Когато България поеме ротационното председателство на ЕС на 1 януари,

...
Когато България поеме ротационното председателство на ЕС на 1 януари,
Коментари Харесай

Франс прес: България като посредник за излекуване на разривите между Изтока и Запада в ЕС

Когато България поеме ротационното председателство на Европейски Съюз на 1 януари, тя ще се изправи пред тежката задача да се опита да сплоти още веднъж 28-те страни-членки и да приготви взаимни отстъпки по горещи въпроси, в това число миграцията и Брекзит, написа от своя страна организация Франс прес, представена от БГНЕС.

Европейският съюз е изправен пред невиждани провокации като се бори с рекорден приток на мигранти и английския бракоразвод от блока през 2019 година България даде обещание да работи като медиатор за изцеление на разривите сред източните и западните страни членки, както и за изглаждане на връзките с Турция, основен съдружник в битката с продължаващата миграционна рецесия.

България също по този начин разчита на първото си председателство на Съвета на Европейски Съюз, с цел да усъвършенства имиджа си на най-бедната и най-корумпираната страна в блока, продължава организацията.

Тя желае да убеди сътрудниците си, че след 10 години в Европейски Съюз най-сетне е подготвена да се причисли към Шенген и да се придвижи към влизането си в еврозоната.

Страната с население от 7,1 милиона души мина през плевел политически интервал след рухването на комунизма.Но тя се радва на относителна непоклатимост при настоящето консервативно държавно управление на премиера Бойко Борисов, написа Франс прес.

Бившият охранител с черен колан по карате завоюва трети мандат през април предходната година и се върна на власт с помощта на обединението с ултранационалистите от Обединени патриоти.След влизането си в държавното управление по-малкият от съдружните сътрудници смекчи нападателната си антимигрантска изразителност и вместо това одобри позицията, която е по-проевропейска и пронатовска, счита организацията.

Наблюдателите споделят, че България е построила известност като помиряващ член на Европейски Съюз.За разлика от така наречен Вишеградска четворка - Чехия, Унгария, Полша и Словакия - България не се опълчи на спорния проект на Европейски Съюз, признат през 2015 година, за разпределение на мигранти сред членовете на съюза.

" България е една от дребното някогашни комунистически страни членки на Европейски Съюз, която е признателна за средствата от Европейски Съюз за помощ, които са обезпечили 66% от растежа й след присъединението й през 2007 година ", споделил пред Франс прес европейски посланик в София.

" Тя не основава проблеми, в това число във връзка с политиките за миграция ", декларирал дипломатът, поискал да резервира анонимност.

Оживена стратегия

Дипломатическите умения на България ще бъдат подложени на тестване, когато през март бъдат възобновени мъчителните договаряния за Брекзит.Оттеглянето на Англия дружно с предстоящото понижаване на бюджета на Европейски Съюз през 2020 година е съществена грижа за източните страни - най-големите получатели на средства от Европейски Съюз, написа по-нататък организацията.

Последният кръг от диалози по Брекзит ще се концентрира върху търговията, откакто през декември бе реализиран прогрес по основни въпроси, в това число правата на жителите на Европейски Съюз във Англия.

" Ще имаме претрупан дневен ред, защото 2018 е последната цялостна година от мандата на Европейската комисия ", декларира представителят на Европейската комисия в България Огнян Златев пред Агенция Франс Прес.

По време на шестмесечния си мандат на управление на Европейски Съюз се чака София да употребява Брекзит като опция да упорства за по-тесни връзки на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани, отбелязва организацията.

България се надява да продължи и подтикне договарянията за присъединение с Черна гора и Сърбия, като в същото време оказва помощ на Албания и Македония да се приближат до започването на договаряния за участие в Европейски Съюз.

Франс прес цитира външния министърЕкатерина Захариева, която споделя, че председателството има за цел също да изпрати " насърчителни сигнали " на Босна и Косово, за " включване на целия район в европейската вероятност ".

Според организацията акцията няма да бъде лесна, защото ентусиазмът за по-голямо разширение на Европейски Съюз е липсващ измежду сегашните страни членки.

" Нормализиране " на връзките с Турция

По въпроса за миграцията водачите на Европейски Съюз са определили юни като краен период за координиране на по този начин наречения правилник от Дъблин, който сега слага под прекомерно огромен напън намиращите се на предната линия Гърция и Италия.

За да реши рецесията с бежанците, София упорства също, че Европейски Съюз би трябвало да " възстановява " връзките си с Турция, с която България има 260-километрова граница.

Във взаимоотношенията сред блока и Турция се стигна до трагичен конфликт след несполучливия опит за прелом там през 2016 година

Но Анкара е значим сътрудник в подпомагането на континента да спре потока мигранти от Близкия изток, а Борисов упорства, че това би трябвало да се поддържа " с всички вероятни средства ", заключава Франс прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР