Когато на 21 декември енергийният министър Александър Николов обяви, че

...
Когато на 21 декември енергийният министър Александър Николов обяви, че
Коментари Харесай

Няма мое, няма твое, но има бъдеще за "Берое"

Когато на 21 декември енергийният министър Александър Николов разгласи, че финансирането за " Берое " от страна на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ще спре, това бе разтръбено на много места като неочаквана гибел за клуба. Случилото се в идващите дни - обединяването на почитателите и появяването на другите разновидности за бъдещето на тима, сподели, че " Берое " продължава да е идея за Стара Загора. Което ще рече - мрачните сюжети към този момент ще изчакат. 

 

Нищо ново под слънцето

Всъщност това разтърсване въобще не е първото в историята на клуба. " Берое " съумя да се съвземе след партийното решение за изваждане на тима от А група през 1970 година поради безредиците на мача с " Левски " (1:1) и дързостта на почитателите да се опълчат на намиращия се на трибуните тогавашен вътрешен министър Ангел Солаков. Имаше и митарстване в Б и В група в края на ХХ век. Оцеля и след съмнителните условия през 2008 година, при които служебна победа на " Беласица " над " Марек " остави петричани в елита и хлъзна старозагорци във втора дивизия. Не бе съдбовно и напускането на притежателя Николай Банев. Напротив - тогава старозагорски компании се сплотиха и осигуриха спасяването на тима, чиито играчи изкарваха главно приходи от награди за извоювани точки. И по този начин във фенския фолклор този отбор бе запомнен като " Лудата тайфа ".

 

Решението на държавното управление и митингите

Предвид упоменатите образци изявлението на министър Николов не се одобри като края на света. Остана обаче неприятният привкус, че кранчето за тима бе спряно така показно бързо - от през днешния ден за на следващия ден. Което основава неопределеност пред клуба дали ще може да разчита на играчите си до края на сезона, изключително на чужденците, тъй като те ще са в правото си да разтрогнат договорите, в случай че им бъдат забавени заплатите. 

Действително даваните от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " 5 млн. лева за " Берое " са капка в морето на фона на стотиците милиони, за които има подозрения и занапред ще се открива дали са източени от енергетиката ни. И можеше да бъде даден дребен толеранс за " Берое " от 5 месеца, през които да бъде приключен обикновено сезонът. Затова и бяха митингите в Стара Загора на 28 декември, когато стотици почитатели излязоха в центъра и желаеха издръжката да не бъде прекъсната неотложно.

Иначе, както на всички непредубедени, по този начин и на почитателите на тима е ясно, че самото решение от 2011 година за държавна прехрана за " Берое " бе PR ход на тогавашния министър председател Бойко Борисов. И тъкмо като ход, опровержителен на естествените стопански практики, беше жертван на анулация в даден миг. Още повече че против налети в клуба (поне) 60-70 млн. лева за миналите 10 години равносметката е скромна - купа и суперкупа на България (2013 г.), второ място (2015 г.) и трето място (2016 г.). И на процедура нищо значително в последните 6 години.

 

Вариантите - илюзорни, действителни и песимистични

След момента, в който " Берое " се оказа със спряно финансиране по средата на шампионата, се стартира трескаво търсене на излаз от обстановката. До момента е ясно - акциите на клуба са препоръчани за обмен от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Срокът е 9 януари, а оповестената цена - 5,8 млн. лева (по неофициална информация).

Би било знамение, в случай че се откри вложител, който да заплати толкоз, без значение от информациите за италианска компания, която се е заинтересувала от клуба. Затова по-вероятно ще се стигне до идната стъпка - джиросване на дяловете против алегорична сума на претендент за притежател. Интерес фактически има от няколко места, в това число и от чужбина. Но за всички сходно огромно заплащане се коства непотребен разход.

Ако не се откри подобаващ нов притежател, ще се стигне до вид В. По него сега работи старозагорският кмет Живко Тодоров - обезпечаване на средства (около 2 млн. лева.) най-много от компании в града, с цел да се доиграе сезонът. Тук стои въпросът дали тези компании ще са съгласни да продължат да дават пари за " Берое " и от лятото нататък, още повече че няма да имат действителна възвръщаемост. Евентуална спирачка е и фактът, че средствата ще се ръководят от управлението на клуба, което в последните 5-6 сезона не демонстрира особена успеваемост (като резултати, игра и провокиран от тях зрителски интерес), макар че управляваше немалко държавни пари.

Затова не е изключен и вид С - още по-рязко стесняване на бюджета и доходи най-много от главния рекламодател (букмейкъра " Ефбет " ), тв права и продажба на съществени играчи, залагане на юноши и играчи от района. Един от титулярите - Умар Сако, към този момент бе трансфериран в австрийския ЛАСК. По непотвърдени данни за 300 000 евро. Но сега минимум евентуален е точно вид С. Предвид цялата впрегната сила на почитателите, а и напъните на кмета. Търсят се благоприятни условия за прехрана - измежду бизнеса, даже измежду някои политически партии. Неволя въпреки всичко...

 

За начало...

Подготовката ще стартира по проект - на 10 януари, ще се ходи на лагер в Турция, само че не е ясно с какъв брой и кои играчи...

Търсят се 400 000 лева, с които да се платят заплати до 20 януари. Но пък има и светлина в тунела - освен живителни средства от прехвърлянето на Сако, само че и увещание от голмайстора Мартин Камбуров, че ще остане в " Берое " до лятото, каквото и да се случи. А има и нематериална гаранция, че този клуб ще преодолее и това разтърсване - прочутият припев " Няма мое, няма твое, всичко е " Берое ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР