Коклюшът няма взривоподобен характер, какъвто има грипът. Виждаме пълзящо повишаване,

...
Коклюшът няма взривоподобен характер, какъвто има грипът. Виждаме пълзящо повишаване,
Коментари Харесай

Кунчев: Децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени от коклюш

Коклюшът няма взривоподобен темперамент, какъвто има грипът. Виждаме пълзящо повишение, което ще продължи. Той е по-скоро лятна зараза. Сезонът му е в този момент и ще има случаи до края на годината. Въпросът е какъв брой ще са интензивни те. На базата на не неприятното ни имунизационно покритие няма да е от най-интензивните. Това, което се случва при нас сега, Европа го изживява от година и половина. Само за първото тримесечие на годината, по данни на европейския център по надзор на болесттите, случаите са 32 000. Това разяснява в ефира на NOVA доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

По думите му най-рисковата група са децата до 2 месеца. Кунчев добави, че имунизационното покритие за коклюш, в най-ниските възрасти, е близо 93%. " Развитието на болестта ще продължи. С ограниченията, които взехме ще понижим риска за най-малките ", сподели той.

Ангел Кунчев добави, че няма риск за бременните дами, само че децата, родени от ваксинирани майки, са изцяло предпазени.

По отношение на заболеваемостта от морбили основният държавният здравен контрольор сподели, че с покритието, което има в страната, няма да се стигне до всеобщо разпространяване.

" Морбили е много по-сериозен медицински проблем, в сравнение с коклюш. Там е въпрос на имунизационно покритие ", сподели Кунчев.

Според него дългият COVID-19 е едно от най-неприятните затруднения от заболяването. " Зад това се крият доста положения. Последствията се появяват там, където болният е имал недостатъци. Те са доста разнородни. Много научни центрове работят по това, само че няма прогрес в тази област ", сподели Ангел Кунчев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР