Когато Екатерина Кобзева, медицинска сестра в детска градина в района

...
Когато Екатерина Кобзева, медицинска сестра в детска градина в района
Коментари Харесай

Здравната система на Русия е под напрежение след рязко завръщане на вируса

Когато Екатерина Кобзева, здравна сестра в детска градина в региона на Урал в Русия, почнала да изпитва проблеми с дишането, тя повикала кола за спешна помощ. Минали четири дни, преди тя да успее да си откри свободно болнично легло.

Линейката първо я откарала да си направи рентгенова фотография - която посочила увреждане от 50 % на белите ѝ дробове от пневмония, индикация, че е с ковид. Екипът на спешна помощ по-късно я карал из град Перм и покрайнините часове наред, тъй като седем лечебни заведения, една по една, я прибирали, заявявайки, че нямат кревати. На разсъмване тя се прибрала у дома, предава Българска телеграфна агенция.

Пътуването я отвело през " кръговете на пъкъла ", споделя 60-годишната Кобзева в телефонно изявление за Асошиейтед прес от болница, в която лекарите удостоверили, че е с ковид. Била призната едвам на третия ден след първия си опит - откакто историята ѝ влезнала в локалните водещи заглавия на новините.

Руската система на опазване на здравето, която е голяма, само че недофинансирана, е под доста напрежение през последните седмици, на фона на наново внезапно активизиране на епидемията и постоянно вписване на антирекорди при всекидневно регистрираните нови случаи на заразяване и гибел.

Към предходната сряда 81 % от обособените за лекуване на пациенти с ковид болнични кревати в цялата страна бяха запълнени. На три пъти предходната седмица съветското държавно управление съобщаваше за рекорден брой смъртни случаи, а броят на новозаразените на денонощие на 100 000 души набъбна повече от два пъти, от 6 на над 15. Общо в Русия са регистрирани над 2 милиона случая на заразяване и над 35 000 умряли, само че съгласно специалисти всички цифри по света подценяват същинската дан, взета от пандемията.

Съобщенията в съветските медии обрисуваха мрачна картина през последните седмици. Болничните коридори са цялостни с пациенти на носилки и даже на пода. На земята в морга бяха видени да се натрупат черни найлонови чували с тела. Пред лечебните заведения чакат дълги опашки от коли за спешна помощ, а аптеките закачат бележки с медикаментите, с които към този момент не разполагат в наличност.

Руските управляващи признаха, че в здравната система има проблеми. Президентът Владимир Путин даже прикани районните управляващи да не замазват действителната обстановка, заявявайки, че " основаването на усещането, че всичко си е напълно обикновено, е изцяло неприемливо ".

Въпреки това съветските управляващи упорстват, че няма потребност от национална карантина и затваряне на стопански браншове, призовавайки вместо това хората да съблюдават разпоредените от районните държавни управления ограничения.

Но в множеството райони тези ограничения не отиват по-далеч от наложително носене на маски, ограничение на работното време на питейни заведения и заведения за хранене, разпореждане на по-възрастните да се самоизолират, възбрана за всеобщи публични прояви и условие от работодателите да изпратят част от чиновниците си да работят от у дома. Според здравни специалисти тези ограничения са явно незадоволителни.

Дмитрий Серьогин, чиновник в спешна помощ, съобщи, че претърпяното от Кобзева не е нещо извънредно. В югозападната Орловска област, където работи той, на пациентите може да се наложи да чакат по 12 часа за кола за спешна помощ и след това да прекарат още пет в нея, в търсене на болнично легло. Тези, които се случи да бъдат докарани, когато изписват някого, са късметлии, сподели той пред Асошиейтед прес, само че останалите биват връщани вкъщи.

Макар и Пермският край, където Кобзева потърсила лекуване, да е измежду 20-те най-засегнати от ковид съветски райони за предходната седмица (Русия има общо над 80 региона), Орловска област беше някъде по средата. Въпреки това предходната седмица 95 % от предопределените за пациенти с ковид кревати там бяха заети, което ясно приказва за натиска, под който е сложена една система, осакатена от необятно подложени на критика промени, целящи понижаване на държавните разноски.

" Просто сме очевидци на срутване на здравната система в района ", сподели Серьогин. " Тя безусловно не се оправя ".

Частично шестседмично затаваряне, наложено през март, единствено ускори така и така от дълго време тлеещото публично неодобрение от съветската стопанска система, която беше отслабнала още отпреди това. Скоро по-късно Путин делегира пълномощията за налагане на противоепидемични ограничения на губернаторите на районите. Критици съзряха в това опит той да се защищити от всевъзможни по-нататъшни отрицателни последствия, свързани с пандемията.

През почналата през есента повторна активизация на вируса Кремъл непрекъснато размахваше пръст на губернаторите.

" Колеги, получихте необятни пълномощия да налагате противоепидемични ограничения. И никой не ви е освобождавал от персоналната отговорност за възприетите ограничения - в действителност се надявам те да са навременни ", подсети Путин на губернаторите по-миналата седмица.

Но тъкмо както и Кремъл, губернаторите на съветските райони в голямата си част не желаят да затварят стопански браншове или да постановат повсеместни карантини. Единственото изключение беше сибирската република Бурятия, където предходната седмица губернаторът на района подреди на кафенетата, заведенията за хранене, питейните заведения, моловете, кината, салоните за хубост и сауните да затворят за две седмици.

Областните ръководители се оказаха в невероятно състояние, изясни политическият анализатор Абас Галямов. Те са изложени на публично неодобрение, в случай че не постановат строги ограничавания, а епидемията продължава да върлува, и даже и да наложат такива, отново ще са изложени на него, тъй като не разполагат с нужните финансови средства да облекчат мъчителната страна на затварянията.

" Всички финанси от дълго време са централизирани и районите не разполагат със заделени настрани средства ", сподели Галямов. " Така че де юре ръцете на губернаторите са развързани, само че де факто те не престават да са вързани, тъй като нямат пари да наложат цялостно затваряне и да обезщетят хората за финансовите им загуби ".

Освен това Путин дотолкоз е централизирал властта, че губернаторите на районите не са привикнали да работят без значение, означи Джуди Туиг, професор по политология във Вирджинския общностен университет.

Междувременно доста съветски райони се огъват под растящия напор на пациенти. В Бурятия, сибирската република, наложила най-строгите ограничения в страната, доктор Татяна Симбелова съобщи пред Асошиейтед прес, че след увеличението на броя на пациентите болничното заведение ѝ не стопира да прибавя нови кревати " в коридора, в амбулаторното поделение в съседство ", само че " все пак ситуацията се утежняваше от ден на ден и повече ".

Симбелова, основният доктор на Републиканската болница за лекуване на заразни заболявания в Улан Уде, и сътрудниците ѝ в този момент одобряват пациентите, които са в " тежко или приблизително тежко " положение и връщат по-леките случаи. Миналата седмица в града отворило порти ново поделение за ковид със 180 кревати и тя се надява това, както и повсеместната карантина да оказват помощ.

Но в същото време Симбелова е обезпокоена.

" Поемаме такива опасности! Казвайки на пациентите (с по-леки симптоми), че могат да си вървят и да се лекуват у дома, в случай че след три дни те може да дойдат с посинели устни ", съобщи тя. " Доста съществено се задъхваме ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР