Кофеинът е съставка с естествен произход, която се съдържа не

...
Кофеинът е съставка с естествен произход, която се съдържа не
Коментари Харесай

Чайовете с най-много кофеин

Кофеинът е съставна част с натурален генезис, която се съдържа освен в кафето, само че и в чая. Помага при събуждането и работи ободряващо. Това се дължи на обстоятелството, че кофеинът е стимулатор, подобряващ мозъчната интензивност, той ускорява и възбудимостта. Въпреки съществуването на кофеин в чая, действието на тази съставна част е по-слабо в сравнение с кафето, по тази причина чаят не се не разрешава при сърдечни проблеми, свързани със сърцетуптене и бодърствуване.

Не всички типове чай съдържат кофеин. Съставката се среща единствено в тези, които се вършат от растението Camellia Sinensis. Към групата се отнасят белият, зеленият, жълтият, аленият (улонг), черният и пу-ер чайове. Билковите и плодовите чайове се вършат от други растения, без наличие на кофеин.

Според експертите кофеинът има деяние на естествена отбрана, която защищава растението от насекомите и тревопасните животни, с помощта на горчивия си усет.

Количеството на кофеина в чая зависи доста от метода на подготвяне на напитката. Важни предпоставки са количеството чай, температура на водата, време на запарване, а също дали чаят е в насипно положение или в саше. По-големите количества чай, по-горещата вода и продължителното запарване вършат чаят да съдържа повече кофеин.

Окислението на чая съставлява поредност от химически реакции, които придават кафяв цвят на чая и въздействат на количеството кофеин, на вкусовите качества и на аромата на напитката. Заедно с това се явява главен фактор за равнището на кофеин в чая.

За да се реализира окисляването, чаените листа се навиват, като по този начин се получат пукнатини и кислородът може да реагира с ензимите на растението.

Малкото окисляване на чая го прави по-лек и с по-малко кофеин. Това се отразява и на усета и аромата, които също са по-леки. Най-окислен е черният чай и наличието на кофеин в него е най-вече, до момента в който белият чай е минимум окислен и съдържа минимум кофеин.

Ето какво е наличието на кофеин в най-известните типове чай.

Черен чай

 в черния чай има доста кофеин

Черният чай е най-окисленият и благоуханен чай, което го прави и с най-вече кофеин. Всяка чаша 236-милилитров черен чай съдържа сред 60 и 90 мг кофеин.

Оолонг чай

Чаят Оолонг в това нареждане попада сред черния чай и зеления чай, като всяка чаша съдържа от 50 до 75 мг кофеин.

Този тип чай намалява холестерола, стабилизира на кръвната захар, предотвратява алергиите и контролира тежестта. Това е обичаен китайски чай и е най-популярен в Югоизточна Азия.

Зелен чай

Зеленият чай е измежду известните типове от тази напитка. Той се характеризира с ниското си наличие на кофеин, от 35 до 70 мг на чаша чай и се харесва поради сладко-киселия си усет. Пиенето на зелен чай ускорява имунната система, тъй като съдържа антиоксиданти.

Бял чай

Белият чай е минимално окислен. Той съдържа малко кофеин, единствено от 30 до 55 мг на 250 мл чай. Белият чай е по-мек и сладостен.

Билков и плодов чай

Билковите и плодовите чайове не се считат за същински чай, тъй като не се вършат от Camellia sinensis. Те са примес от билки, плодове и цветя. Тези чайове не съдържат въобще кофеин заради неявяване на окисляване в тях.

Вижте и: Чай Масала - всички изгоди и по какъв начин се пие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР