стъпки към основаването на леговище на личната си територия под егидата на Организация на обединените нации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР