Когато става въпрос за оценка на нови технологични джаджи, човек

...
Когато става въпрос за оценка на нови технологични джаджи, човек
Коментари Харесай

Ревю: Samsung Gear Sport + Gear Icon X = почти перфектна комбинация

Когато става въпрос за оценка на нови софтуерни джаджи, човек може да подходи от няколко гледни точки. Съществува чистата възхита от софтуерното достижение – да вземем за пример първият закривен AMOLED екран в всеобщо устройство.

После идва чистата деловитост и функционалност – доста хора обръщат внимание просто на това какъв брой неща може да прави дадена джаджа и какъв брой добре, или избират 25 дни живот на батерията пред към този момент упоменатия закривен екран.

Не на последно място идва и стилният аспект – за доста огромна част от потребителите, които не са безусловно запалени гийкове, външният тип на устройствата има много по-голямо значение от спецификациите.

С тези мисли в мозъка си се заех с тестванията на две от много нашумелите в последно време джаджи – Samsung Gear Sport – спортно насочен интелигентен часовник и Samsung Icon X – безжични слушалки от висок клас. В този тест постоянно ще върша съпоставения с гривната Gear Fit 2, с която прекарах две седмици – главно тъй като множеството функционалности са много сходни, както и самият хардуер на двете устройства.
Дизайн, направа и първи усещания
Samsung Gear Sport

Корпусът на часовника е направен от метал, за разлика от гривната Gear Fit, а формата е унисекс. Повечето сходни устройства страдат от несъразмерна дебелина (LG Watch Sport), само че Samsung са съумели да съберат вътрешностите в много плътно тяло - 44.6 x 42.9 x 11.6 mm . В действително изражение това прави Gear Sport непоказен даже на моята китка, която не е от най-големите.

Много хора биха нарекли дизайнът отегчителен, само че аз съм по-склонен да го дефинира като моден и безпристрастен – нещо, върху което дизайнерите и инженерите от Samsung са разсъждавали несъмнено – изключително предвид на безпределно многото циферблати, които можете да изтеглите и които би трябвало да паснат на външния тип на часовника. Каишката е силиконова – от относително пълен и леко еластичен материал, а размерът е общоприети 20 мм , което значи, че можете елементарно да я промените, а и ще ви се наложи – само че за това по-късно.

Навигационният пръстен е една от най-характерните черти на устройствата от тази серия, тук той е непокътнат, само че е по-малък и с по-фини прорези от пръстена на Gear S3 Frontier. От дясната страна са ситуирани два хардуерни бутони – Back и Home – също железни с добра тактилна противоположна връзка. Между тях е поместен микрофон – който дава спомагателни функционалности на Gear Sport спрямо гривната Fit 2. На гърба на часовника се намира оптичен датчик за пулс.

Samsung Gear Icon X

Samsung несъмнено са се постарали с дизайна на тези безжични слушалки. Формата им е присъща за последните модели, включвани в Galaxy S серията (които са жични, схваща се), само че при Icon X е прибавен гумен мост, който влиза в един от каналите на ухото и по този метод фиксира слушалките. В началото имах подозрения по отношение на практичността на сходно решение – само че то се оказа много положително – изключително предвид на претенциозните ми към слушалки вид тапи уши. Самите слушалки са направени от първокачествен поликарбонат, а частта, която обитава хардуера, има форма на триъгълна призма със заоблени ръбове.

Външната част , която е подчертана с по-лъскав пръстен, в действителност е сензитивна на досег – по този метод потребителите ръководят слушалките - липсват физически бутони. От страната, която влиза в ухото са позиционирани металните контакти, през които се зареждат слушалките. Там е позициониран и IR датчик , който гаси слушалките, когато ги извадите от ушите си.

Кутийката, която включва в себе си спомагателна батерия за зареждане, е с размера на яйце и е направена от корав поликарбонат. Два светодиода демонстрират положението на батериите на слушалките, сред тях е бутона за отваряне , а на задната страна има вход за USB Type-C кабел за зареждане. Там се намира и Bluetooth бутона , с който свързвате слушалките към смарт телефон или в този случай – интелигентен часовник.
Хардуер
Samsung Gear Sport

Приликите с вътрешността на гривната Gear Fit 2 са обилни – имаме същия двуядрен процесор на 1.0 GHz ( Exynos 3250) , 4GB вътрешна памет, RAM паметта е увеличена от 512 на 768 MB , което разрешава повече и по-разнообразни приложения. Дисплеят е AMOLED с разграничителна дарба 360х360 пиксела (около 424 пиксела на инч) и диаметър 1,2 инча . Самият екран е много ослепителен – над 630 нита , цветовете са контрастни и живи – черното е надълбоко – предстоящи характерности за AMOLED технологията. Съвсем обективно мога да кажа, че Samsung прави най-хубавите екрани за сходни портативни джаджи.

Часовникът тежи 67 грама , а екранът е затрупан с Gorilla Glass 3 . Водоустойчивостта тук е увеличена на 5 атмосфери или 50 метра , което прави Gear Sport приспособен за плуване (гривната Gear Fit 2 имаше само IP68 и не ставаше за басейн – нещо, което разбрах по сложния начин). Сред датчиците, с които е снабден часовника са наложителният пулсомер, акселерометър, жироскоп, барометър. По-интересният хардуер е Wi-Fi чипът 802.11 b/g/n и вграденият микрофон – те отварят вратата към много спомагателни функционалности, които не се срещат при множеството устройства от този вид. Наличен е и GPS с GLONASS , NFC за мобилни разплащания. Батерията е 300 mAh .

Samsung Gear Icon X

Всяка слушалка от системата тежи по 8 грама и има в себе си 41 mAh батерия, както и 4 GB вградена памет. Слушалките са снабдени с акселерометър, IR датчик, както и към този момент упоменатата капацитивна повърхност, сензитивна на досег. Свързаността е Bluetooth 4.2 , а наличните кодеци за аудио - MP3, M4A, AAC, WAV, WMA . Кутийката за преместване има в себе си 340 mAh батерия, която може да зареди няколко пъти слушалките, без да е нужен кабел и зарядно. Теглото и е 54 грама .
Софтуер и приложения
Gear Sport работи с Tizen – личната операционна система на Samsung – която корейците употребяват в цялата си гама носима електроника. Няма да дублирам още веднъж всички функционалности, които са пренесени от Gear Fit 2 и Pro линията – за тях можете да прочетете в ревюто на гривната. Ще се спра върху спомагателните благоприятни условия на Gear Sport, а те не са по никакъв начин малко, макар сходния хардуер. Наличието на микрофон в часовника дава опция за много забавни и занимателни приложения. Voice Memo да вземем за пример разрешава да запишете гласово известие в паметта на часовника. Приложението има и алтернатива за преобразяване на глас в текст (Speech-to-text), само че тя работи с стеснен брой езици – българският още не участва измежду тях.

S-Voice е умният помощник на Samsung (пре-Bixby), който участва и в Gear Sport – можете да го извикате с авансово дефинирана команда по ваш избор. От успеваемостта на това приложение има какво да се желае, само че в последна сметка за по-лесни задачки – избиране на даден контакт, бърза информация за времето на открито и така нататък - асистентът е много комфортен. Gear Sport включва и dialer , с който можете да набирате номера непосредствено от екрана на часовника – нещо, с което Gear Fit 2 не разполагаше като функционалност.



Друга добавка е включеният браузър , с който можете да отворите интернет страница – извеждането на правоъгълно наличие на кръговиден екран не е най-оптималното решение, само че в случай че по някаква причина телефонът ви не е разполагаем, часовникът може да се върже през Wi-Fi и да отвори случайна страница. Въвеждането на текст в полето за адрес не е изключително интуитивно и работи по много чудноват метод – избирането на дадена писмен знак непосредствено изписва дума – най-вероятно с изключване на предвиждането на въведен текст, този проблем може да се реши.

Освен присъщата за съвсем всички сходни гривни и часовници алтернатива за намиране на обвързвания телефон, Gear Sport има доста потребната алтернатива „ Намери колата ми “ ( Find my car ). Това приложение работи по следния метод – паркирате в чужд град или място, избирате опцията от часовника и той, благодарение на GPS модула, запаметява тези координати. В следствие, когато желаете да намерите колата, следвате напътствията от GPS картата.

News Briefing е друго потребно приложение, което дава фийдове от разнообразни области – просвета, спорт, вести, бизнес. Потребителите могат да избират забавните за тях тематики, а при натискане на обещано заглавие се отваря къс преглед на новината. Скролването става или през тъчскрийна или с навигационния пръстен.

Ако по някаква причина желаете да гледате YouTube видео на часовника, това е допустимо с редица приложения от трети страни. PPT приложението също е много хитро и комфортно – това е отдалечено за презентации – свързвате Gear Sport с преносимия компютър си и непосредствено от него управлявате слайдовете на презентацията.


Тук е момента да кажа няколко думи и за Galaxy Apps магазина за приложения. На процедура платформата е идентична с употребяваната и за други устройства, само че особено за Gear Sport приложенията са доста повече (в съпоставяне с Gear Fit 2 и Pro). Циферблатите са стотици, а множеството от тях са много реалистични (Digital Gear, който можете да погледнете във видеото да вземем за пример е превъзходен и изцяло безплатен).

По-големият размер RAM е дал опция на разработчиците да извлекат максимума – има всевъзможни приложения – пълнофункционална GPS навигация, калкулатори, фитнес треньори (партньорството с Under Armor е запазено), стратегии за диети, медитация, мултимедийни плеъри, стрийминг услуги, като Spotify и доста други. Включени са даже игри – да вземем за пример преработка на класическата Tetris , шофиране на автомобил по натоварена улица, версия на Pong и други
Gear Sport и Icon X дружно
Максимална успеваемост от двете устройства обаче се реализира, когато те работят дружно. Свързването на Icon X към Gear Sport дава опция изцяло да пренебрегнете смарт телефона си за избрани задания. Гласовите позвънявания са първата функционалност – просто употребявате часовника, с цел да наберете даден контакт и благодарение на слушалките осъществявате диалога.

Слушането на музика от часовника към слушалките също е безпроблемно, а в случай че вградената памет от 4GB в Gear Sport и 2х4GB в самите слушалки не е задоволителна, има доста хитра алтернатива да вържете часовника през Wi-Fi към Spotify или друга стрийминг услуга и да слушате на вола. Разбира се, до момента в който батерията издържи.

Комбинацията от Icon X и Gear Sport отваря и напълно нови благоприятни условия пред S-Voice асистента. Когато задавате въпросите си, ще можете да чувате отговора в слушалките, а даже има няколко избора на глас (женски), с който асистентът да комуникира с вас. Можете да го накарате да ви каже времето, да се обади на случаен номер, да пусне музика или да запише записка. Ако скучаете, попитайте за анекдот или история или просто задайте разнообразни персонални въпроси на асистента.

Когато упражнявате с Gear Sport и Icon X, според от определеното приложение, ще получавате гласови известия за разнообразни аспекти на представянето ви – какъв брой време е минало, изгорените калории, пулсът, измината отдалеченост и даже засичане и отброяване на разнообразни силови извършения. Самите слушалки имат вграден фитнес инструктор и можете да ги ползвате изцяло независимо, само че тогава спортните действия, които могат да бъдат регистрирани, са относително лимитирани.
Батерия?
Тук имам две вести – добра и неприятна, както обичат да споделят във вицовете. Ще стартира с положителната – батерията на Gear Icon X слушалките е чудесна и много усъвършенствана по отношение на миналата генерация. В обвързван режим изстисках 4 часа и 10 минути непрестанно слушане, дружно с разнообразни препоръки от фитнес треньора. Когато работят независимо, слушалките могат да свирят малко над 8 часа – в действителност впечатляващо достижение, предвид на размера и тежестта. Включеният кейс с спомагателна батерия е доста потребен – можете да вземете Icon X в планината и те да ви служат няколко дни без нужда от зареждане.

Лошата вест е обвързвана с Gear Sport и цитирания от Samsung живот на батерията. Моите проби с интензивна приложимост на часовника – 2 часа фитнес тракинг, 2 часа слушане на музика, включени вести, GPS и Wi-Fi, малко игри, браузване, гледане не 1-2 видеа и включен Always On екран убиха батерията тъкмо за 12 часа . Което е много надалеч от двата дни, които Samsung пишат в характерностите. Разбира се, направих и тест със приблизително натоварване – който докара до 1 ден самостоятелна работа. Два дни са постижими, в случай че изключите съвсем всички спомагателни датчици, Always on екрана и не човъркате доста по часовника. Това обаче значително обезсмисля всички функционалности, с които е екипиран Gear Sport. Батерията се зарежда от изцяло изтощено до 100% цялостно положение за 2 часа и 40 минути . Нека обобщим.
Заключение
Ако се върна към увода и другите аспекти на джаджите, би трябвало да отдам дължимото на Samsung най-малко в две категории. Външният тип на Gear Sport, а също по този начин и Icon X е доста моден и никой няма да се срами от сходна джаджа на китката си или в ушите си респективно. Нещо повече, с подобаващия циферблат Gear Sport може даже да заблуди с визия на безценен машинален часовник – а това приказва задоволително.

Що се отнася до пренасяне на софтуерните граници – това също е налице. Малко умни часовници разполагат с толкоз датчици и информационни чипове. Дисплеят е страховит, операционната система е бърза и оползотворява хардуера в оптималната степен. Отправям забележка към каишката – тя е от много корав силикон, а закопчалката е по този начин проектирана, че има издадена част тъкмо към китката. Което оставя следи и прави носенето неловко единствено след час-два. Наличието на 20мм quick release система прави този минус относително дребен – можете елементарно да промените каишката с кожена, такава от плат, железна или каквато пожелаете.

Gear Icon X ме впечатлиха много – с изключение на всичко казано нагоре за дизайна, те оферират и функционалност. Идеята за вградена памет в безжични слушалки е гениална сама по себе си, а в Icon X е изпълнена вярно. Дългият живот на батерията, приятният дизайн и удобството при носене вършат тези слушалки добър избор, без значение от високата им цена. Качеството на звука е на отлично равнище за сходен клас слушалки, а гасенето на външни звуци е толкоз положително, че има алтернатива да бъде понижено, в случай че желаете въпреки всичко да чувате нещо от околния свят.

Samsung Gear Sport
Предимства:
Недостатъци:

Samsung Gear Icon X
Предимства:
Недостатъци:
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР