Когато веднъж или два пъти в седмицата си позволим да

...
Когато веднъж или два пъти в седмицата си позволим да
Коментари Харесай

Няколко правила за здравословно хранене

Когато един път или два пъти в седмицата си позволим да се поглезим с една огромна питателна пица или обичания шоколад, това не значи, че нарушаваме здравословния си метод на хранене. Можем да си позволим такива провинения, просто би трябвало да следваме няколко правила и няма да имаме скрупули.

1. Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците играят голяма роля в предварителната защита против доста болести. Но макар че сте добра стопанка, брачна половинка и майка, от време на време в действителност е мъчно да следите дали всички членове на фамилията получават своята нужна дневна порция плодове и зеленчуци.

Научете самите себе си, а и фамилията си, да добавяте наложително плодове и зеленчуци в всекидневието си. Можете да си ги набавяте освен в сурово положение, само че и от консерви. Например фасул в доматен сос, спагети в доматен сос, чаша плодов сок, консервирани плодове за десерт или пица с ананас.

 Няколко правила за здравословно хранене

2. Приемайте мултивитамини

Все повече и повече изследвания потвърждават изгодата от приемането на витамин - най-много за хората, които се придържат към една уравновесена диета. Пийте витамини по една таблетка заран и можете да бъдете сигурни за своето здраве, изключително в случай че денем нямате опция да се храните добре и пълноценно.

Канадско проучване сочи, че хората, които постоянно взимат мултивитамини имат по-силна имунна система и са по-устойчиви на заболявания.

3. Сладък живот

Ан дьо Лой, учител от колежа в Единбург, открил в проучване на разнообразни хранителни режими, че диети, които разрешават приложимост на дребен десерт, са не по-малко ефикасни от доста строгата диета. По този метод всекидневието ни е по-лесно и по-сладко. Много сладки и сладкиши не съдържат доста мазнини. Като да вземем за пример черен изгорял самун с мармалад или мед.

4. Въглехидрати

Яжте повече храни, богати на въглехидрати (макарони, фасул, леща, овесена каша, овес, плодове, самун и зърнени храни). Проучванията демонстрират, че храни, богати на въглехидрати, подтикват инсулина. Това е хормонът, който оказва помощ за понижаване на количеството на мазнините в организма и защищава от диабет.

5. Малки Порции

 Няколко правила за здравословно хранене

Не се изкушавайте да хапвате огромни порции - няма потребност да ядете повече, в сравнение с можете.

6. Изберете верните полуфабрикати

На пазара има доста подготвени замразени храни, които единствено би трябвало да подгреете у дома. Прочетете деликатно информацията за наличието, изберете не доста мазни и високо калорични артикули. Фокусирайте се върху по-малко от 20 грама мазнини, по-малко от 5 грама наситени мазнини, по-малко от 400 калории, ниско наличие на сол.

7. Купувайте единствено това, което ви е нужно

Когато пазарувате в магазина, купувайте единствено продуктите, които са ви нужни. Две трети от количката в супермаркета би трябвало да е попълнена с растителни артикули, плодове и зеленчуци, самун, макаронени произведения, ориз, бобови култури и картофи. В последната третина би трябвало да се състои на прясно месо, риба и нискомаслени млечни артикули.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР