Когато преди седем седмици етиопката Тигист Асефа пресече финалната линия

...
Когато преди седем седмици етиопката Тигист Асефа пресече финалната линия
Коментари Харесай

Леки като въздуха: Обувките, които изстреляха атлетиката в нова стратосфера

Когато преди седем седмици етиопката Тигист Асефа пресече финалната линия на Берлинския маратон за изумителните 2 часа, 11 минути и 53 секунди и усъвършенства предходното най-хубаво време с повече от две минути, границите на опциите в женското тичане внезапно бяха поправени в нови контури.

Това беше голяма победа освен за Асефа, само че и за Adidas – компанията, виновна за обувките на краката ѝ.

" Тигист Асефа... толкоз се гордеем с теб! ", написа в Instagram основният изпълнителен шеф Бьорн Гулден.
       Вижте тази обява в Instagram.                      
Публикация, споделена от Bjørn Gulden (@bjoern_gulden)

Две седмици по-късно, един от най-големите съперници на Adidas също подвигна тост за международен връх.

Появи се Келвин Киптум, 23-годишен кениец, който на маратона в Чикаго носеше оранжево-червени Nike в артистична композиция с яркорозови чорапи. И въпреки че това беше едвам третият му маратон, финишира за 2 часа и 35 секунди – с 34 секунди по-бързо от остарелия международен връх на сънародника му Елиуд Кипчоге, считан за най-великия бегач на разстояние за всички времена.

Двата върха в толкоз близка поредност разпалиха дебата по какъв начин обувките с карбоново покритие, наричани " супер обувки ", трансформират разпоредбите в дисциплината тичане на дълго разстояние. Днес те са на краката на съвсем всички елитни маратонци, както за надпревари, по този начин и за тренировки, а също и на доста от елементарните бегачи, написа CNN.

Някои се радват на новите технологии, други, като дългогодишния треньор Питър Томпсън, считат, че новите обичани обувки на спортистите изкривяват резултатите и отстраняват чувството за " натурален напредък " в бягането на разстояние.

" Марките не са стимулирани от това кое е най-хубаво за спорта ", споделя Томпсън пред CNN. " Те са стимулирани от това, което е най-хубаво за тях и тогава влизаме във война на марките, а не в съревнование сред хората. В момента, това се трансформира във война за обувки. ", добавя той.

Скорост над устойчивост

Томпсън, който е бил съветник на компании като Nike, Reebok и Hoka да проектират обувки за тичане и шпайкове за писта, назовава твърдите, извити вложки в актуалните обувки " външни устройства ", които обезпечават " още по-голямо задвижване ".

Тези пластини са вградени в дебели, леки подметки от пяна с височина не повече от 40 мм, според насоките, избрани от управителния орган на Световната атлетика и се намират под доста тънки горни елементи.

Adizero Adios Pro Evo 1 на Adidas, които не бяха носени в съревнование преди международния връх на Асефа бяха пуснати в продажба за 500 $ по времето на нейната изява. Те тежат единствено 138 грама, имат 39-милиметрова дебелина на петата и обезпечават " по-голяма възвръщаемост на силата ", като усъвършенстват бягането, настояват от Adidas.

Асефа приписва международния си връх на " упоритата работа през последната година ", само че преди надпреварата афишира обувките за " най-леките спортни обувки, които в миналото съм носила ". " Бягането с тях е необикновено прекарване – като нищо, което съм изпитвала до момента ", споделя тя.

По данни на Adidas, 521 чифта от обувката са пуснати в продажба във връзка Берлинския маратон и са били " разпродадени за броени минути ". Проектирани да се носят единствено за едно маратонско съревнование, точната дълготрайност на живота на обувките ще зависи " от спортиста, който ги носи, и от изискванията, при които се носят ", настояват от Adidas.
 
       View this post on Instagram                      
A post shared by Tigist Assefa (@tigist__assefa)

Сравнително късият им период на валидност провокира дискусия: екологичната група The Green Runners съобщи, че компанията предизвиква " приемането на обстоятелството, че увеличеното ползване на обувки е обикновено ", макар че Adidas отхвърли тезата, че това е артикул за еднократна приложимост.

" Това, което можем да кажем за тези обувки, е, че те са проектирани по-скоро за продуктивност, в сравнение с за продължителност ", съобщи пред CNN Томас Алън, състезателен инженер в Манчестърския университет в Обединеното кралство. " Винаги, когато проектирате нещо, вършиме взаимни отстъпки в разнообразни области. И допускам, че в този съответен образец е като при болидите от Формула 1 - те се усъвършенстват, с цел да се движат допустимо най-бързо. Не е наложително да се усъвършенстват за устойчивост. "

Междувременно Nike е водач в конкуренцията за спортни обувки, откогато моделът Zoom Vaporfly беше носен от трима спортисти, в това число Кипчоге, в мъжкия маратон на Олимпийските игри в Рио през 2016 година

Най-новото предложение на компанията – Alphafly 3, носен от Киптум и шампионката при дамите Сифан Хасан в Чикаго, е наименуван от Nike " най-бързата маратонска обувка в света ". Малко след върха на Киптум беше оповестено, че ще бъде пусната в продажба от януари 2024 година

" В нашите лаборатории доказахме, че спортните обувки Nike обезпечават измерими изгоди, само че спортистите са тези, които удостоверяват нашата работа. Спортистът постоянно ще бъде в центъра на вниманието и ние ще продължим да предлагаме революционни нововъведения както за елитните спортисти, по този начин и за елементарните бегачи. ", обявиха от Nike пред CNN.

" Пластмасова атлетика "

" Обичам да виждам велики спортисти, които се показват по прелестен метод ", разяснява пред CNN Тим Хъчингс, някогашен бегач на дистанции, който е представлявал Англия на Олимпийските игри през 1984 година

Но в неговата позиция се усеща и реакция на съмнение към това, което реализират актуалните спортисти.

" Това в действителност не са никакви върхове за всички времена. Те може и да са върхове в новата епоха, само че не са върхове сами по себе си... Това е нещо като пластмасова атлетика, тъй като тя е станала прекомерно всеобща. Валутата на върховете е обезценена. Тя толкоз се е трансформирала в борба на момчетата от лабораториите, колкото и на момчетата, които бягат по пистите. ", счита Хъчингс.

Днес той е водещ на маратонски надпревари по целия свят и предлага книгите за върхове да бъдат обновени, с цел да се отрази въвеждането на супер обувките, което на процедура разделя спорта на две обособени столетия.

В писмен коментар до CNN от Международната асоциация по лека атлетика декларират, че международните върхове " във всички наши дисциплини и събития се развиват с течение на времето ". " В цялата история на нашия спорт международните върхове постоянно са поставяни с най-хубавите налични технологии сега, това не е по-различно и през днешния ден. Освен технологията, има доста фактори, които способстват за непрекъснатото възстановяване на атлетическите достижения в нашия спорт... Намираме се в средата на вълнуваща епоха и приветстваме изключителното качество на надпреварите, на които сме очевидци, което се дължи на треньорите, образованието и упоритата работа на нашите надарени спортисти. ", допълват от организацията.

Нова стратосфера

Въпреки че Nike беше първата компания, която направи обществено налични обувките с карбоново покритие, множеството огромни марки за тичане към този момент имат свои лични модели, в това число Puma, New Balance, Asics и Saucony.

Една от рецензиите, които постоянно се насочат към технологията, е, че бегачите реагират по друг метод на обувките, което значи, че някои от тях получават по-голямо преимущество от други. Проучване от 2017 година, финансирано от Nike, открива, че първообраз на обувка с твърда, вградена платформа, " понижава енергийните разноски при тичане приблизително с 4% спрямо одобрените спортни обувки за маратон " и признава, че има " обилни междуиндивидуални разлики в размера на енергийните спестявания ", които обувките оферират.

" Проблемът с тази технология е, че тя е определена на инцидентен принцип ", споделя Хътчингс. " Някои хора в действителност се възползват от нея в голяма степен, а други, съгласно мен, евентуално са с безпристрастен отговор и надали могат да получат някаква помощ от нея според от походката и биомеханиката си. ", добавя спортистът.

Треньорът Питър Томпсън има и други забележки.

Той има неофициални данни за увеличение броя на контузиите на стъпалата и прасците при спортисти, които постоянно носят карбонови шипове на пистата за тичане и счита, че честото носене на супер обувки може да утежни представянето на бегача в дълготраен проект.

" Ако упражнявате с тях, това, което евентуално може да се случи, е да намалите способността на тялото да усъвършенства личната си биокинетична сила ", споделя Томпсън.

Биокинетичната сила, термин, който той самичък вкарва и дефинира, значително се отнася до методите, по които ставите, мускулите и сухожилията в тялото съхраняват и връщат силата, спомагайки за възстановяване на икономичността на бягането. Според него, тези, които упражняват от самото начало със супер обувки, понижават способността на тялото си да усъвършенства биокинетичното произвеждане на сила.

Томпсън обаче регистрира, че е " глас в пустиня " по въпроса по какъв начин носенето на супер обувки за надпревари и тренировки може да бъде нездравословно за цялостното показване на бегача. " Моята рекомендация е най-добре да упражнявате с евтини, елементарни обувки и да запазите супер обувките си за надпревари ", поучава той.

От Международната асоциация по лека атлетика обявиха пред CNN, че организацията е свършила " голям размер работа ", с цел да подсигурява, че нейните правила за обувките " поддържат нововъведенията, от една страна, като подсигуряват, че технологията не основава неправда или смяна на парадигмата в атлетическите достижения, от друга ".

Но Хътчингс твърди, че управителният орган е трябвало да бъде по-строг във връзка с регулирането на новите технологии за обувки. Сега той с носталгия си спомня за дните, когато не се е мислило и обсъждало какви обувки носят бегачите. " Това изстреля спорта в нова стратосфера, на ново равнище на показване и то не по напълно обективен метод. ", споделя Хътчингс.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР