Когато си рок звезда, мрачните изкушения често се оказват неустоими

...
Когато си рок звезда, мрачните изкушения често се оказват неустоими
Коментари Харесай

Музикални хроники: Веднъж басистът на Motley Crue отърка гениталиите си в лицето на пияния Слаш

Когато си рок звезда, мрачните изкушения постоянно се оказват неустоими – и точно те през годините са потопили доста от обичаните ни музиканти.

Да изплуваш на повърхността, откакто си заседнал надълбоко в алкохолна и наркотична взаимозависимост, е гигантско предизвикателство, което надалеч не е по силите на всеки.

А да отбележиш 15 или 20 години на цялостно изчистване от нездравословните въздействия е още по-достойно за почитание – тъй като е достижение, каквото всичката популярност или пари на света не могат да ти обезпечат.

Китаристът на Guns N’ Roses Слаш не се нуждае от показване, а вихреният му метод на живот още от ранните му години е общоизвестен.

Но той неотдавна означи 15 години без алкохол и опиати, до момента в който един от неговите съратници – водачът на Motley Crue Ники Сикс, отпразнува цели 20.

За да разберем изцяло смисъла на тези годишнини, би трябвало да напомним през какво са минали двете звезди на класическия рок.

 Slash in 2008

Слаш е признавал, че се е напивал „ до гибел “, след напускането на Guns N’ Roses в средата на 90-те. „ Беше прекомерно, бях напуснал групата си, развеждах се, минавах през всевъзможни гадости. Имах проблеми със звукозаписната компания. Беше типичен рокендрол живот – само че от неприятната му страна “, споделя китаристът.

Той споделя също, че битката му със зависимостта е траяла до 2005 година, когато към този момент е в супергрупата Velvet Revolver. “Отново тотално се омазвах и осъзнах, че нищо от това към този момент не ми припомня на времето, когато започвах да взимам опиати. Бях доста трагичен. Също и с алкохола, нищо към този момент не ме караше да се усещам добре, по тази причина взех решение да спра. Имах две деца, само че живеех на хотел, тъй като не можех да бъда към тях. Стигнах до тотална рецесия и взех решение, че би трябвало да отида в някаква клиника, да се откъсна от всички за един месец и да се изчистя ”.

Китаристът излиза от рехабилитация доста благополучен и цялата сила, която е влагал в саморазрушение, стартира да насочва към музиката си. 

Преди да стигне до отрезвяващия стадий обаче, той прекарва дълги години в съсипващо деградивно купонясване, в това число и дружно с Ники Сикс. Слаш е част от празненството, на което Сикс предозира с хероин през 1987 година и дори за малко е разгласен за мъртъв.

В фамозните записки на Motley Crue The Dirt: Confessions of the World’s Most Notorious Rock Band („ Мръсотията: Признанията на най-известната рок тайфа в света “), Ники написа по какъв начин почувствал, че напуща тялото си, до момента в който лекарите от Спешна помощ са го водели към болница в Лос Анджелис.

„ Опитах да седна и да видя какво се случва. Мислех, че ще е мъчно да се подвигна, само че за моя изненада се изстрелях нагоре, като че ли не тежах нищо. След това усетих по какъв начин нещо ме хваща доста нежно за главата и стартира да ме дърпа нагоре. Над мен всичко беше искрящо бяло. Погледнах надолу и осъзнах, че съм напуснал тялото си… “ 

 Nikki Sixx and Courtney Bingham 2010

За благополучие, музикантът оцелява и съумява дори да скъса с опиатите – което е извънредно значимо, тъй като свързаността му с тях датира още от детските години. Сикс е едвам на 6, когато доведеният му татко му дава джойнт и уиски. Първият му допир с хероина идва през 1983 година, когато работи по втория албум на Motley Crue.

Малко по-рано той е претърпял автомобилна злополука и са му предписани болкоуспокояващи. Когато те свършват, басистът се обръща към хероина, първо с цел да успокои болките в рамото си, а след това и поради болките от абстиненцията.

Скоро Ники Сикс минава на коктейли от алкохол, кокаин и хероин, поддържащи силата му по време на турнетата.

„ Колкото повече се друсахме, за толкоз по-велики ни смятаха хората и толкоз повече ни доставяха с всичко, от което имахме потребност, с цел да се надрусваме още повече. Всички в близост се грижеха да затъваме и да затъваме “, споделя Сикс.

В най-интензивните години от злоупотребата си с опиати и алкохол, Motley Crue и Guns N’ Roses вършат общи празненства, за които се носят митове.

Барабанистът на глем рок бандата Томи Лий споделя за случай, в който с Guns вземат решение да създадат съревнование по надпиване. „ Седяхме Слаш и Дъф Маккагън против мен и Ники и обръщахме шотове на бара “, спомня си Лий. „ Продължавахме и продължавахме, до момента в който в един миг видяхме, че Слаш стартира да повръща. Но споделяше „ Окей, продължавам… “

Надпиването не стопира, до момента в който Слаш не припада върху бара. Тогава Томи Лий и Ники Сикс вземат решение безмилостно да се възползват от обстановката, хващат китариста, внасят го в стаята му и го хвърлят на леглото. После отиват да вземат фотоапаратите си за моментни фотоси, а Ники си събува гащите и слага тестисите си върху брадичката на Слаш, до момента в който Томи Лий снима. 

„ На идващия ден шефът на защитата ни изряза пропуща за актьори на Слаш и му даде нов – като фотографията към този момент беше тази с топките на Ники върху брадата му! “, смее се Лий. „ Мисля, че направихме и постери и ги разлепихме на всички места. Това го научи дали може да се състезава с нас по купонясване “.

Наред с радостните истории обаче вървят и кошмарните моменти. На косъм от гибелта не е е само Ники Сикс, само че и самият Слаш – сърцето на китариста стопира за осем минути след една от няколкото му свръхдози хероин.

А един път, когато е надрусан с кокаин и хероин на курорт в Аризона, Слаш съзира „ сенки на чудовища “ под душа. Той чупи стъклена врата и нарязва ръката и крайници си, след което стартира да тича чисто гол и оцапан с кръв из курорта за смут на останалите гости.

Останалите в групата му се намесват и Слаш е пратен в рехабилитационна клиника.

Това са дребна част от историите, в които той и Ники Сикс се замесват, само че несъмнено, героизмът им ни минимум не е в тези действия, а в последвалото отрезвяване.

Най-хубавото е, че през днешния ден тези митове не престават да вършат музика, освободили се от кошмара на зависимостта.

 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР