Когато Доналд Тръмп стана президент на САЩ, най-яростно настроеният срещу

...
Когато Доналд Тръмп стана президент на САЩ, най-яростно настроеният срещу
Коментари Харесай

Колко добре ще бъде посрещнат Орбан в САЩ

Когато Доналд Тръмп стана президент на Съединени американски щати, най-яростно настроеният против имиграцията европейски водач видя опция да си обезпечи интернационална легитимност за своите политики.
Но за повече от две години унгарският министър председател Виктор Орбан - единственият водач на Европейски Съюз, който поддържа акцията на Тръмп по време на изборите през 2016 година - не съумя да получи покана да посети Белия дом, макар че Тръмп одобри доста други европейски водачи. Това пишат в своя публикация публицистите Даниел Липман, Лили Байер и Теодор Майер от Politico.
Без покана за аудиенция от Белия дом, унгарското държавно управление лобира за себе си пред законодателите в Съединени американски щати, Държавния департамент и Белия дом. Промените в управлението на Държавния департамент започнаха да отварят порти за унгарското държавно управление.
И най-после, в понеделник Тръмп ще бъде хазаин на Орбан в Белия дом , с което той ще стане първият маджарски министър председател, посетил Белия дом, от 2005 година насам.
Посещението " ясно покачва неговия профил ", сподели някогашният основен пълководец на Белия дом Стив Банън, който се среща няколко пъти с Орбан и неговите висши помощници.
" Администрацията на Обама и Държавният департамент изцяло изолираха Орбан. Той е човек, който Тръмп следи доста деликатно, " сподели Банън, който напусна Белия дом през август 2017 година
Но не е ясно какъв брой другарски ще бъде приветстван Орбан.
Докато ограничаващата имиграционна политика и скептицизмът на Орбан по отношение на интернационалните институции отразяват личната изразителност на Тръмп, унгарският водач е изправен пред рецензии от страна на Европейски Съюз, Държавния департамент и групите на гражданското общество, които настояват, че управлението на Орбан е разрушило демократичните полезности. Орбан е осъждан за ограничение на свободата на пресата, подкопаване на независимостта на правосъдната власт, гонене на самостоятелни неправителствени групи, поощряване на расистки и антисемитски конспирации и разтрошаване на Централноевропейския университет, институция, учредена от унгарско-американския милиардер Джордж Сорос.
" Ние ви призоваваме да повдигнете тези въпроси в срещата си с министър-председателя ", написа в изпратено предходната седмица писмо до президента на една двупартийна група от американски сенатори, в това число ръководителят на Сената по външната политика Джеймс Риш, член на Републиканската партия на президента.
А опасенията за китайското и съветското въздействие в Унгария също се чака да бъдат прегледани на срещата.
В резултат на това съветниците на Белия дом предизвестяват Тръмп за приемане с отворени прегръдки на Орбан, макар личния афинитет на президента към унгарския водач.
Един почитан представител на Белия дом сподели, че въпреки " Унгария е огромен съдружник ", това не значи, че Тръмп не е " смутен " от демократичното оттегляне на Унгария.
Все отново, добави той, Тръмп е " вдъхновен за тази среща.... Той обича да приема непознати водачи в Белия дом. "
Лобиране
Унгария работи интензивно, с цел да завоюва администрацията на Тръмп след изненадващата победа на президента.
Бившият конгресмен републиканец Кони Мак, който лобира за държавното управление на Унгария до предишното лято, оказа помощ да се организира телефонният диалог сред Тръмп и Орбан в седмиците след изборите в Съединени американски щати през 2016 година След това той прекара огромна част от идващите 18 месеца, с цел да провежда среща в Белия дом сред двамата водачи, сподели той в изявление.
" Това е нещо, върху което съм работил поредно ", сподели той. " Мисля, че направихме доста крачки напред. "
Публично, Орбан насочи куп похвали за Тръмп.
" Ние с възторг аплодирахме президента на Съединените щати, че мисли тъкмо като нас, когато споделя " Америка преди всичко ". Ние споделяме същото: " Унгария преди всичко, а по-късно и всички други ", съобщи унгарският водач в тирада от 2017 година.
В ранните си дни администрацията на Тръмп беше разграничена на три лагера, когато става въпрос за Унгария: чиновници, които желаят да се придържат към съществуващата политика на Америка за опълчване на разбиването от страна на Орбан на самостоятелните институции; съветници, които не се интересуват доста от Унгария и някои съветници, които се възхищават на Орбан, добавя БГНЕС.
Така че Мак се обаждал, изпращал имейли и се срещал с десетки членове на Конгреса, както и с представители на Държавния департамент, чиновници от Конгреса и специалисти в консервативния институт " Хъдсън " и Фондация " Херитидж ", съгласно разкрития. Той също по този начин разговарял с Бил Степлен, тогава политически шеф на Белия дом, и се срещнал с Андреа Томпсън, която по това време беше консултант по националната сигурност на вицепрезидента Майк Пенс.
Конгресменът републиканец Анди Харис, пред който Мак лобира и 10 други законодатели, изпратиха писмо до някогашния държавен секретар Рекс Тилърсън, като го приканиха да " провежда подобаващи срещи на високо ниво сред водачите на двете страни, с цел да се построи взаимно доверие, да се затвърди в нашия съдружник нашата поддръжка и за хармонизиране на нашите подходи към нашите общи цели. "
Мак подсети на хората, пред които лобира, че Орбан е европейският водач, който е непосредствен до Тръмп, сподели той.
Той също по този начин популяризира четири обособени послания, в които отбелязва, че Орбан е " първият и единствен европейски държавен глава, който обществено поддържа Доналд Тръмп за президент на Съединените щати ", както и десетки имейли, които разпространяват Унгария, в това число тези, които популяризират поддръжката на Орбан за Израел, основен въпрос за Тръмп.
Общо Унгария в този момент е заела три вашингтонски лобистки компании, които публично са регистрирани в Министерството на правораздаването като представител на непознато държавно управление: BarnesThornburg, Munk, Policy Impact Communications. Правителството на Унгария също финансира маджарски организации в Съединени американски щати, някои от които се занимават с административни кръгове към Тръмп и консервативни мозъчни тръстове, до момента в който не се записват като задгранични сътрудници в Министерството на правораздаването.
Уилям Никсън, ръководител и основен изпълнителен шеф на Policy Impact Communications, съобщи, че визитата на Орбан в Белия дом е " естествената последваща стъпка " след срещата на държавния секретар Майк Помпео с Орбан в Будапеща през февруари.
" Не мисля, че значимостта на тази среща може да бъде пресилена ", сподели Никсън.
" След осем години, през които са били подценявани значително от администрацията на Обама, това е добре пристигнала смяна ", добави той.
Очакване
Банън сподели, че има вяра, че администрацията на Тръмп е почнала да се затопля до Орбан заради сливането на три неща: назначението на Дейвид Корнщайн, непосредствен другар на Тръмп, за дипломат в Будапеща; Помпео поема юздите в Държавния департамент; и възходящото въздействие на Китай в Европа.
Затопляне
Банън сподели, че има вяра, че в администрацията на Тръмп е почнало стопляне към Орбан заради сливането на три неща: назначението на Дейвид Корнщайн, непосредствен другар на Тръмп, за дипломат в Будапеща; Помпео, който пое юздите в Държавния департамент; и възходящото въздействие на Китай в Европа.
" Тилърсън не направи никакви промени, когато е бил там, а държавният департамент продължава да блокира Орбан ", сподели Банън, модел, който се трансформира при наследника на Тилърсън, държавния секретар Помпео.
А Корнщайн, от своя страна, не крие мнението си, че президентът е обожател на лидерския жанр на унгарския министър председател.
" Мога да ви кажа, познавайки президента от 25 или 30 години, че той би желал да е в ситуацията на Виктор Орбан, само че не е ", сподели Корнщайн пред в неотдавнашно изявление за Atlantiс.
Преди това пътешестване Орбан формулира визитата като опция да разиска споделени възгледи по отношение на миграцията.
" Един от най-важните въпроси на нашата среща ще бъде по какъв начин можем да си сътрудничим на интернационалните конгреси в бъдеще за битката с миграцията ", съобщи в радио изявление унгарският водач.
В диалог с кореспонденти в петък един старши чиновник на администрацията се съгласи - до известна степен.
" Мисля, че това, върху което желаеме да се съсредоточим с унгарските си сътрудници и с премиера, и както в действителност сме го правили в доста от срещите, е по какъв начин да се оправим с някои от по-широки въпроси ", сподели формалният представител.
Но той акцентира, че множеството имиграционни и гранични диалози сред Съединени американски щати и Унгария се организират на по-ниски равнища. Срещата в понеделник е по-символична.
" Целта на тази среща е просто да укрепи стратегическите взаимоотношения сред съдружниците, съдружниците в НАТО Съединени американски щати и Унгария - не е наложително просто подчертаване на всеки въпрос от двустранния дневен ред, което вършим непрекъснато през последните две години, " сподели той.
Проблемните Пекин и Москва
За американските дипломати пътуването във Вашингтон не е безусловно жест на благосклонност към Орбан. Срещата е " рутинна аудиенция, която в миналото е трябвало да се случи ", сподели един чиновник на Държавния департамент.
Това е също по този начин опция да се окаже напън върху Орбан поради възходящото въздействие на Китай и Русия в Унгария. " Загрижеността заради Русия е същинска ", добави чиновникът.
Унгария озадачава съдружници, като неведнъж постанова несъгласие на срещи на високо ниво на министерските съвещания на Комисията НАТО-Украйна, сякаш поради украинския език, който въздейства отрицателно на унгарските общности в Украйна. " Много сме разтревожени от това ", съобщи старши административен чиновник пред кореспонденти в петък.
Междувременно съветският президент Владимир Путин е чест клиент на Будапеща, едно от дребното места в Европейски Съюз, където получава топло посрещане.
Говорител на Държавния департамент съобщи, че администрацията е обезпокоена, " че Русия ще продължи да уголемява своето злокачествено въздействие в Унгария ".
Департаментът също по този начин деликатно преглежда китайските вложения в унгарската инфраструктура. " Опитът на страните в Азиатско-тихоокеанския район демонстрира, че ръкостискането на Пекин от време на време идва с условия, които ще оставят Унгария задлъжняла както стопански, по този начин и политически ", сподели представителят.
Въпреки това, " Унгария е съдружник в НАТО ", добави представителят. " Ние не сме съгласни по всеки въпрос, само че сме поели ангажимент за подсилване на нашето партньорство и реализиране на резултати по необятен кръг от значими въпроси, в това число сигурността и защитата, енергийната сигурност, търговията и вложенията. "
Също по този начин нараства опасението измежду специалистите по отношение на евентуалното развиване на съветската и китайската разследваща активност в Унгария.
Един някогашен чиновник на унгарското държавно управление сподели пред " Политико ", че главният проблем от позиция на сигурността е, че Будапеща е отворила вратите за съветското и китайско въздействие до такава огромна степен, че няма нито способността, нито желанието " на някакво равнище да сложи под надзор " активността на съветските и китайските държавни компании в Унгария.
Бившият маджарски държавен чиновник чака западните разследващи служби да станат по-активни в Унгария.
" Ако не можем или не желаеме да осъществим тези задания, тогава някой различен в съюза ще го направи вместо нас ", сподели формалният представител. " Но тогава няма да можем да се мусим. "
По време на визитата на Орбан се чака американските управляващи да изразят угриженост по отношение на работата на китайската компания Хуауей за развиването на широколентовата интернет мрежа на Унгария.
" Усещането ми е, че (посещението) не е заради това, че президентът Тръмп обича Орбан ", споделя Кен Уейнстейн, президент на консервативния институт " Хъдзън ".
" Разбира се, ще увеличим съдействието в защитата с Унгария, само че същинският подтекст евентуално е Китай, връзките на Орбан с китайците и опитът да се реализира по-голямо съдействие по този въпрос ", добави той.
Говорител на унгарското държавно управление отхвърли да разяснява американските опасения по отношение на връзките на Унгария с Русия и Китай.
" Срещата сред президента Доналд Тръмп и премиера Виктор Орбан към момента не е осъществена. Предлагаме да се свържете с нас след срещата ", сподели представителят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР