Когато гръм удари в некоалиционното управление на ПП-ДБ, ГЕРБ и

...
Когато гръм удари в некоалиционното управление на ПП-ДБ, ГЕРБ и
Коментари Харесай

Старшината на Пеевски - защо затихна скандалът в МВР

Когато гръм удари в некоалиционното ръководство на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, ехото заглъхва бързо. Последствия няма, а сътрудниците в сглобката с демонстративна заплеснатост бързо покриват конфликтния сюжет. До седмица-две никой в общественото пространство към този момент не помни, че е имало напрежение.

Натрупаните проблеми обаче цъкат като бомба с часовников механизъм. Особено значима и рискова такава бомба е " обстановката " (както я назовават към този момент в ПП-ДБ) с вътрешния министър Калин Стоянов. Той беше осветлен като " кадър " на ГЕРБ в кабинета " Денков ", макар че до неотдавна Кирил Петков твърдеше, че всички министри са на партиите на смяната.

Повод за абсурда беше вълната от полицейско принуждение против жители по време на митинга против управлението на БФС от средата на ноември.

Тогава ПП-ДБ желаеха оставката на Стоянов, а той отхвърли да я подаде, подсилен от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Оказа се, че даже министър председателят Денков не може да вземе оставката на личния си министър.
Реклама
Санкционираният за корупция от Съединени американски щати Делян Пеевски изясни, че Кирил Петков опитвал да оказва напън върху министъра, с цел да повлияе на изборите. После Петков и Стоянов спретнаха съвсем просташки скандал в ефира на " Нова тв ". Министърът удостовери версията на Пеевски, обвинявайки съпредседателя на Политическа партия в политически напън преди изборите, а Петков напомни, че Стоянов без да пита в средата на лятото е сменил самичък 17 от 28 регионални шефове на ръководства на Министерство на вътрешните работи. Всичко обаче застина дотук.

Няколко дни по-късно тематиката беше забравена: министър председателят Николай Денков се измъкна с коментар, че Калин Стоянов тръгнал в вярната посока, а вицепремиерът Мария Габриел заключи, че в държавното управление няма напрежение към фигурата на вътрешния министър.
Напрежение обаче има и то е в самото вътрешно министерство. А повода е точно чистката, направена тихомълком от Калин Стоянов през август под най-различни предлози. Тази чистка, става известно, е осъществена под зоркото наблюдаване на подставено лице на Делян Пеевски.
В средата на август са отстранени по-голямата част от шефовете на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната. Като отплата е основано особено звено, което сякаш би трябвало да подкрепя активността на вътрешния министър. На процедура обаче въпросното звено е нещо като изолатор, в което са назначени уволнените полицейски началници. Изпратените там взимат заплата, с което се купува мълчанието им. Двама от отстранените преди изборите обаче настояват пред " Капитал ", че рокадите от август са осъществени с очевидни политически причини.

Че силовото министерство е подвластно на политическо въздействие, е видно от едно от основните назначения в политическия кабинет на вътрешния министър. Кариерата на началника на кабинета на министъра е директно обвързвана с ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи и глобен по закона " Магнитски " Пеевски - факт, досега спестяван от администрацията на Министерство на вътрешните работи.
Реклама Всичко стартира на 13 юни
Че Движение за права и свободи има мощно въздействие в Министерство на вътрешните работи, в действителност е било ясно още от 13 юни - седмица откакто Народното събрание избра кабинета " Денков - Габриел ". Тогава Калин Стоянов взема на работа като началник на политическия си кабинет Васил Кръстев. В уеб страницата на ведомството е оповестено, че, когато още не са назначени даже зам.-министри.

От биографията на Кръстев излиза наяве, че той е бил шеф на бранш в ГДБОП, а след това и на звено в ДАНС. Официалната информация за професионалния му път обаче завършва с 2015 година Според нея през последните 8 години той е бил без работа. Проверка на " Капитал " обаче сочи, че Кръстев напуща ДАНС, с цел да постъпи на работа като " управител сигурност " в свързваната с Делян Пеевски и банкрутирала през 2020 година верига " Лафка ". Потърсени за коментар, от Министерство на вътрешните работи дадоха отговор публично, че работата му в частния бранш няма общо с назначението му на високата позиция във ведомството.

" Г-н Кръстев има 20-годишен професионален опит в системата, което е било водещото за назначението му за шеф на политическия кабинет на министъра ", споделиха от ведомството. Самият той пък не отговори на телефонните позвънявания.

Веригата " Лафка " беше основана през 2014 година благодарение на " Булгартабак ". Тя дълги години работеше на загуба и доближи 2000 обекта. Непосредствено преди да банкрутира през 2020 година, собствеността ѝ беше разграничена сред две юридически лица - " Еф Ем Си Джи трейд " и " Благоевград БТ ". Крайният надзор обаче се държеше.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР