Когато Европейският съюз насочи милиони евро в Либия, за да

...
Когато Европейският съюз насочи милиони евро в Либия, за да
Коментари Харесай

Европейските пари носят нови нещастия на мигрантите в Либия

Когато Европейският съюз насочи милиони евро в Либия, с цел да понижи потока от мигранти, пресичащи Средиземно море, този паричен запас бе обвързван с обещания за усъвършенствания в центровете за задържане, станали печално известни с малтретирането в тях, и за битка с трафика на хора.

Това обаче не се случи. Напротив, мизерията и нищетата, в която живеят мигрантите в Либия, породи една процъфтяваща и високодоходна бизнес мрежа, финансирана отчасти от Европейски Съюз и проведена от Организация на обединените нации, установи следствие на Асошиейтед прес.

Европейски Съюз е изпратил над 327,9 млн. евро в Либия, като още 41 млн. бяха в допълнение утвърдени при започване на декември. Повечето от тези пари се дават посредством организации и структури на Организация на обединените нации.

АП установи, че в тази страна без функциониращо държавно управление големи суми европейски пари се отклоняват към свързани мрежи от членове на локални военизирани групировки, трафиканти и чиновници на бреговата защита, които експлоатират мигрантите. В някои случаи чиновници на Организация на обединените нации са знаели, че парите отиват към мрежите на военизираните групировки (милициите), сочат разменени вътрешни имейли.

Милициите подлагат на мъчения, рекетират и по всевъзможен различен метод тормозят мигрантите за откупи в центровете за задържане под носа на Организация на обединените нации, постоянно в лагери, които получават милионни суми от Европа, демонстрира следствието на АП. Много мигранти също по този начин просто изчезват от центровете за задържане, като биват продадени на трафикантите или на други центрове.

Същите тези милиции влизат в сговор с някои чиновници от частите на либийската брегова защита, която е обучавана и получава съоръжение от Европа, с цел да държи мигрантите надалеч от нейните крайбрежия. Но нейните чиновници връщат някои мигранти в центровете за задържане посредством покупко-продажби с милициите, откри АП, и получават подкупи, с цел да пуснат други на път за Европа.

Милициите, участващи в издевателството и трафика на хора, също отклоняват европейски фондове, предоставяни посредством Организация на обединените нации, с цел да хранят и да оказват друга помощ на мигрантите, които обаче гладуват. Например, водят се договаряния за милиони евро по контракти на Организация на обединените нации за доставка на храни, с компания, следена от водач на една милиция, макар че други екипи на Организация на обединените нации биха паника за апетит в неговия център за задържане, сочат имейли, получени от АП, и изявленията с най-малко половин дузина либийски служители.

В доста случаи парите се трансферират за изпиране в прилежащ Тунис и след това се връщат назад при милициите в Либия.

Проблемът за миграцията терзае Европа откогато всеобща бежанска върна заля континента през 2015 и 2016 година. Тогава над милион души нахлуха в континента, бягайки от принуждение и мизерия в Близкия Изток, Афганистан и Африка. През 2015 година Европейският съюз сътвори фонд за секване на миграцията от Африка, пари от който се изпращат в Либия.

Но Либия е затънала в корупция и се раздира от революция. Западната й част, в това число столицата Триполи, се ръководи от държавно управление, контрактувано с посредничеството на Организация на обединените нации, до момента в който източната част се ръководи от друго държавно управление, подкрепяно от армейския пълководец Халифа Хафтар. Този безпорядък е идеална среда за печалбарите да вършат пари на гърба на мигрантите.

Въпреки ролята, която играят в либийската система от центрове за задържане, и Европейски Съюз, и Организация на обединените нации настояват, че желаят центровете да бъдат закрити. В документално изказване до АП, Европейски Съюз уточни, че съгласно интернационалното право той не е виновен за това, което става в центровете. " Либийските управляващи би трябвало да дават на арестуваните бежанци и мигранти съответна и качествена храна, както и такива условия в центровете за задържане, съответстващи на контрактуваните интернационалните стандарти ", се споделя в документа.

Организация на обединените нации пък съобщи, че би трябвало да работи с всеки, който ръководи центровете за задържане, с цел да резервира достъп до уязвими мигранти. " Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците не избира своите сътрудници, - сподели Чарли Яксли, представител на комисариата, който е една от главните организации на международната организация в Либия. - Тези (местни) чиновници се назначават от министерството на вътрешните работи..., само че някои евентуално са свързани и с локалните милиции. "
След двуседмични диалози с АП комисариатът на Организация на обединените нации сподели, че ще промени политиката си да подписва контракти за храна и помощи за мигрантите посредством медиатори.

" Частично поради нарастващия спор в Триполи и поради вероятен риск за честността на програмата на комисариата на Организация на обединените нации, комисариатът реши от 1 януари 2020 година да подписва директни контракти за такива услуги ", уточни Яксли.

Мрежите на въоръжените милиции вършат пари директно от издевателството над мигрантите, като ги подлагат на мъчения и от време на време изпращат на техните фамилии видеозаписи, с цел да желаят откупи от тях. Те също по този начин работят взаимно с трафикантите и с някои чиновници на бреговата защита, установи АП.

Понякога чиновници на бреговата защита печелят пари, като вършат тъкмо това, което Европейски Съюз желае от тях да предотвратят: пускайки мигрантите да прекосяват (Средиземно море), споделя Тарик Ламлум, водач на либийската правозащитна организация " Белади ". Трафикантите заплащат на бреговата защита рушвет от към 10 000 $ на лодка, която да бъде пропусната, и в случай че изискванията разрешават, пускат по 5-6 лодки по едно и също време, сподели той.

Шефът на либийската организация за битка с противозаконната миграция (АБНМ), която дава отговор за центровете за арестувани към вътрешното министерство, признава съществуването на корупция и сговор сред милициите, бреговата защита и трафикантите, а даже и в самото държавно управление. " Те са в едно легло с тях, както и хората от моята организация ", сподели Ал Мабрук Абдел-Хафез.

Освен посредством директен тормоз над мигрантите, мрежата на милициите печели и посредством директно заграбване на пари от фондовете на Европейски Съюз, изпратени за тяхното изхранване и сигурност, разкриват над дузина чиновници и филантропични служащи в Либия и Тунис, както и вътрешни имейли на Организация на обединените нации и протоколи от срещи, които АП съумя да види.

Милиони евро по контракт за храна и помощ за мигранти са отишли при минимум една компания, обвързвана с Мохамед ал Ходжа - водач на милиция, който хвърча до Рим през 2017 година за среща на Организация на обединените нации по миграцията, сочат вътрешни имейли на Организация на обединените нации, видени от АП, двама високопоставени либийски чиновници и интернационален филантропичен служащ. Ал Ходжа е също по този начин заместник-шеф на посочената нагоре АБНМ.

Един от либийските чиновници сподели многомилионен контракт в евро за кетъринг с компания, наречена " Ард ал Уатан " ( " Земята на народа " ), която е под контрола на Ал Ходжа.

По времето, когато са се водили договарянията за контракта, Ал Ходжа към този момент е управлявал различен център за мигранти - " Тарик ал Сика ", печално прочут с издевателството, в това число побои, тежък насилствен труд и мощна мрежа за изтръгване на откупи. Имейли на Организация на обединените нации демонстрират, че мигрантите са страдали от тежко недохранване, имало е и зараза от туберкулоза. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР