Когато усилията на бизнеса се насочват към търсене на подходящия“

...
Когато усилията на бизнеса се насочват към търсене на подходящия“
Коментари Харесай

Президентът Радев обяви кое е убийствено за бъдещето на икономиката ни

Когато напъните на бизнеса се насочват към търсене на „ подобаващия “ човек в държавната администрация, това е убийствено за бъдещето на нашата стопанска система. Това сподели президентът на Република България Румен Радев по време на интернационална конференция на тематика „ Европейски практики и благоприятни условия за противопоставяне на корупцията “, съобщи „ Фокус “. „ В България за корупция се приказва доста, само че се прави малко.

Необходимостта от фокусирането на публичното внимание върху проблемите на корупцията е изключително настоящо, тъй като това внимание е изтласкано съвсем напълно в полето на външната политика, а всички знаем, че за корупцията няма почивен ден. Оставена без публично внимание, тя се разраства като раково образувание. Когато желаеме да се борим с обещано отрицателно публично събитие би трябвало да имаме ясна формулировка за него “, добави той. „ Едно е несъмнено ясно, че корупцията нанася големи вреди на нашето общество.

Тя овладява съществени лостове на държавното ръководство и ги подчинява на частни ползи. Генерира беднотия и престъпност, ерозира доверието в страната, попречва стопанската система и отблъсква вложителите. В България корупцията се трансформира в съществена спирачка за развиването на стратегически за България цели. Когато напъните на бизнеса се насочват, вместо в развиването на нововъведения и конкурентноспособност към търсене на подобаващия човек в държавната администрация, който с избрани финансови тласъци да може да реши спечелването на публичната поръчка, е убийствено за бъдещето на нашата стопанска система. Когато приказваме за европейска интеграция, надали останаха наивници, които считат, че тя е допустима без битка с корупцията и без постигането на безкомпромисни резултати “, сподели още Радев.

„ Многократно съм призовавал за изчерпателен метод за битка с корупцията – широко-мащабни законодателни начинания, съсредоточени върху следствие на корупционни схеми в сегашното. Настоявал съм за обединен и самостоятелен орган за създаване и използване на ефикасни ограничения за гарантиране на бистрота на благосъстоятелност, консумиране на обществени средства и на взимане на управнически решения. Всяка страна развива свои личен антикорупционен модел, основан на политически и стопански и естествени правила и правила “, добави президентът.

По думите му, в случай че желаеме да сме пълноценно интегрирани в Европа, би трябвало да надскочим нашата ограда за използване на антикорупционни ограничения и да черпим опит от положителните европейски практики; да излъчим печеливши правила и стандарти. „ Основните цели на актуалната конференция са да очертае главните провокациите и вероятностите на антикорупционните дейности в нашата страна “, сподели в умозаключение той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР