Когато правим любов, работи не само тялото, но и мозъкът

...
Когато правим любов, работи не само тялото, но и мозъкът
Коментари Харесай

Седем неща, които се случват с мозъка, когато правим секс

Когато вършим обич, работи освен тялото, само че и мозъкът ни - учените настояват, че в този миг се задействат повече от 30 зони в основния мозък. Вижте какво се случва, когато получаваме полово наслаждение.

Включва се „ примитивният мозък”
Невропсихолзите назовават „ първичен мозък” лимбическата система - частта, която дава отговор за физическото привличане и някои аспекти на прочувствената активност. Когато вършим секс, точно тази част от мозъка е най-активна - тъй че преди, по време и след секс изрично не е подобаващ интервал за взимане на значими решения.

Рационалната част на мозъка изключва
Две елементи от женския мозък, които дават отговор за осъзнаването и обществената преценка, безусловно се изключват по време на полова възбуденост. В този смисъл фразата „ любовта е сляпа” е безусловно вярна - когато желаем някого, в действителност не сме в положение рационално да оценим обекта на пристрастеността си. Освен това, се намалява интензивността в още един дял - този, който дава отговор за самочувствието и самокритичността. По тази причина сме склонни да харесваме себе си в този миг.

Увеличава се синтеза на допамин
По време на секс в мозъка интензивно се освобождават някои субстанции, измежду които преди всичко е допаминът, който провокира чувство за пристрастеност, еуфория, удовлеторение, заплащане. По време на любовния акт количеството на допамин, което се освобождава, е равнозначно с това при банкет на някои опиати.

Сексът в действителност привързва към колегата
Още едно вещество, което се освобождава по време на любовния акт, е окситоцин. Една от главните му функционалности е определяне на обвързаност и обществени връзки. Именно окситоцинът кара родителите да се грижат за децата си, а съпрузите и приятелите - да се любуват на общуването си. Затова, когато вършим секс с чужд, рискуваме да се влюбим в него.

Сексът успива
Сънливостта след секс е провокирана от синтеза на веществото вазопресин, който е едно от най-мощните сънотворни средства.

Усещане за благополучие
Благодарение на синтеза на серотонин, любовният акт ни кара да се усещаме щастливи, заредени със сили и спокойни. Серотонинът оказва помощ за неутрализране на дейстието на хормона на напрежението кортизол и за стимулиране на паметта.

Ставаме по-енергични
Възбуда, внимание, сила - всички те се задействат от веществото норадреналин, което се създава по време на секс. Впрочем, учестеното сърцетуптене и краткотрайното повишение на пулса също са резултат от действието на норадреналина, което трансформира секса в ефикасна и потребна кардиотренировка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР