Когато става въпрос за храна, това, което е основна храна

...
Когато става въпрос за храна, това, което е основна храна
Коментари Харесай

Сладоледи с нетрадиционни вкусове

Когато става въпрос за храна, това, което е съществена храна в една страна, може да се смята за необичайно в друга.

От друга страна, сладоледът е един от продуктите, които наподобява се радват на международна известност. И въпреки всичко, толкоз безкрайни са неговите разновидности, че постоянно има някаква нова съставна част или мирис, която да откриете.

Този лист показва странни и неповторими сладоледени аромати, които несъмнено не са странни в страните им на генезис. Ето 10 от най-непопулярните сладоледени аромати.

1. Лукума

Лукума е субтропичен плод, който произлиза от Андите и в този момент се отглежда най-вече в Перу и Чили. Сведенията за лукума датират от времето преди инките. Лукума има тънка, кафеникаво-зелена или жълтеникаво-зелена кожа и ярко-жълта плът с едно до пет огромни, кафяви семена, които наподобяват на тези на авокадото.

Понякога се назовава яйчен плод, тъй като месото има цвят на недопечен яйчен жълтък и текстурата на твърдо сварен яйчен жълтък. Лукума може да се употребява по разнообразни способи, само че тя постоянно се среща като мирис на сладолед в Перу. Въпреки че действителни числа не съществуват, някои настояват, че това е най-популярният сладоледен мирис в Перу, надминавайки шоколада и ванилията. Може да се откри и неаполитански жанр, комбиниран с ванилия и шоколад или ванилия и ягода. Поради меката си плът и склонността му да губи бързо вода, нормално се смята за неспособен за експорт.

2. Мастика

 сладолед с мастика

Мастиката е антична гръцка съставна част, растителна смола, която се продава под формата на дребни кристали. Тези кристали могат да бъдат смачкани на прахуляк и се употребяват за ароматизиране на сладкиши, пудинги, сладолед и други Подобно на съвсем всеки различен детайл от този лист, тя може да се употребява както в солени, по този начин и в сладки ястия. Прахът се смесва със сол за солени ястия и захар за сладки ястия.

В Гърция кристалите на мастиката също се назовават „ сълзи на Хиос “. На остров Хиос, където се отглеждат дърветата, фермерите вършат сечения на дърветата, което разрешава сокът да се просмуче и да се втвърди в капчици, преди да падне на земята.

3. Kinako

Kinako значи " жълто брашно " на японски, само че под това скромно име се крие неповторимо вкусна съставна част. Kinako е тънък прахуляк, обагрен в пясъчно жълто, изработен от печени соеви зърна и употребен най-вече в Япония. Кинако се съчетава добре с ванилия, банан, кафява захар и ядки.

Кинако не е чудноват в Япония, където се споделя, че е предшествал захарта. Всеки, който познава любовта на Япония към Kit Kats и техния усет, няма да бъде сюрпризиран, в случай че научи, че кинако е включен и в многочислени типове бонбони.

4. Rosewater

Флоралните усети не са доста известни в Съединени американски щати в днешно време, където цветята нормално провокират мисли за парфюм, а не за вкусни лакомства. Но не постоянно е било по този начин.

В първата американска готварска книга, издадена през 1796, розовата вода се появява в предписания за торти и ябълков къс. Това е известен мирис преди ванилията.

Розовата вода е течност, направена посредством дестилиране на розови листенца с пара. В чужбина това е извънредно публикуван мирис до през днешния ден и може да се откри в безчет интернационалните сладкиши, от турска саралия до индийско ласи и персийски сладолед.

5. Бастани сонати

Бастани сонати е типичен персийски (или ирански) сладолед, ароматизиран с розова вода и постоянно шафран, ванилия и / или шамфъстък. Най-забележителното за този сладолед е неговото дъвчене и разпъване, което е резултат от прибавянето на салаб, сгъстяващ сътрудник, извлечен от дива орхидея.

Друга забавна специфичност на персийския сладолед е прибавянето на замразени части крем. Може би най-необичайно от всичко е, че от време на време бастани сонати се сервира в чаша свеж сок от моркови.

 ube сладолед

6. Ube

Ube е коренов зарзават (известен още като ямс или сладостен картоф), който е с кондензиран ален цвят и сладостен усет. Във Филипините, убе се употребява във всички типове десерти, в това число торти, бисквити и сладолед. Подобно на лукума, той им придава усет и цвят.

Въпреки, че ube сладоледът става все по-популярен, това не е нищо ново във Филипините. Уникалният му усет е разказан като „ земен “ бял шоколад или композиция от ванилия и шамфъстък. Пресен убе е мъчно да се откри в Съединени американски щати, само че може да се купи като прахуляк, дестилат или паста.

7. Тамаринд

Тамаринд не може да се смята за най-хубавия плод, само че това, което му липсва на външен тип, го компенсира с усет. Вътрешността му е лепкава кафява каша. Въпреки това, тази пулпа има апетитен сладко-кисел усет, който се употребява в кухнята по целия свят както в сладки, по този начин и в солени ястия.

Едно добре познато приложение в американските семейства е като съставна част в сос Lea & Perrins Worcestershire. Също по този начин е много постоянно срещана съставна част в сосове за барбекю.

Тамаринд може да се купи свеж и като паста, прахуляк или сироп. Тамаринд е донесен от Азия в Мексико през 16-ти или 17-ти век от испанците и в този момент е известен и обичан мирис за питиета, бонбони, сладолед.

8. Черен сусам

Черният сладолед от сусам е за Азия това, което е ваниловият сладолед за Съединени американски щати. Когато се смилат, семената от сусам стават кремообразни. Те придават цвят на въглен и богат усет на сладоледа и други ястия. Дълбочината и сложността на черните сусамени семена могат да се сравнят с тъмния шоколад или кафето, аромати, които се обогатяват посредством препичане на семената, преди да се употребяват.

В Япония черните сусамови семена се смилат и се комбинират с мед, с цел да се получи паста, наречена нури гома. Тази паста може да се откри на някои интернационалните пазари или профилирани магазини.

9. Кардамон

Зеленият кардамон е подобаващ за приложимост в сладки и солени ястия, до момента в който черният кардамон се счита несъответствуващ за десерти.

Индия е най-големият производител на кардамон, по този начин наречената " Кралица на подправките ". Често се употребява за ароматизиране на индийски сладолед, наименуван kulfi. Използват се също шафран и розова вода. Голяма част от усета на kulfi идва от кипенето на млякото в продължение на часове, преди да се замрази, с цел да се основат нотки на карамелизация.

Кардамонът също се радва на огромна известност в Скандинавия, откогато викингите го донесли от експедициите си в чужбина. Повече кардамон се употребява в Скандинавия, в сравнение с на всички места по света, с изключение на Индия и Близкия изток.

10. Аkutuq

Аkutaq, от време на време написано akutuq е сладолед от Аляска. Акутак е локална дума, която просто значи „ да се разбърква “.

Прави се посредством разтрошаване на скотски мазнини на ръка и прибавяне на масло от морско млекопитаещо и сняг или вода, до момента в който сместа реализира копринена, пухкава текстура. Мазнината постоянно е от карибу, мечка или мускус, до момента в който маслото е от тюлени или китове (модерните версии употребяват зехтин).

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР