Когато учените пробили 740 метра лед в Антарктида, за да

...
Когато учените пробили 740 метра лед в Антарктида, за да
Коментари Харесай

Робот откри живот под 740 метра лед в Антарктида

Когато учените пробили 740 метра лед в Антарктида, с цел да стигнат до водата под него, те очаквали да открият единствено микроби. Вместо това попаднали на процъфтяващи популации риби и ракообразни. Експериментът станал вероятен с помощта на робот, който един ден може да бъде употребен за проучването на един от спътниците на Юпитер.

На Deep-SCINI са му били нужни 45 минути, с цел да пробие дупката, употребявайки гореща вода, след което стигнал съвсем до самото дъно, където 20-30 риби доплували, с цел да ревизират какво става.

Оборудваният с камера робот може да работи на до 2км дълбочина във водата, само че за тази задача е трябвало да се гмурне единствено на 10м. Водата е притисната сред стотиците метри лед и дъното, което прави средата много сложна за живот, с доста малко храна и никаква слънчева светлина. Затова, когато камерата снимала риби там долу, всички били изумени, че са попаднали на живот.

Deep-SCINI е създаден от учени от университета в Небраска, финансирани от НАСА. Космическата организация влага доста в изследването на ледовете на Антарктида, подготвяйки се за евентуални задачи до Европа. Спътникът на Юпитер има замръзнала повърхнина, сходно на Антарктида, по тази причина учените считат, че под нея може би се крие океан. НАСА към този момент работят по задача Europa Clipper, която е получила $100 милиона финансиране от държавното управление.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР