Когато работата дойде до война, ЕС веднага излиза от играта

...
Когато работата дойде до война, ЕС веднага излиза от играта
Коментари Харесай

Die Zeit: Ударът по Сирия изяви военната немощ на ЕС

Когато работата пристигна до война, Европейски Съюз незабавно излиза от играта – по този начин се случи през 2003 година в Ирак, през 2011 година в Либия и в този момент в Сирия, написа Die Zeit.

Проблемът е там, че военните спорове желаят еднопосочни решения, разяснява създателят Улрих Ладурнер в обявата „ Europäische Union: Für den Krieg nicht geeignet”: „ Да се извършат ли бомбардировки или не? Да се изпратят ли бойци или не?” В такива въпроси няма пространство за лавиране, а за Европейски Съюз то е витално належащо. Иначе би било невероятно да се резервира целостта на Евросъюза, в който влизат 28 страни. Именно по тази причина Европейски Съюз не е основан за недвусмислеността на войната, разяснява изданието.

Това обаче би трябвало да се промени, упорства немският публицист. Ето в прилежащи на Европа страни се води война и съюзът би трябвало да укрепи своята защита, другояче това може да приключи зле. Ладурнер категорично акцентира, че не ратува за подстрекаващ към война Евросъюз, а за Европейски Съюз, кадърен да отстоява и да прокарва своите ползи на международната сцена. „ Това е допустимо единствено при изискване, в случай че във боен проект съюзът работи убедително” – акцентира създателят.

В Европейски Съюз всички са съгласни с това, продължава изданието. Ако в последната година и половина в някаква сфера се следи напредък, то е в областта на подсилване на защитата. Всичко е още в начален стадий, само че смяната в съзнанието към този момент настъпила. На Евросъюза му е нужна близкоизточна тактика, само че към този момент към момента не доближават средства и единение. Европа не спада към авторитетните играчи в Сирия, припомня създателят, и в близко бъдеще не би трябвало да се разчита на тази роля.

Съединени американски щати също изгубиха въздействие в Близкия Изток. Главен състезател в района стана РФ. Затова породи въпросът: „ Как да поддържаме връзка с Русия, тъй като в Дамаск можем да попаднем единствено посредством московската тайфа?” Очевидно Европейски Съюз би трябвало да си създаде тактика в връзките с Русия, защото в настоящия миг тя не съществува. Напротив, Европейски Съюз е надълбоко разлъчен по въпроса за връзките с Русия. За това свидетелства спорът поради „ Северен поток-2”, а също и фактът, че след отравянето на Сергей Скрипал глобите срещу Москва ги поддържаха единствено 14 страни от Евросъюза, установи Ладурнер.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР