Когато консумирате пържено, трябва да знаете, че са много вредни

...
Когато консумирате пържено, трябва да знаете, че са много вредни
Коментари Харесай

Опасно ли е прекаляването с пържени храни

Когато консумирате пържено, би трябвало да знаете, че са доста нездравословни продуктите, изпържени във към този момент използвана лой, която е била охладена и по-късно още веднъж загрята.

Когато пържите, не загрявайте мазнината до пушек, това е знак, че в мазнината се образуват нездравословни токсични субстанции. Пържете на сдържан огън, като непрекъснато обръщате продуктите или ги разбърквате.

Пърженето в лой, без значение от произхода й – растителна или животинска – прибавя много спомагателни калории към тези, които съществуват в дадения артикул.

Това може да докара до качване на непотребни килограми. Лесно можете да изчислите какъв брой калории се прибавят към продуктите след запържването им. В 100 грама пържени артикули се просмукват два грама лой. Добавете по девет калории за всеки грам поета лой.

Така да вземем за пример един картоф с тегло двеста грама и калоричност 100 и четиридесет калории се трансформира в по-калоричен артикул поради спомагателните тридесет и шест калории от поетите четири грама лой.

 пържени хапки

Важно е и че при пърженето огромна част от продуктите губят хранителни субстанции. Високата температура унищожава също по този начин и витамини в тях.

Пърженето в трансмазнини – хидрогенизирани мазнини с растителен генезис – е по-евтино, само че потреблението на пържени в такава лой артикули усилва риска от инфаркт.

При пърженето на артикули, които съдържат въглехидрати, да вземем за пример картофи, се образуват акриламиди. Тези субстанции усилват риска от болести на нервната система и могат да провокират съществени увреждания на доста вътрешни органи.

 нездравословен бургер

Акриламидите се образуват при химична реакция на захари и аминокиселината аспарагин, което се случва при нагряване на храната над 180 градуса.

При печене на висока температура също се образуват акриламиди, само че в пъти по-малко, в сравнение с при пържене.

Хората, които обичат пържено, не могат елементарно да се разделят с вкусовите чувства. Те могат да ги заменят с храна, запечена на грил. Тя също образува вкусна коричка, само че без добавена лой.

Ако прекалявате с пържените храни, увеличавате риска от атеросклероза поради огромното количество нездравословен холестерол, а също така може да се стигне до нарушавания на процесите на обмяна в организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР