Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и чрез нея

...
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и чрез нея
Коментари Харесай

Ароматни вани за сетивата и здравето

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и посредством нея организмът може да поема дейни субстанции от лечебни растения. Успокояващите вани се отразяват добре както на здравето, по този начин и на душeвността.

Тинктури, етерични масла, цветя и билки: с малко лечебни знания човек може да поддържа здравето си освен от вътрешната страна, само че и извън. При това какъв брой е прелестно в студено време да се отпуснете в топлата вана! Или – при положение, че разполагате единствено с душ – да се насладите на затопляща баня на краката.

Ако добавите тиха музика и чаша ухаещ чай, възпламени ароматна свещ и се зачете в приятна книга, ще отпуснете освен тялото, само че и душeвността си. Подобни релаксиращи ритуали са значими, по тази причина е добре да се трансфорат в ежедневна процедура – те редуцират напрежението и по този метод укрепват имунната ви система, като ви обезпечават благотворна пауза в забързаното всекидневие.

Ефективно извън

Ваната може да бъде потребна като обред за разпределяне, само че също и като лечебно средство. Това се отнася изключително за хората, които не харесват тинктурите и билковите чайове. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и може да поеме дейните съставки, съдържащи се в билките, плодовете, корените и цветята.

Растенията оферират на организма помощ при самолечение както от вътрешната страна, по този начин и извън през кожата посредством съдържащите се в тях етерични масла, дъбилни субстанции, глюкозиди, флавоноиди, горчиви съставки и доста други потребни субстанции. Топлите вани обаче не са подобаващи когато и да е. Подобно на сауната горещите водни процедури са табу при съществуването на висока температура. В сходни случаи по-подходящи са затоплящи бани на краката с мащерка в началната фаза, компреси, чайове, торбички с лук за ушите или промивки на носа със солен разтвор. За баня на краката към водата би трябвало да се добави една четвърт от посочените за добавките за вана количества. Пациентите със сърдечно съдови проблеми също би трябвало да внимават с горещите вани. За тях температурата на водата не би трябвало да надвишава 32 градуса.

Успокояваща вана с портокалови кори и лавандула:

Съставки: 3 ч.л. изсушени настъргани или начупени портокалови кори, 3 ч.л. изсушен хмел, 3 ч.л. цвят от лавандула, 20 капки етерично масло (от мандарина), 200 мл прясно мляко.
Приготвяне: Билките и портокаловите кори се разпределят в памучни торбички и се затварят добре. Добавят се към вода с температура 40 градуса, а при изстиването й до 35-38 градуса, преди влизане във ваната, в допълнение се прибавят ароматното масло, млякото и се разбъркват с ръка. Престоят във ваната не би трябвало да е по-дълъг от 20 минути.
Употреба: Ваната се взима вечер преди сън за усмиряване на душeвността и релаксиране. Портокалът прогонва страховете, лавандулата успокоява. За бездънен, здрав сън, положително въодушевление и против вътрешно безпокойствие.

Имуностимулираща вана с теснолист живовляк:

Съставки: 6 – 8 ч.л. изсушен или два пъти повече свеж, нарязан на ситно теснолист живовляк, 200 мл прясно мляко.
Приготвяне: Билките се сваряват за малко в 1 л вода, прибавя се млякото и разтворът се оставя да се запари под похлупак към 10 минути. Течността се прецежда и се прибавя към водата във ваната.
Употреба: При начални признаци на инфекциозно заболяване тази вана укрепва имунната отбрана. Престоят във ваната би трябвало да е при температура 35-38 градуса, не по-дълъг от 20 минути.

Перфектната билкова вана:

Метод 1: Избраните билки се разпределят в памучни торбички, затварят се добре и се потапят във ваната. В началото температурата на водата би трябвало да е към 40 градуса, с цел да могат растенията и техните дейни съставки да разпрострат своето деяние. От време на време е добре торбичките да се изстискват. Подходящата температура за престой във ваната е сред 35 и 38 градуса.
Метод 2: От билките се подготвя запарка, отвара или леден извлек. След това течността се прецежда и се прибавя към водата във ваната. За да се разпредели отмерено се разбърква с ръка.
Метод 3: Прави се маслен дестилат, смесва се с натурален емулгатор (напр. сметана) и се изсипва във ваната. Разбърква се добре с ръка. При маслена баня е добре главата да се държи нависоко, с цел да се защищити косата от омазняване.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР