Колаборацията DZero, която работи с детектора Теватрон, е обявила откриването

...
Колаборацията DZero, която работи с детектора Теватрон, е обявила откриването
Коментари Харесай

Физици откриха екзотичен тетракварк

Колаборацията DZero, която работи с детектора Теватрон, е оповестила откриването на нова екзотична парченце – тетракварк, който съдържа в себе си кварки от всичките четири „ цвята “, се споделя в публикация, оповестена в arXiv.org.

Американският ускорител Теватрон (Tevatron), издигнат през 1983 година в щата Илинойс, е бил най-големият ускорител в света преди стартирането на Големия адронен колайдер – силата на конфликт в него е била към 2 тераелектронволта. През октомври 2011 година ускорителят е спрян, само че чак в този момент физиците са завършили разбора на данни, събрани за 10 години на детекторите CDF и D0, които проследявали резултатите от конфликтите на протони и антипротони.

Колективът от физици е показал резултатите от разбора на данните, събрани на детектора D0 за цялото време на работа на Теватрон при наблюдения на разпада на редки частици – по този начин наречените странни В-мезони.

Според актуалните показа всички обикновени частици се състоят от дребни обекти, които физиците назовават кварки. Протоните, неутроните и прочие „ тежки “ частици, наричани бариони, съдържат в себе си три кварка. Техните по-малки събратя, по този начин наречените мезони, съдържат в себе си два детайла – „ нормален “ кварк и антикварк, базова съставна част на антиматерията.

Както описват учените, насъбраните в последните години данни на Големия адронен колайдер и на Теватрон сочат, че в „ супата “ от обикновени частици, които се раждат по време на конфликта на йони и протони в тези ускорители, могат да се срещат освен типичен мезони и бариони, само че и екзотични тетракварки и пентакварки.

Учените от колаборацията DZero са разкрили в данните на Теватрон следи от необичайния тетракварк X(5568), който се състои от кварките на всички четири цвята – „ горен “ кварк, „ низък “ антикварк, „ възхитителен “ кварк и „ чудноват “ антикварк. Тази парченце има доста огромна маса – тя е по-тежка от откритите неотдавна на Големия адронен колайдер „ демонски “ пентакварки, без значение че е с един кварк по-малко.

© DZero/Fermilab

Подобно устройство на тетракварка, както изясняват учените, ги прави по-уверени в съществуването на тази парченце, в сравнение с в тази ситуация с пентакварка и други претенденти за ролята на „ квартет кварки “, защото всички те би трябвало да съдържат кварк и антикварк от един и същи цвят.

Това кара доста физици да считат, че тези частици се явяват в действителност самобитни „ молекули “ от два мезона, а не пента- или тетракварки.

  • В ЦЕРН откриха „ демонски “ частици
  • Физиците се научиха да свиват единични частици светлина

Учените не се съмняват в съществуването на тези частици – статистическата меродавност за откритието е пет сигма, което е еквивалентно на една инцидентна неточност или проблем в работата на детектора в един случай от шест милиона опита.

Бъдещото проучване на X(5568), както се надяват участниците в DZero, ще помогне да се разбере по какъв начин е устроена тази парченце, какъв брой бързо се разпада тя и съществуват ли други тетракварки, за вероятното изобретение на които физиците приказват в последните 3–5 години.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР