Когато през ноември миналата година Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) обяви,

...
Коментари Харесай

Скъпият ремонт на "Марица" все пак се случва, но АПИ го крие

Когато през ноември предходната година Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи, че стартира ремонт на права от автомагистрала " Марица " покрай границата с Турция, информацията провокира смесени усеща. АПИ споделя, че секторът е строен преди 30 години и има потребност от възстановяване. От друга страна обаче, оповестената сума за ремонт на 16 км (дължина единствено за едно платно, или 8 км, в случай че се броят двете платна) беше общо 30 млн. лева (като не беше ясно дали със или без ДДС) и уточни, че ремонтът излиза много безценен - над 3.5 млн. лева на километър цяла автомагистрала (с две платна). За съпоставяне - ремонтът на " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора коства към два пъти по-малко.

Ремонтът на " Марица " се финансира от държавния бюджет. Но вместо да обясни дали в действителност цената е висока, или прессъобщението е криворазбрано, през декември пътната организация просто отговори сбито на " Капитал ", че " заради навлизането в зимен режим " ремонтът е анулиран. Проверка на " Капитал " отпреди седмица на място обаче сподели, че ремонтът въпреки всичко се случва. От информация в бюлетините на АПИ за пътната конюнктура се вижда, че ремонтът е почнал в средата на декември 2020 година, само че този път без съобщение за необятната аудитория.
Твърде конфиденциален ремонт
Обявеният през ноември ремонт беше за следните три прави:

7 км в платното за София в региона на Свиленград (от 94-ти до 101-ви км) 1.8 км в платното за София (от 101-ви до 103-ти км), 3.6 км в двете платна (от 103-ти до км 107-ми км).

Проверка на " Капитал " сподели, че има осъществен неотдавнашен ремонт по права сред 95-и км и 102-ри км на платното в посока София. Още когато пътната организация разгласи, че ще се извършват такива действия, " Капитал " изпрати въпроси за ремонта на 13 ноември, като на 3 декември АПИ сподели, че ремонтът се анулира поради началото на зимата. Агенцията по този начин и не посочи кое какъв брой коства, а подцени въпроса.

На същия ден в бюлетина за пътната конюнктура организацията е написала следното:
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
АБ АД Собствен капитал 11,4 Печалба 0,6 Активи 71,3 Пасиви 59,9 Брой заети 252 Приходи 31,6 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
ЮПИТЕР 05 ООД Собствен капитал 26,4 Печалба 1,2 Активи 38,5 Пасиви 12,2 Брой заети 65 Приходи 33,2 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева
" Движението по Автомагистрала " Марица " в сектора гр. Свиленград - Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево от км 93+393 до км 104+205 е пренасочено в двете посоки в платното посока Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево заради осъществяване на предпазен ремонт на платно, което е в посока София. "

Съобщението се повтаря всеки ден през декември, януари и до момента. Очевидно ремонтът е почнал и напреднал, тъй като екипът на " Капитал " видя нова настилка на автомагистралата.

На 19 март " Капитал " отново изпрати въпроси до организацията по кое време е предоставен, стартират и изпълнен ремонтът, на каква стойност са пътните работи, маркировката и мантинелите, както и кои компании са изпълнявали дейностите. Другият въпрос е дали се ремонтира същата права, само че в посока Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. Една седмица по-късно отговори към момента няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР