Когато отиваме в магазина за нова рокля, риза или друга

...
Когато отиваме в магазина за нова рокля, риза или друга
Коментари Харесай

10 съвета, които ще ви помогнат да различите качествената дреха от фалшивата

Когато отиваме в магазина за нова рокля, риза или друга дреха, желаеме да си купим първокласен продукт, който може да се носи дълго време и който ще резервира формата си. Но в реалност облеклата се свиват и се късат още след първото пране.

За да можете да разпознаете дрехата с неприятно качество още в магазина, нашият екип събра 10 съвета за вас, които ще ви оказват помощ да не харчите на вятъра парите си.

1. Проверете качеството на памука, като го стиснете в юмрука

Вземете парче плат и го стиснете крепко в юмрука за няколко секунди, след което го пуснете. Ако платът наподобява на смачкана хартия, тогава той е бил обработен със особено вещество, с цел да може дрехата да поддържа формата. Тези облекла ще изгубят външния си тип и ще се трансфорат в парцал още след първото изпиране.

2. Дръпнете шевовете, с цел да видите цепките

Изделията с положително качество имат стегнати шевове. Опитайте се леко да дръпнете зашитите елементи: в случай че шевът се „ разтваря “, значи дрехата е ушита некачествено.

3. Избягвайте отворените ципове

Купувайте облекла със скрити железни ципове, те са най-надеждни и издръжливи. Отворените пластмасови ципове постоянно се чупят и са симптом на неприятно качество на съвсем всяко произведение.

4. Проверете дали дрехата има задоволителен подгъв

Панталоните и полите би трябвало да имат огромен подгъв, до 4 см. Блузите, ризите и тениските – малко по-малък (около 2 см). Ако изобщо няма подгъв или краищата са просто обработени с тегел, тогава най-вероятно вашето произведение е с неприятно качество.

5. Разпънете леко плата

Пак повтаряме, че качествената материя постоянно поддържа форма. Вземете сектор от рокля или пола и леко го разпънете, след което го пуснете. Ако платът е изгубил формата си, тогава това е евтина и нискокачествена материя.

6. Уверете се, че дължината на ципа от двете страни съответствува

Циповете на рокли, поли или всевъзможни други облекла би трябвало да са идентични по дължина, да са равни и да съответстват между тях по цвят.

7. Обърнете внимание на етикета

Естествените материи, като памука, коприната и вълната, са трайни и по-устойчиви на изхабяване от синтетичните. Но 100%-ят памук може да се свие бързо след изпиране. Затова си коства да избирате облекла с смес (5-30%) от изкуствени тъкани (вискоза, полиестер, найлон и др.). Тези облекла няма да се разпънат и ще ви послужат повече време.

8. Уверете се, че шевовете и конците съответстват

Внимателно разгледайте десена и цвета на конците. Ако десените и шарките по облеклата не съответстват, а шевовете са направени от конци с друг цвят, тогава това е явен знак, че облеклата са били ушити небрежно. При производството на подобен артикул най-вероятно са мислили не за качеството, а за количеството.

9. Проверете копчетата и петелките

При производството на имитации или нискокачествени облекла постоянно не се обръща внимание на дребните елементи. Ето за какво, преди да купите, не забравяйте да ревизирате копчетата и петелките. Уверете се, че копчетата са крепко зашити и не стърчат конци. Процепите би трябвало да бъдат компактно обшити и деликатно, с еднакъв тегел, изрязани.

10. Обърнете внимание на боята в сгъвките

Ако боята върху дръжките, каишките или закопчалките наподобява избледняла или е отпечатана върху сгъвките, тогава това е знак за облекла с неприятно качество. Същото може да се каже, в случай че едната част от дрехата наподобява по-светла или по-тъмна от другата. Тази багра последователно ще избледнее и ще загуби цвета си единствено след няколко изпирания.

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР