Когато става дума за т.нар. „космическа надпревара“ и днешните комерсиални

...
Когато става дума за т.нар. „космическа надпревара“ и днешните комерсиални
Коментари Харесай

Blue Origin: Не се съревноваваме със SpaceX

Когато става дума за така наречен „космическа надпревара“ и днешните комерсиални планове за преоткриване на Космоса, сигурно в девет от 10 слушате единствено едно: SpaceX. А Илън Мъск и компания не са единствените тук. Не са доста новините за Blue Origin и напъните на Джеф Безос за триумф към звездите, само че компанията работи безшумно и непретенциозно по необичайно изглеждащата си ракета. Компанията разполага със съществени мощности край Космическия център „Кенеди“ и възнамерява по-късно тази година неназован брой пускания на суборбиталната си ракета New Shepard, което се чака да бъде последвано и от полет с екипаж на борда. Подобен ход се чака и от противниците на Джеф Безос – Boeing и SpaceX.

В просторен материал от тази седмица, Суапна Крисна от Engadget прави разбор на представянето на двамата огромни играчи в конкуренцията за комерсиални звездни полети, Blue Origin и SpaceX, сравнявайки напредъка им дотук и метода им на работа, които се разграничават коренно.

„Blue Origin на Джеф Безос работи някак си отвън общественото внимание, затвърждавайки своята еднаквост като ракетен производител с голяма нова фабрика наоколо до Космическия център „Кенеди“. Те възнамеряват голям брой пускания на суборбиталната си ракета тази година, преди да дадат старта на първия полет с екипаж на борда. Компанията е целеустремена в сполучливото надграждането на постигнатото дотук, вместо да се „хвърля“ на нови и нови планове. SpaceX, въпреки това, работи с по-голям раазмах. Ракетна компания ли са те? Колонизатори на Слънчевата система? Или са снабдител на сателитен интернет? Изглежда, че отговорът на всички тези въпроси е… да. Когато става дума за Космоса, упоритостите са нещо позитивно. Въпросът обаче е дали неналичието на явен фокус и акцент над визионерски цели, а не на изпълними краткосрочни задания, няма в края на краищата да нанесе щета на компанията? Все отново, слагането на фокус над това, което може да се направи, а не над това, което е практично и належащо, може да докара до привършване на ресурсите на компанията прекомерно бързо“, размишлява Крисна.

А конкуренция, най-малко за хората на Безос, наподобява не съществува. Запитана за това, дали нямат желание да ускорят проектите си, поради достиженията на конкуренцията, Кейтлин О’Кийф Дитрих, началник на PR отдела на Blue Origin споделя: „Космосът е голямо пространство. Тук няма един-единствен победител“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР