Кои са най-рисковите банки на света - и защо? Вижте

...
Кои са най-рисковите банки на света - и защо? Вижте
Коментари Харесай

Кои са най-рисковите банки в света?

Кои са най-рисковите банки на света - и за какво? Вижте листата, направен от Борда за финансова непоклатимост, чиято съществена задача е да разпознава слабостите в световната финансова система.

Джей Пи Морган Чейс

Американската капиталова банка "Джей Пи Морган " е най-значимата и в същото време най-опасна банкова институция. В най-новата ранглиста на 30-те най-значими за световната финансова система банки в света "Джей Пи Морган " е единствената, която се намира в най-рисковата категория. Поради тази причина американската банка би трябвало да държи в запас 2,5% повече капитал спрямо "нормалните " банки.

Ситигруп

Американската "Ситигруп ", която до неотдавна бе считана за не по-маловажна от "Джей Пи Морган ", се класира този път във втората категория. Банките в тази категория са длъжни да държат в запас 2% повече капитал спрямо "нормалните " банкови институции.

Дойче Банк

В категорията на "Ситигруп " влизат още Дойче Банк, Bank of America и HSBC. Бордът за финансова непоклатимост прави оценка банките освен по тяхната величина, а и по рисковете, които крие бизнесът им. Особено значима е и тяхната "омреженост ", защото точно този фактор е решителен при определянето на риска за световната финансова система.

BNP Paribas

Миналата година "BNP Paribas " беше към момента във втората категория на евентуалните опасности. Този път френската банка е преместена в по-ниската трета категория. Списъкът на най-значимите и в същото време най-опасни банки на света се актуализира един път годишно.

Три китайски банки

Заедно с "BNP Paribas ", в третата категория се подреждат и три китайски банки. Миналата година там фигурираше единствено една банкова институция от Китай - ICBC. Към нея в този момент се причисляват Bank of China и China Construction Bank. Тези две банки и преди са били огромни и значими, само че в този момент са явно доста по-тясно свързани с интернационалната финансова система.

Credit Suisse

През миналата година Credit Suisse към този момент не е била чак толкоз значима за международната финансова система. Затова швейцарската банка се подрежда този път в категорията на банковите институции, които поддържат най-ниските финансови запаси - единствено с 1% повече, в сравнение с "обикновените " банки.

UBS

В същата категория се класира и главният противник на Credit Suisse - UBS.

Royal Bank of Canada.

В тазгодишния лист на Борда за финансова непоклатимост откриваме и една банка, която до момента не е влизала в класацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР