Когато се появи нов член на семейството на SARS-CoV-2 той

...
Когато се появи нов член на семейството на SARS-CoV-2 той
Коментари Харесай

На всеки нов щам на коронавируса му трябва много късмет, за да успее

Когато се появи нов член на фамилията на SARS-CoV-2 той се нуждае от доста шанс, с цел да се трансформира в сполучлив вирус. Това настояват учени в ново проучване, представено от уеб страницата MedicalXpress.

Всяка нова версия на ковид се отличава от останалите посредством разнородни генетични промени, като промени в шиповия протеин, които му разрешават по-лесно да нахлуе в клетките, или инцидентна разновидност, благодарение на която би избегнал методите на лекуване, които се ползват върху пациенти с COVID-19.

За да успее да се трансформира в болестотворен нов вариант на заболяването, той първо би трябвало да напусне тялото, в което се намира, и да болести още хора. Съществуват обаче, голям брой фактори, които биха му попречили.

Като за начало той може да почине в организма, в който е зародил, като несполучлив опит на еволюцията.

Моделно проучване на учени от Центъра за проучване на рака " Фред Хътчинсън " в Сиатъл демонстрира, че с цел да се трансформира един нов генетичен вид на SARS-CoV-2 в нова опасност за хората, не е задоволително да бъде рисков и мощно трансмисивен. Той също по този начин се нуждае от поредност щастливи за него условия, с цел да се утвърди.
Илюстрация: NIAID Трансмисионна електронна микрография на вирусни частици на SARS-CoV-2, изолирани от пациент.  На всеки нов вариант на ковид му би трябвало доста шанс, с цел да успее

Като за начало новопоявилата се версия на вируса се нуждае от мощен старт за свръхразпространение, в късия интервал, през който носителят му се намира измежду хора. Подобни " щастливи " събития биха били концерти, политически манифестации, събития на закрито и въобще всяко събитие, на което хората се скупчват наоколо един до различен и най-малко част от тях не носят персонални защитни средства.

Веднъж попаднал на такова място, новата версия на вируса би трябвало да болести най-малко няколко индивида. Петима биха били задоволителни, с цел да може той да оцелее и да търси повече жертви. Заразяването на 20 или повече души ще му даде действителен късмет да стане преобладаващ вариант в новата си общественост.

Новото проучване допуска, че времето е от значително значение. Дори и за нов вид, който е въоръжен със свръхсили да се предава от човек на човек, първото свръхразпространително събитие би трябвало да настъпи в границите на един месец от появяването му, с цел да може разновидността да се утвърди.

Това са доста тесни прозорци и доста високи трудности, а вероятността нов вид да премине всички тези усложнения в действителност е много дребна, заключват откривателите. И това би трябвало да даде на хората малко вяра.

Най-малко пет нови „ рискови вариации “ са съумели да преодолеят тези трудности за интервал от към шест месеца.
Снимка: shutterstock  На всеки нов вариант на ковид му би трябвало доста шанс, с цел да успее

Това допуска нещо много злокобно: Вероятно има доста повече такива разновидности, всеки от които търси своя шанс. Макар че няколко разновидността ще съумеят, би трябвало единствено един или два да са с вярното съзвездие от разновидности, с цел да се удължи или ескалира пандемията - или да се подкопае действието на имунизациите и медикаментите, които биха могли да я прекратят.

Моделът на екипа е оповестен тази седмица в MedRxiv, уебсайт, където откривателите споделят резултатите от своите проучвания и търсят противоположна връзка от сътрудниците си.

Тези констатации обаче са предварителни и за откривателите, които се надяват да предскажат развиването на пандемията, те са просто празни догатки.

Известно е, че коронавирусът, който предизвиква COVID-19, непрекъснато мутира, само че съвсем постоянно го прави по способи, които не трансформират доста държанието му. Ето за какво учените се пробват да схванат по какъв начин пораждат тези измененията и какъв брой биха могли да бъдат. С сходни познания учените биха могли да намират по-бързо способи за блокирането им.

„ Феноменологични “ моделиращи изследвания като това събират непостоянните модели на разпространяване, скрити в пандемичните данни, комбинират ги с добре документирани случаи на свръхразпространители и пускат нов артист, който играе по малко по-различни правила. След това проиграват какво се случва по-късно още веднъж и още веднъж в компютърни модели, които работят като цифрови епруветки.

Изследователите са все по-уверени в това, че при пациенти с нарушена имунна система коронавирусът е по-вероятно да придобие не една, а серия от разновидности. Тези генетични промени могат да създадат още по-трудно битката с вируса с медикаменти, маски и ваксини.

Модел като този не дава калибрирани измервания на това какъв брой е ефикасна намеса като носенето на маски, дали то може да спре разпространяването. Той не генерира прогнози за идващия стадий на пандемията. Но дава визия за това по какъв начин вирусът се държи при редица условия, дружно с вероятностни оценки, които могат да изострят интуицията на ръководещите публичното опазване на здравето.

„ По всяка възможност ще създадем нови разновидности по-успешни от към този момент появилите се “, разяснява доктор Джошуа Т. Шифър, управляващ екипа, построил модела. " И ще завоюват тези, които заобикалят имунизацията или по-лесно се предават от човек на човек ".

Тези разновидности към момента нямат имена и може да не се появят с месеци, прибавя Шифър. Но когато зародят, те ще бъдат подложени на същите тежки тествания в ранния живот.

След като проиграва хиляди сюжети, екипът стига до заключението, че разновидности с евентуално плашещи благоприятни условия за разпространяване и разболяване евентуално се появяват постоянно в хода на пандемия с такива размери. В последна сметка на родословното дърво на SARS-CoV-2 има десетки клони и всеки от тях може да е имал късмет за генетични пакости. Като се има поради ужасяващия ритъм на изхабяване на новите разновидности, несполучливи разновидности би трябвало да се раждат всеки ден по света, с цел да се появят толкоз доста клонове.

Периодите на високо разпространяване наподобява основават удобна атмосфера за нови разновидности. Така че, когато инфекциите нарастват, даже вид, който не е по-трансмисивен от тези, които към този момент са в обращение, има по-голям късмет да си пробие път, демонстрира моделирането. А генетичен вид, който идва с биологично преимущество, е още по-вероятно да успее.

Всички тези нововъзникнали разновидности ще се сблъскват с огромни компликации. Но в случай че има доста разновидности и в случай че непредпазливите общества им дават шанса за ранно събитие на свръхразпространение, тогава е рационално да се допусна, че най-малко един или два може да получат опция за летящ старт.

Тяхното влияние върху траекторията на пандемията ще бъде генетично мятане на заровете.

Междувременно проучването предлага някои потребни препоръки както за специалисти, по този начин и за необятната общност.

Най-ефективният метод за понижаване на броя на новите разновидности е да се предотврати появяването на " огромни талази от инфекции ", пишат създателите на проучването. Епидемичната вълна освен е идеална среда за генериране на нови разновидности, само че също по този начин предлага доста благоприятни условия за свръхразпространение.

И това значи, че всички ние имаме своята роля, като носим маски, практикуваме обществено разграничаване, заобикаляме огромни събирания и вземаме други защитни ограничения, които могат да лишат новия вид от шанса, от който се нуждае.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР