Кожата е най-големият човешки орган и изпълнява безценната роля на

...
Кожата е най-големият човешки орган и изпълнява безценната роля на
Коментари Харесай

Какво издава кожата за тялото

Кожата е най-големият човешки орган и извършва скъпата роля на бариерна защитна стена против замърсители и вредители. По тази причина, кожата е измежду най-важните елементи на тялото, които следва да бъдат третирани с нужната грижа.

Повечето хора одобряват кожата с нейната естетическа страна – тя дава отговор за външния тип и младежкото лъчение, което се стремим да запазим по-дълго.

Затова и козметиката създава редица артикули и процедури за поддържане, тонизиране, разчистване и стягане на кожата. Освен естетическата функционалност на кожата обаче, то тя е извънредно изменчив и уязвим човешки орган. Всяка смяна на кожата в действителност може да посочва за съществуването на вътрешен проблем в тялото, на който би трябвало да се обърне внимание.

Какви проблеми може да подсказва кожата на тялото

Храносмилателната система

Когато организмът страда от проблеми с храносмилателната система, то това се отразява на лигавиците и на положението на кожата. Когато пациентът страда от улцерозен колит, то тогава кожата се изсушава, могат да се появят пигментации, трицевидно лющене или зачервяване. При болестта полипоза на тънките вътрешности или стомаха устните се пигментират. Когато в организма протичат чернодробни болести, то тогава може да се аргументи сърбеж на кожата или да се докара до периорален дерматит. Това е заболяване, при което кожата се зачервява и се обрива. Обривите по тялото и екземите могат да бъдат знак за гастрит, язва или колит.

Алергични реакции

 Кожа

Съвсем естествено е при демонстрация на алергична реакция, кожата да бъде първият знак, който да оповестява за това. Вследствие на алергични реакции като контакт с консерванти, никел, парацетамол, аспирин, лекарства или други субстанции, то може да се докара до разнообразни форми на дерматит. Такива могат да бъдат редица конактни дерматити, които се характеризират с обриви по гънките на тялото, съпроводени със сърбеж и зачервяване.

Психологическо разстройство

В тялото съществуват психодерматози, които могат да се влошат при съществуване на стрес. Когато има нараснали равнища на стрес, то тогава могат да се отключат разнообразни болести или да се проявят генетично заложени болести. При съществуване на стрес, може да се задейства атопичния дерматит. При него кожата се зачервява и се появява сърбеж.

Раковия болести

Кожата може да бъде знак и за съществуване на съществени болести като някои форми на рак. Когато има карцином на вътрешните органи, то тогава може да се забележи генерализиран сърбеж у човек, който до момента не е имал такива признаци. Интензитетът на сърбежа може да бъде сдържан или на пристъпи, както и да бъде в една зона или по цялото тяло. При израстък на мозъка може да се забележи сърбеж на ноздрите, който е непрекъснат и мощен. Кожата на лицето се визира най-вече при рак на белия дроб.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР