Когато отглеждаме зеленчукова градина, често се питаме дали го правим

...
Когато отглеждаме зеленчукова градина, често се питаме дали го правим
Коментари Харесай

Растенията, които е хубаво да засаждате в близост едно до друго, защото си помагат!

Когато отглеждаме зеленчукова градина, постоянно се питаме дали го вършим вярно или има някакви правила, по които да се ръководим. Оказва се, че има!
Ползите от взаимното развъждане
Какви зеленчуци ще засаждаме един до различен и кои комбинации ще заобикаляме, оказват въздействие върху растежа на растенията и крайното качество на реколтата. Зеленчуците, засадени един до различен, могат да имат позитивен или негативен резултат между тях. 
Кои растения би трябвало да са едно до друго?
Един от най-известните образци за тази композиция са морковите с лук. Поради интензивния мирис на лука, всеки евентуален пакостник несъмнено няма да се приближи до моркова. 

Друг образец е, когато чесънът се комбинира с доста други растения. Чесънът е прочут със своята присъща, интензивна миризма, която доста вредители не харесват. Пример за това е казусът с листни въшки. Чесънът е зарзават с бактерицидни и фунгицидни свойства, което се дължи на високото наличие на серни съединения. Когато се засажда наоколо до ягоди, той защищава от сива мухъл. Комбинацията на чесън и домати или чесън и овощни дървета също има своите преимущества. 

Репичките са зеленчуци, които поникват доста бързо. Над земята можете да ги видите единствено седмица след сеитбата. Това е повода, заради която си коства да се сее в един ред с моркови, пащърнак, праз и магданоз, които порастват по-бавно. 

Доматите с босилек са превъзходен дует, тъй като и двете растения са освен съвършено съчетана двойка на цветното легло, само че и съвършено се вписват в чинията. Босилекът има позитивен резултат върху растежа на доматите, защото дейно прогонва листни въшки и паякови акари. От друга страна, босилекът е ефикасен при привличането на пчели, които са виновни за опрашването на доматите. 

Фасулът и броколите с мента са композиция, която дейно отблъсква мравки и други летящи инсекти.

Други потребни комбинации:

- късен морков и праз;

-моркови, маруля и див лук;

- целина и праз;

- домат и целина;
 Ето кои са най-подходящите плодове и зеленчуци за засаждане през есента Ето кои са най-подходящите плодове и зеленчуци за засаждане през есента
Лятото е време за развъждане на обичаните плодове, зеленчуци, билки и подправки и събиране на реколтата, само че не е единственият сезон, в к...

- домат и магданоз;

- тиква и боб;

- зеле, цвекло и целина;

- овощни дървета и глухарчета;

- краставица и копър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР